BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

CERT-RO, coordonator al exercițiului Cyber Europe 2018

08.06.2018 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Joi, 7 iunie 2018, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a informat că a coordonat, în zilele de 6 și 7 iunie 2018, exercițiul „Cyber Europe 2018”, la care au participat peste 900 de specialiști în securitate cibernetică din 30 de țări, potrivit unui comunicat.

Exercițiile „Cyber Europe” sunt simulări ale unor incidente de securitate cibernetică la scară largă care se transformă în crize cibernetice la nivelul întregii UE. Exercițiile oferă ocazia de a analiza incidente grave de securitate cibernetică și de a rezolva situații complexe de continuitate a activității și de gestionare a crizelor.

CERT-RO este coordonator național și un partener pe termen lung al ENISA pentru exercițiile cibernetice bi-anuale Cyber Europe. Exercițiul a fost organizat de ENISA la sediul său de la Atena (Grecia), în timp ce participanții fie au rămas la locul lor obișnuit de muncă, fie s-au reunit în celule de criză.

Scenariul exercițiului a cuprins incidente tehnice și de alt tip inspirate din viața de zi cu zi, care necesitau realizarea unor analize ale rețelelor și ale programelor malware, precum și recurgerea la criminalistică și steganografie. Incidentele din scenariu au fost concepute astfel încât să conducă la o situație de criză la toate nivelurile posibile: organizațional, local, național și european.

La final, participanții s-au dovedit capabili să atenueze incidentele în timp util și în mod eficace.

În cadrul exercițiului, România a fost reprezentată de 100 de specialiști în securitate cibernetică, numărul organizațiilor participante fiind de 24.

Mariya Gabriel, comisar european pentru economie digitală și societate digitală: „Tehnologia oferă nenumărate oportunități în toate sectoarele economiei noastre, dar presupune și riscuri pentru întreprinderile și cetățenii noștri. Comisia Europeană și statele membre trebuie să conlucreze și să se doteze cu instrumentele necesare pentru a detecta atacurile cibernetice și a proteja rețelele și sistemele. Acesta este modul în care s-a născut exercițiul „Cyber Europe” al ENISA, în urmă cu opt ani. El s-a transformat cu timpul într-un exercițiu de securitate cibernetică major și a devenit un eveniment emblematic al UE, care reunește sute de specialiști în materie de securitate cibernetică din întreaga Europă. Ar trebui să valorificăm acest succes și am convingerea că putem dezvolta în continuare mecanismele de cooperare ale UE, în special pentru a răspunde incidentelor informatice la scară largă.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week