Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

UNJR și AMR: Problemele din justiție se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, nu în stradă
11.06.2018 | JURIDICE.ro

Luni, 11 iunie 2018, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania au transmis urmatoarele, potrivit unui comunicat al carui text il redam integral:

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania face un apel tuturor persoanelor interesate sa constientizeze ca problemele din justitie se rezolva institutional, prin proceduri legale, si nu in strada.

Dupa ce de peste 10 ani justitia a fost afectata de protocoale si hotarari secrete, de campanii electorale focusate pe justitie, de “telejustitie” si bilanturi triumfaliste ale luptei anticoruptie, nu putem sta pasivi vazand ca se trece acum la justitia “populara”, unde problemele justitiei se vor rezolvate in strada, numarand protestarii pro sau contra unei teme ce priveste justitia.

Experienta din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea – atat pentru justitie, cat si pentru societate si clasa politica – a acestui mod de abordare populist al justitiei.

Este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupa functii de conducere la varful statului roman sa isi foloseasca influenta pentru a pune presiune asupra judecatorilor chemati sa solutioneze cauze in care acestia sunt judecati.

Justitia se confrunta in prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete si abuzuri, la supraincarcarea instantelor si parchetelor, legislatie incoerenta, bugete insuficiente si deficit de personal.

Este legitim ca societatea si cetatenii sa fie preocupati de aceste probleme, insa fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, vazand ce a functionat bine si corectand ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, insa, nu se poate face decat discutand rational, profesionist si institutional.

Am fost primii noi, asociatiile de magistrati, care am expus public aceste probleme si am facut nenumarate demersuri pentru solutionarea lor.

In acelasi timp, insa, este de datoria noastra sa atragem atentia ca nu politizarea disfunctionalitatilor din justitie va conduce la solutionarea lor.

Dupa ce ani de zile justitia a fost folosita ca arma in batalia politica, trebuie sa se revina la normalitatea democratica unde justitia nici sa nu fie atrasa si nici folosita in bataliile politice.

Justitia este deasupra bataliilor politice, iar in fata ei toti trebuie sa fie egali.

Pentru acest motiv justitia trebuie sa fie independenta in raport de toate celelate puteri si autoritati, in special fata de serviciile de informatii si clasa politica.

Facem de aceea un apel tuturor autoritatilor care vor cu adevarat o justitie independenta sa dialogheze interinstitutional in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru imbunatirea actului de justitie.”


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “UNJR și AMR: Problemele din justiție se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, nu în stradă”

  1. Razvan Nicolae MICUL spune:

    O scriere excelentă pe această temă a publicat d-l. Traian Ungureanu, ca să-l citez „Abuzurile justiţiei noastre militante sînt vizibile şi din staţiile spaţiale, dată fiind cusătura lor fină, cu odgon alb pe fond negru”; „De cealaltă parte, valul de greaţă şi ironii care a umplut scena selectă a ţării a repetat eroarea clasică a elitelor care îşi pregătesc baladele de superioritate rănită. Inevitabil, mitingul PSD a fost repartizat băşcăliei premium şi clişeelor importate pasiv. Eticheta de populism a fost pusă la treabă dar asta, mai degrabă, pentru că aşa e moda prin UE. O insultă şi o etichetă falsă în plus nu repară nimic, nu se cheamă politică reală şi nu ţin loc de opoziţie”. Din nefericire magistrații nu pricep că aici jocul este unul de imaginea, nicidecum unul juridic. Orice i se întâmplă la Dragnea, se va certifica cum este o victimă a abuzurilor ”statului paralele”. Cu cât vor zbiera magistrații mai tare, cu atât îi va crește liderului cota în partid. Probabil lupta magistraților cu partidul este deja pierdută, pentru simplu motiv că nu au înțeles că forța justiției este dată de încrederea pe care norodu o are în această putere a statului. Încredere, arată sondajele, inexistentă în momentul de față. Cu exemplare precum Negulescu/Onea/Man și alții, justiția s-a arătat incapabilă de autoigenizare rapidă. Fiecare litigiu, în care judecătorii au nesocotit drepturile cetățenilor pentru a favoriza diverse instituții de stat sau autorități publice, a mai pus o cărămidă la baza propagandei PSD. Practic, sistemul judiciar culege (este doar la începutul recoltei) ce a semănat chiar el. Pentru procurorii ”independenți” finalul este deja anunțat, aflați sub ”ascultarea” ministrului (după cum ne spune CCR), aceștia se vor transforma rapid într-o armă a partidului împotriva judecătorilor incomozi și oponenților politici. Și, desigur, va urma și partea de blow-back. Cine își imaginează că partidul o scoate degeaba pe doamna Mariana Rarinca la televizor is not paying attention.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.