Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

EUIPO. Raport ref. încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală
07.06.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 6 iunie 2018, cu ocazia Zilei mondiale a combaterii contrafacerii, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala a lansat un raport detaliat privind incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI) in Europa.

Raportul reunește concluziile cercetarilor efectuate incepand din 2013 de EUIPO, prin Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala, cu privire la amploarea, sfera si consecințele economice ale incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala in UE.

Raportul urmareste sa coreleze diferitele studii cu privire la valoarea proprietatii intelectuale, la perceptia publicului asupra acestui concept, la mecanismele utilizate pentru a incalca drepturile de proprietate intelectuala si la consecintele economice ale incalcarilor, pentru a oferi o imagine coerenta asupra situatiei DPI si a incalcarii DPI in UE.

Intr-un studiu realizat in parteneriat cu Oficiul European de Brevete, EUIPO a estimat contributia totală la economia UE a sectoarelor care utilizeaza intensiv DPI la aproximativ 42% din PIB (5,7 trilioane de euro) si la 28% din forța de munca (plus alte 10 procente reprezentand efectele indirecte ale ocuparii fortei de munca in sectoarele care nu utilizeaza intensiv DPI). Aceste sectoare genereaza, de asemenea, un excedent de schimburi comerciale de aproximativ 96 de miliarde de euro cu restul lumii si platesc salarii cu 46% mai mari decat alte sectoare.

Datorita valorii ridicate asociate DPI, incalcarea acestor drepturi reprezinta o activitate infractională profitabila, acest fapt generand costuri semnificative pentru proprietarii de drepturi si pentru economie, in general.

Potrivit unui studiu realizat de EUIPO si OCDE in 2016, estimarile privind incalcarea DPI in comertul international in 2013 ar putea fi in jur de 5% din importurile UE sau 85 de miliarde de euro pe an.

Valoarea substantiala, sentintele blande si randamentul ridicat al investiției incurajează gruparile criminale sa se angajeze in activitati de contrafacere. Modul de operare al unor astfel de grupari devine din ce in ce mai complex, pe masura ce tehnologia si canalele de distributie evolueaza, in paralel cu gama de produse care fac obiectul contrafacerii.

Ca raspuns la aceste evolutii, EUIPO, impreuna cu partenerii publici si privati, intreprinde si sprijina o serie de masuri pentru a face fată acestor provocari. Aceste masuri variaza de la furnizarea de informatii detinatorilor de drepturi referitoare la natura schimbatoare a peisajului infractional, colaborarea cu Europol pentru reactii mai ample la criminalitatea in domeniul PI, inclusiv prin finantarea unei unitati specializate in prevenirea infractiunilor PI in cadrul Europol, sprijinirea eforturilor Comisiei Europene (DG Comerț) de a aborda oferta de marfuri contrafacute in tarile terte si prin furnizarea de informatii cetatenilor cu privire la disponibilitatea ofertelor de continut digital legal si la impactul economic al achizitionării de marfuri contrafacute sau al accesarii de conțtnut ilegal.

In ceea ce priveste Romania, pierderile din cauza produselor contrafacute sunt de 1,6 miliarde de Euro,cele mai afectate sectoare fiind:
– industria farmaceutica (976 milioane Euro)
– industria de imbracaminte, incaltaminte si accesorii (161 milioane Euro)
– telefoane inteligente (128 milioane Euro)
– cosmetice (94 milioane de Euro)
– vinuri si alcool (75 milioane Euro).

:: Infografice
:: Infografic pentru Romania
:: Raportul
:: Sinteza raportului
:: Comunicat EUIPO

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti