Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Obiectivul procedurii de citare – o încunoștințare
20.06.2018 | Emeric DOMOKOS

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Domokos-Hancu-Emeric_19693_01

Până la urmă, interpretarea dată la nivel de principiu de Curtea Europeană pleacă cu un val de la obiectivul procedurii de citare. Și obiectivul procedurii în sine, cel puțin din perspectiva mea, nu se rezumă doar la a parcurge etapele formale prevăzute de lege și atât. Obiectivul procedurii de citare, astfel cum reiese și din practica CEDO, este o încunoștințare efectivă, adică noi nu putem merge la judecată, nu putem parcurge la judecată, decât în momentul în care avem certitudinea că pârâtul este citat. Deci, obiectivul procedurii de citare este tot timpul foarte concret și trebuie cercetat foarte efectiv, adică există, are cunoștință despre dosar, da sau nu? În funcție de răspunsul acesta cred că este și optica Curții Europene.

Eu m-am uitat un pic și la alte instanțe străine, m-am uitat un pic și la ce zic prietenii noștri din Germania și din Austria, și pot să spun că în mare parte urmăresc aceeași filosofie, adică de multe ori instanțele cercetează, chiar trecând peste rigorile formale, cercetează dacă părțile au cunoștință de cauză, adică știu despre procedura respectivă. Și am chiar o decizie destul de recentă unde la Tribunalul comercial din Viena se formuleaza o cerere de trimitere a unei somații europene de plată pe Regulamentul 1896, față de o societate care are sediul în România. Procedura se face în fața Tribunalului comercial din Viena, se face aparent o procedură de citare și se emite un titlu executoriu, bineînțeles, după parcurgerea celor 30 de zile pentru formularea opoziției. După care pârâtul zice că el a luat la cunoștință în momentul în care s-a demarat executarea silită pe teritoriul României. Și susține că nu a fost citat și nu a avut cunoștință despre proces. Invocă practic lipsa procedurii de citare, cere repunerea în termen pentru formularea opoziției, opoziție care înlătură și caracterul executoriu al titlului. Instanța din Viena cercetează, în primul și în primul rând, dacă s-au întrunit rigorile formale pe regulament, regulament care trimite la  obligația ca înscrisul să fie depus în cutia poștală, nu face nici o altă mențiune. Dar Tribunalul, pentru că regulamentul face referire la lex loci, cercetează dacă s-au îndeplinit din punct de vedere formal elementele pe dreptul român. Și aici în primul și în primul rând cercetează procesul verbal întocmit de agentul procedural care, bineînțeles, face o procedură prin afișare la un sediu secundar. După ce reține că o persoană, care nu reprezenta societatea, refuză primirea. Și instanța din Viena solicită practic dovada modului de citare pe drept românesc, se indică printre altele art. 163 care face referire la situația în care se refuză primirea citației, și care face trimitere la această procedură de înștiințare. Or agentul procedural nu a făcut aplicarea art. 163, deci nu a publicat înștiințarea, ci doar a făcut un simplu proces verbal constatând refuzul și dispunând afișarea actului procesual la ușa sediului secundar. După care, Tribunalul din Viena dispune repunerea în termenul de formulare a opoziției, constatând că din documentele de la dosar nu rezultă că s-a făcut o citare efectivă, respectiv nu se constată că debitoarea cunoștea despre procedura în curs, și face trimitere și la jurisprudența germană.

Concluzia este că, din ce am sesizat, practica comunitară este în linie, independent de rigorile pur formale. Înțeleg că se urmărește, de principiu, și se cercetează dacă părțile au în cunoștință despre proces și nu se limitează doar la a parcurge strict din punct de vedere formal etapele indicate de lex loci.

Avocat Emeric Domokos‎-Hancu,
Partner SCHOENHERR & ASOCIAȚII

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Tergivesation in integrum, ediția 192, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti