« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Alegeri CSM
6 comentarii

Dana Gîrbovan: Nu criticile aduse justiţiei au avut ca efect scăderea încrederii în justiţie, ci ignorarea lor
05.06.2018 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 4 iunie 2018, judecător Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a declarat, într-un interviu acordat evz.ro:

Ref. abuzurile din sistemul judiciar: „Ce m-a revoltat nu a fost un abuz singular dintr-un anumit dosar, lucru care putea fi corectat punctual, ci disfuncţionalităţile de sistem care generau abuzuri în lanţ sau nu le corectau pe cele existente.

M-a revoltat „telejustiţia” din ultimii ani de luptă împotriva corupţiei în România, care a mutat judecata din instanţe în spaţiul public, cu efecte nocive atât pentru societate cât şi pentru justiţie, după cum se vede azi.

M-a revoltat „cătuşiada” ori spectacolul cătuşelor, ce a reprezentat o încălcarea grosolană a normelor de bază privind respectarea drepturilor omului, a demnităţii umane ce este aferentă fiecărei persoane. M-a revoltat faptul că, odată ce era începută urmărirea penală de către DNA împotriva unei persoane, nu doar că prin comunicatele publice ale DNA şi campanii susţinute de presă acea persoană era de multe ori linşată mediatic, dar persoanei i se negau automat, în spaţiul public, inclusiv dreptul de a vorbi ori de a reclama abuzuri.

Şi, mai ales, m-a revoltat faptul că, pentru foarte mult timp, toate plângerile şi reclamaţiile privind abuzurile au fost nu doar ignorate şi necercetate, ci, mai grav, calificate imediat ca atacuri la adresa independenţei justiţiei. Or, aşa cum am spus încă de acum câţiva ani – iar acum s-a dovedit că am avut dreptate – nu criticile la adresa justiţiei aduc atingere independenţei justiţiei, ci tăinuirea, ascunderea, necercetarea, ignorarea flagrantă a problemelor reclamate.”

Ref. efectul criticilor asupra încrederii în sistemul de justiție: „Dacă sistemul de justiţie ar fi dovedit maturitate şi responsabilitate, verifica din timp, în mod real şi temeinic, toate plângerile şi reclamaţiile, lucru care ar fi evitat situaţia în care suntem în prezent deoarece problemele s-ar fi putut corecta din faza incipientă.

Nu criticile aduse justiţiei au avut ca efect scăderea încrederii în justiţie, ci ignorarea lor şi a problemelor pe care oamenii le reclamau, motiv pentru care azi suntem în situaţia unei scăderi galopante a încrederii cetăţeanului în actul de justiţiei.”

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.