Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor
12.06.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată, anual, la data de 12 iunie.

Temă pentru 2019: „Copiii nu trebuie să lucreze pe câmp, ci să-şi construiască propriile vise.”

Prin exploatarea prin muncă a copiilor se înţelege munca prestată în detrimentul copiilor şi, totodată, punerea acestora în pericol, prin încălcarea legislaţiei naţionale şi internaţionale. Copiii sunt, astfel, fie privaţi de dreptul la educaţie, fie nevoiţi să-şi asume ambele sarcini, cea a educaţiei şi a muncii. Pe lângă faptul că nu merg la şcoală, copiii exploataţi prin muncă au foarte puţin timp la dispoziţie să se joace sau poate chiar deloc, iar mulţi dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie. Peste 50% dintre ei sunt expuşi celor mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forţată, activităţi ilicite, precum traficul de droguri sau prostituţia, dar şi implicarea în conflicte armate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată, anual, la data de 12 iunie.

Organizația Internațională a Muncii (ILO) a lansat Ziua Mondială împotriva Muncii Copilului în 2002 pentru a se concentra atenția asupra dimensiunii globale a muncii copilului și asupra acțiunilor și eforturilor necesare pentru a le elimina. În fiecare an, la 12 iunie, Ziua Mondială reunește guvernele, organizațiile angajatorilor și lucrătorilor, societatea civilă, precum și milioane de oameni din întreaga lume pentru a evidenția situația copiilor care lucrează cu copiii și ce se poate face pentru ai ajuta.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG), adoptate de liderii mondiali în 2015, includ un angajament global reînnoit pentru a pune capăt muncii copilului. În mod specific, obiectivul 8.7 al Obiectivelor de dezvoltare durabilă solicită comunității globale: „Să ia măsuri imediate și eficiente pentru a eradica munca forțată, a pune capăt sclaviei moderne și a traficului de ființe umane și a asigura interzicerea și eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului, folosirea copiilor soldați și, până în 2025, munca finală a copilului în toate formele sale. ”

În acest an, Ziua Mondială împotriva Muncii Copilului și Ziua Mondială pentru Siguranță și Sănătate la Locul de Muncă stă în centrul atenției nevoia globală de a îmbunătăți siguranța și sănătatea lucrătorilor tineri și a pune capăt muncii copiilor.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate