Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

EUIPO. Raport ref. încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală
07.06.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 6 iunie 2018, cu ocazia Zilei mondiale a combaterii contrafacerii, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala a lansat un raport detaliat privind incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI) in Europa.

Raportul reunește concluziile cercetarilor efectuate incepand din 2013 de EUIPO, prin Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala, cu privire la amploarea, sfera si consecințele economice ale incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala in UE.

Raportul urmareste sa coreleze diferitele studii cu privire la valoarea proprietatii intelectuale, la perceptia publicului asupra acestui concept, la mecanismele utilizate pentru a incalca drepturile de proprietate intelectuala si la consecintele economice ale incalcarilor, pentru a oferi o imagine coerenta asupra situatiei DPI si a incalcarii DPI in UE.

Intr-un studiu realizat in parteneriat cu Oficiul European de Brevete, EUIPO a estimat contributia totală la economia UE a sectoarelor care utilizeaza intensiv DPI la aproximativ 42% din PIB (5,7 trilioane de euro) si la 28% din forța de munca (plus alte 10 procente reprezentand efectele indirecte ale ocuparii fortei de munca in sectoarele care nu utilizeaza intensiv DPI). Aceste sectoare genereaza, de asemenea, un excedent de schimburi comerciale de aproximativ 96 de miliarde de euro cu restul lumii si platesc salarii cu 46% mai mari decat alte sectoare.

Datorita valorii ridicate asociate DPI, incalcarea acestor drepturi reprezinta o activitate infractională profitabila, acest fapt generand costuri semnificative pentru proprietarii de drepturi si pentru economie, in general.

Potrivit unui studiu realizat de EUIPO si OCDE in 2016, estimarile privind incalcarea DPI in comertul international in 2013 ar putea fi in jur de 5% din importurile UE sau 85 de miliarde de euro pe an.

Valoarea substantiala, sentintele blande si randamentul ridicat al investiției incurajează gruparile criminale sa se angajeze in activitati de contrafacere. Modul de operare al unor astfel de grupari devine din ce in ce mai complex, pe masura ce tehnologia si canalele de distributie evolueaza, in paralel cu gama de produse care fac obiectul contrafacerii.

Ca raspuns la aceste evolutii, EUIPO, impreuna cu partenerii publici si privati, intreprinde si sprijina o serie de masuri pentru a face fată acestor provocari. Aceste masuri variaza de la furnizarea de informatii detinatorilor de drepturi referitoare la natura schimbatoare a peisajului infractional, colaborarea cu Europol pentru reactii mai ample la criminalitatea in domeniul PI, inclusiv prin finantarea unei unitati specializate in prevenirea infractiunilor PI in cadrul Europol, sprijinirea eforturilor Comisiei Europene (DG Comerț) de a aborda oferta de marfuri contrafacute in tarile terte si prin furnizarea de informatii cetatenilor cu privire la disponibilitatea ofertelor de continut digital legal si la impactul economic al achizitionării de marfuri contrafacute sau al accesarii de conțtnut ilegal.

In ceea ce priveste Romania, pierderile din cauza produselor contrafacute sunt de 1,6 miliarde de Euro,cele mai afectate sectoare fiind:
– industria farmaceutica (976 milioane Euro)
– industria de imbracaminte, incaltaminte si accesorii (161 milioane Euro)
– telefoane inteligente (128 milioane Euro)
– cosmetice (94 milioane de Euro)
– vinuri si alcool (75 milioane Euro).

:: Infografice
:: Infografic pentru Romania
:: Raportul
:: Sinteza raportului
:: Comunicat EUIPO


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.