« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Galaţi formulează o trimitere preliminară: C-370/18, Holunga. UPDATE: Ordonanța Curții
17.12.2018 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

17 decembrie 2018: Trimitere preliminară – Articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul de procedură al Curții – Articolul 267 TFUE – Noțiunea «instanță dintr-un stat membru» – Caracterul obligatoriu al competenței – Inadmisibilitate vădită a cererii de decizie preliminară

Această cerere de decizie preliminară a fost formulată în cadrul unui litigiu între Uniunea Națională a Barourilor din România (denumită în continuare „UNBR”), pe de o parte, și domnul Holunga, pe de altă parte, în legătură cu refuzul acestuia din urmă de a înceta să utilizeze termenii „Uniunea Națională a Barourilor din România”, „Baroul Iași” și „Roba”, înregistrați de UNBR ca mărci.

Domnul Holunga consideră că, din moment ce aceste denumiri sunt proprii activității de avocat, este îndreptățit să le utilizeze, în pofida mărcilor deținute de UNBR. Părțile au convenit să supună litigiul dintre ei arbitrajului Tribunalului de Arbitraj Instituționalizat Galați (România), care a decis să suspende judecarea cauzei și să adreseze Curții o întrebare preliminară privitoare la interpretarea regulilor privitoare la mărci europene.

Curtea a considerat că această cerere este vădit inadmisibilă, întrucât tribunalul de arbitraj în cauză nu poate fi considerat o instanță în sensul articolului 267 TFUE. Conform jurisprudenței Curții, în cazul unui tribunal arbitral instituit printr‑o convenție lipsește caracterul obligatoriu al competenței sale, din moment ce nu există nicio obligație, nici în drept, nici în fapt, a părților contractante de a‑și soluționa litigiile pe calea arbitrajului, iar autoritățile publice ale statului membru în cauză nu sunt nici implicate în decizia de a opta pentru arbitraj, nici chemate să intervină din oficiu în desfășurarea procedurii în fața arbitrului.

***

Daniel-Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

11 iunie 2018: Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Galaţi a formulat o trimitere preliminară înregistrată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: C-370/18, Holunga.

Până în acest moment nu au fost publicate întrebările.

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanțele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susținut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE și FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD