Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

CJUE. Raport privind gestiunea financiară 2017
07.06.2018 | Elena ALBU

Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 192/1 din 5 iunie 2018, a fost publicat Raportul privind gestiunea bugetară şi financiară pentru exerciţiul 2017.

Acest raport, potrivit articolului 142 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii Europene (Regulamentul financiar) și articolului 227 din normele de aplicare a Regulamentului financiar menționat, „prezintă, atât în termeni absoluți, cât și relativi, cel puțin rata de execuție a creditelor, precum și informații rezumative privind transferurile de credite între diverse posturi bugetare”. Acesta permite de asemenea expunerea, pe de o parte, a „realizării obiectivelor exercițiului în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare” și, pe de altă parte, a „situației financiare și a evenimentelor care au avut o influență semnificativă asupra activităților desfășurate în cadrul exercițiului”.

În acest cadru, capitolul 2 din prezentul raport cuprinde o prezentare generală a execuției bugetare în 2017, iar capitolul 3 examinează mai în detaliu evoluția liniilor bugetare pe capitole din bugetul Curții de Justiție a Uniunii Europene (denumită în continuare „Curtea” sau „instituția”). În sfârșit, anexele conțin, sub formă de tabele cu cifre, informații detaliate, globale precum și pe fiecare serviciu, referitoare la această execuție bugetară 2017.

Referitor la activitatea jurisdicțională propriu-zisă, pe site-ul internet Curia (http://curia.europa.eu/jcms/AnnualReport) este prezentat Raportul anual 2017 al Curții , raport care conține o analiză completă a activității instanțelor care compun Curtea completată cu statistici detaliate și specifice fiecăreia dintre ele.

După cum indică statisticile menționate, anul 2017 fost marcat de o activitate foarte susținută. Numărul global de cauze introduse în fața acestor instanțe în 2017 (1 656 cauze) a crescut față de cel din 2016 (1 604). În ceea ce privește numărul cauzelor soluționate în 2017, el rămâne la un nivel ridicat (1 594 de cauze, față de 1 628 de cauze în 2016). În sfârșit, statisticile referitoare la durata procedurilor sunt foarte pozitive.

Curtea a continuat să exploreze ansamblul pistelor care îi permit să își respecte la maximum obiectivele primordiale de calitate și de celeritate în soluționarea cauzelor. Axele principale de intervenție acoperă toate domeniile de activitate: ameliorarea metodelor de lucru ale instanțelor, încadrarea strictă a cerințelor multilingvismului integral (obligatorie pentru comunicarea cu părțile în limba de procedură și pentru asigurarea difuzării jurisprudenței în fiecare dintre statele membre) și reducerea relativă a ponderii serviciilor orizontale pentru menținerea capacității de lucru a cabinetelor și, în măsura posibilului, a serviciilor asociate mai direct muncii jurisdicționale.

Este important să se sublinieze importanța câștigurilor de eficacitate realizate de Curte datorită eforturilor coordonate ale instanțelor și ale tuturor serviciilor de sprijin care au permis, în perioada 2010-2017, creșterea numărului de cauze soluționate cu 30 %, în timp ce creșterea numărului de cauze introduse a fost de 18 % în aceeași perioadă, în condițiile în care efectivele serviciilor de sprijin au scăzut (cu excepția extinderii cu Croația), pentru respectarea acordului interinstituțional privind disciplina bugetară, cooperarea în materie bugetară și buna gestiune financiară care impune o reducere a efectivelor cu 5 % în perioada 2013-2017. Astfel, 98 de posturi au fost restituite în total de Curte, reducere care exercită o mare presiune asupra anumitor servicii de sprijin. Mai exact, serviciile lingvistice au restituit 64 de posturi, ceea ce reprezintă aproximativ 60 % din totalul reducerii efectuate.

Pe de altă parte, în cadrul Forumului magistraților care a fost organizat în martie 2017 cu ocazia celei de a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma, s-a decis crearea „Rețelei judiciare a Uniunii Europene”, care cuprinde instanțe constituționale și supreme din statele membre, rețea a cărei coordonare este asigurată de Curte. Această rețea, operațională de la 1 ianuarie 2018, urmărește consolidarea cooperării dintre Curte și instanțele naționale prin intermediul unei platforme multilingve care le va permite punerea în comun, într-un mediu perfect securizat, a unui ansamblu de informații și de documente care urmăresc să favorizeze cunoașterea reciprocă a jurisprudenței Uniunii și a celei a statelor membre, precum și aprofundarea dialogului dintre Curtea de Justiție și instanțele naționale în cadrul cauzelor preliminare.

Consilier juridic Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.