Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Tudorel Toader: Am transmis o scrisoare către OECD ref. afirmațiile lui Drago Kos: UPDATE: Voi reveni cu aceeași întrebare. UPDATE: Domnul Kos nu a vorbit în numele OECD. Precizări
10.07.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

10 iulie 2018: Luni, 9 iulie 2018, Ministerul Justiției a publicat o serie de precizări privind corespondența purtată de prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, potrivit unui comunicat.

Conținutul răspunsurilor OECD (traducere):  „Cu toate că dl. Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale, domnia sa nu folosește această titulatură în cadrul interviului și nici nu indică faptul că vorbește în această capacitate. Prin urmare, nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat în numele OCDE.

Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România. În mod similar, Secretariatul OCDE nu are competența de a aproba sau dezaproba vreo declarație pe care ați putea dori să o faceți în această privință, ținând cont, în același timp, de faptul că am răspuns deja la întrebarea referitoare la poziția dlui Kos în emailul nostru din data de 12 iunie de la orele 11:03 AM.”

***

13 iunie 2018: În cursul acestei seri, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a transmis din corespondenţa OECD, prin intermediul paginii de Facebook: „Drago Kos nu este șeful structurii anticorupție din OECD. D. Kos este preşedintele Grupului de lucru pentru tranzacţii comerciale internaţionale. D. Kos nu a vorbit în numele OECD!

„Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România”!

Dezinformarea din ziare.com.”

***

12 iunie 2018: Luni, 11 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a transmis următoarele, prin intermediul paginii de Facebook: „OECD nu a răspuns la întrebarea dacă declarațiile atribuite dlui Kos au fost făcute în nume personal sau în numele organizației.

Voi reveni cu aceeași întrebare!”

***

5 iunie 2018: Luni, 4 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a informat, prin intermediul paginii de Facebook, că a transmis o solicitare către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru clarificarea naturii declarațiilor lui Drago Kos, președintele structurii anticorupție a OECD, respectiv dacă acestea au fot făcute în nume personal sau în numele OECD.

Tudorel Toader: „Pentru a se clarifica dacă declarațiile atribuite dlui Kos au fost făcute în nume personal sau în numele OECD, am transmis scrisoarea către OECD!”

Scrisoarea a fost adresată în contextul în care, după pronunțarea deciziei Curții Constituționale a României în cazul conflictului de natură constituțională generat de refuzul lui Klaus Iohannis, Președintele României, de a da curs propunerii formulate de către ministrul Justiției de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Drago Kos ar fi făcut următoarele declarații, într-un interviu acordat ziare.com:

„Recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în țara dumneavoastră și independenței sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul că este o acțiune intenționată, cât timp am mai văzut asemenea stranii interferențe ale unor curți constituționale din Balcani  în lupta anticorupție în ultimii ani.

Magistrații români au clarificat că nu vor reveni la vechile timpuri, când politicienii le spuneau ce și cum. Comunitatea internațională îi va susține în aceasta privință.

DNA este una dintre poveștile de succes în lupta anticorupție la nivel mondial. Funcționarea și rezultatele sale sunt model de studiu pentru generații de studenți în întreaga lume.

Actualul Guvern al României nu vrea să continue lupta împotriva corupției la nivel înalt și face orice pentru a găsi o scuză în acest sens.

Ministrul vostru al Justiției va învăța curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare. Îmi pare rău ca imaginea țării are de suferit din cauza declarațiilor lui impulsive.

Achitările sunt o componentă normală a oricărei proceduri judiciare normale în orice țară normala. N-aș vrea să trăiesc într-o țară în care procurorii obțin 100% condamnări.”

Având în vedere afirmațiile de mai sus, sâmbătă, 2 iunie 2018, ministrul Justiției a informat că „Luni dimineaţă mă voi adresa OECD pentru a comunica în mod oficial dacă afirmațiile dlui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD, așa cum acreditează titlul materialului întocmit de Ziare.com.

Într-un articol publicat în data de 1 iunie, se afirmă faptul că în numele OECD, dl Drago Kos a făcut o serie de afirmaţii, de o mare gravitate, la adresa instanței de contencios constituțional române.

Totodată, aceeași publicatie, citează, atribuind aceleiași surse, de asemenea în numele OECD, afirmațiile potrivit cărora ”Ministrul vostru al Justiţiei va învaţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare.”

Dată fiind gravitatea acestor afirmații, precum și experiențe similare, când s-au atribuit unor organizații, precum GRECO, luări de poziție care ulterior nu au fost confirmate, pentru corecta informare a opiniei publice, consider absolut necesar să se facă lămurirea solicitată.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti