« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor
12.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată, anual, la data de 12 iunie.

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor din acest an se concentrează pe acțiunile întreprinse pentru Anul internațional 2021 pentru eliminarea muncii copiilor. Este prima zi mondială de la ratificarea universală a Convenției nr. 182 a OIM privind cele mai grave forme de muncă a copiilor și are loc în momentul în care criza COVID-19 amenință să inverseze ani de progrese în abordarea problemei.

În iunie, pentru Ziua Mondială, OIM și UNICEF vor publica noi estimări și tendințe globale privind munca copiilor (2016-2020), sub egida Alianței 8.7. Raportul va include o evaluare a modului în care ritmul progresului către încetarea muncii copiilor va fi probabil afectat de pandemia COVID-19 și de criza economică fără precedent care a însoțit-o.

Pentru Ziua Mondială din acest an, o Săptămână de acțiune va fi lansată în jurul datei de 12 iunie, începând cu lansarea noilor estimări globale privind munca copiilor. Evenimentele și activitățile desfășurate în această săptămână vor fi o oportunitate pentru parteneri de a prezenta progresele realizate în Promisiunile de acțiune 2021.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată, anual, la data de 12 iunie.

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor 2020 se concentrează pe impactul crizei asupra exploatării prin muncă a copiilor. Pandemia de COVID-19 şi efectele economice şi asupra pieţei muncii se răsfrâng asupra vieţii oamenilor şi a nivelului de trai. Din nefericire, copiii sunt adesea primii care au de suferit. Criza poate face ca milioane de copii vulnerabili să ajungă în situaţia exploatării prin muncă. Deja, se estimează că 152 de milioane de copii sunt în această situaţie, din care 73 de milioane sunt implicaţi în activităţi periculoase. Aceşti copii sunt în prezent supuşi unui risc şi mai crescut de a se confrunta cu situaţii şi mai dificile şi cu intervale de muncă şi mai lungi, notează site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Un document comun ILO-UNICEF (Organizaţia Internaţională a Muncii – Fondul Naţiunilor Unite Pentru Copii), publicat la 12 iunie, evaluează câteva principale canale prin care pandemia poate afecta progresul în eradicarea exploatării prin muncă a copiilor.

Africa se situează pe primul loc în topul regiunilor în ceea ce priveşte procentul (o cincime) cât şi numărul absolut al copiilor exploataţi prin muncă (72 de milioane). Asia şi Pacific se clasează pe locul secund luând în considerare ambii indicatori – 7% din toţi copiii şi 62 de milioane, în termeni absoluţi, sunt implicaţi în exploatare prin muncă în această regiune. Astfel, regiunile Africa, Asia şi Pacific cumulează în total aproape nouă din zece copii implicaţi în exploatarea la nivel global. Restul copiilor implicaţi se află în regiunile America (11 milioane), Europa şi Asia Centrală (6 milioane) şi Statele Arabe (1 milion). În termeni de incidenţă, 5% dintre copii sunt implicaţi în exploatarea prin muncă în cele două Americi, 4% în Europa şi Asia Centrală şi 3% în Statele Arabe.

În timp ce procentul copiilor supuşi exploatării prin muncă este cel mai mare în ţările cu venituri scăzute, numărul absolut este de fapt mai mare în ţările cu venituri medii. Statisticile asupra numărului absolut de copii implicaţi în fiecare grup diferenţiat în funcţie de venitul naţional arată că un număr de 84 de milioane, adică 56% din toţi copiii supuşi exploatării prin muncă, trăiesc în state cu venituri medii şi alţi 2 milioane în ţări cu venituri mari.

Exploatarea prin muncă se concentrează în principal în sectorul agricol (71%), incluzând pescuitul, exploatarea forestieră, zootehnia şi acvacultura, urmând apoi serviciile (17%) şi sectorul industrial, inclusiv minerit (12%).

Procentul de copii implicaţi în exploatarea prin muncă este de aproape unul din zece, la nivel mondial. Deşi numărul copiilor implicaţi în muncă a scăzut cu 94 de milioane din 2000, rata reducerii a încetinit cu două treimi în ultimii ani. Punctul 8.7 din Obiectivele de dezvoltare ale mileniului face apel la oprirea tuturor formelor de exploatare prin muncă a copiilor până în 2025.

Anul 2021 a fost declarat Anul Internaţional pentru Eliminarea exploatării prin muncă a copiilor. În iulie 2019, Adunarea Generală a adoptat în mod unanim rezoluţia privind această decizie şi a cerut Organizaţiei Mondiale a Muncii să preia iniţiativa implementării. Acest an internaţional va fi o ocazie ideală de a revigora eforturile de îndeplinirea a Obiectivului 8.7.

Sursă

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată, anual, la data de 12 iunie.

Temă pentru 2019: „Copiii nu trebuie să lucreze pe câmp, ci să-şi construiască propriile vise.”

Prin exploatarea prin muncă a copiilor se înţelege munca prestată în detrimentul copiilor şi, totodată, punerea acestora în pericol, prin încălcarea legislaţiei naţionale şi internaţionale. Copiii sunt, astfel, fie privaţi de dreptul la educaţie, fie nevoiţi să-şi asume ambele sarcini, cea a educaţiei şi a muncii. Pe lângă faptul că nu merg la şcoală, copiii exploataţi prin muncă au foarte puţin timp la dispoziţie să se joace sau poate chiar deloc, iar mulţi dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie. Peste 50% dintre ei sunt expuşi celor mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forţată, activităţi ilicite, precum traficul de droguri sau prostituţia, dar şi implicarea în conflicte armate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată, anual, la data de 12 iunie.

Organizația Internațională a Muncii (ILO) a lansat Ziua Mondială împotriva Muncii Copilului în 2002 pentru a se concentra atenția asupra dimensiunii globale a muncii copilului și asupra acțiunilor și eforturilor necesare pentru a le elimina. În fiecare an, la 12 iunie, Ziua Mondială reunește guvernele, organizațiile angajatorilor și lucrătorilor, societatea civilă, precum și milioane de oameni din întreaga lume pentru a evidenția situația copiilor care lucrează cu copiii și ce se poate face pentru ai ajuta.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG), adoptate de liderii mondiali în 2015, includ un angajament global reînnoit pentru a pune capăt muncii copilului. În mod specific, obiectivul 8.7 al Obiectivelor de dezvoltare durabilă solicită comunității globale: „Să ia măsuri imediate și eficiente pentru a eradica munca forțată, a pune capăt sclaviei moderne și a traficului de ființe umane și a asigura interzicerea și eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului, folosirea copiilor soldați și, până în 2025, munca finală a copilului în toate formele sale. ”

În acest an, Ziua Mondială împotriva Muncii Copilului și Ziua Mondială pentru Siguranță și Sănătate la Locul de Muncă stă în centrul atenției nevoia globală de a îmbunătăți siguranța și sănătatea lucrătorilor tineri și a pune capăt muncii copiilor.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: INTERNAȚIONAL, Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD