Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Prevederi uniforme privind omologarea vehiculelor motorizate care au cel puțin patru roți în privința emisiilor lor sonore
05.06.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 138/1 din 4 iunie 2018 a fost publicat Regulamentul nr. 51 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Prevederi uniforme privind omologarea vehiculelor motorizate care au cel puțin patru roți în privința emisiilor lor sonore.

Prezentul regulament conține dispoziții privind emisiile sonore ale autovehiculelor și se aplică vehiculelor din categoriile M și N.

Specificațiile din prezentul regulament sunt menite să reproducă nivelurile sonore emise de vehicule în condiții de condus normal în trafic urban.

„Omologarea unui vehicul” însemnă omologarea unui tip de vehicul în ceea ce privește sunetul.

Cererea de omologare a unui tip de vehicul în privința sunetului se depune de către producător sau de către reprezentantul său legal autorizat.

Aceasta va fi însoțită de documentele menționate mai jos și de următoarele informații în trei exemplare:
– o descriere a tipului de vehicul cu privire la aspectele menționate la punctul 2.2. Trebuie specificate numerele și/sau simbolurile de identificare a tipului de motor și a tipului de vehicul;
– o listă a componentelor, identificate corespunzător, care constituie sistemul de amortizare a sunetului;
– o schiță a sistemului asamblat de amortizare a sunetului și indicarea poziției acestuia pe vehicul;
– desene detaliate ale fiecărei componente pentru a permite localizarea și identificarea ei cu ușurință și specificarea materialelor utilizate;
– un document cu informații tehnice cuprinzând informațiile specificate în apendicele 2 la anexa 1.

La solicitarea serviciului tehnic care efectuează încercările, producătorul vehiculului depune, suplimentar, un eșantion pentru sistemul de amortizare a sunetului și un motor cu cel puțin aceeași capacitate cilindrică și putere nominală netă maximă ca cele ale vehiculului pentru care se solicită omologarea de tip.

Autoritatea de omologare de tip verifică dacă există condiții satisfăcătoare pentru asigurarea controlului efectiv al conformității producției înainte de acordarea omologării de tip.

Vehiculul, motorul și sistemul de amortizare a sunetului trebuie să fie proiectate, construite și asamblate astfel încât să permită vehiculului să îndeplinească cerințele prezentului regulament, în condiții normale de utilizare, indiferent de vibrațiile la care poate fi supus.

Sistemul de amortizare a sunetului trebuie să fie proiectat, construit și asamblat astfel încât să prezinte rezistență rezonabilă la fenomenele de coroziune la care este expus în condițiile normale de utilizare a vehiculului, inclusiv la diferențele climatice regionale.

Prezentul regulament a intrat în vigoare la 10 februarie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti