Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrevedere Tudorel Toader – delegația Comisiei de la Veneția
12.06.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Luni, 11 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a avut, la sediul Ministerului Justiției, o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, potrivit unui comunicat.

La întrevedere au participat:

I. din partea Comisiei:
– Thomas Market, director, Secretar al Comisiei de la Veneția
– Hanna Suchocha, președinte de onoare al Comisiei de la Veneția
– Artemiza Chisca, șeful Diviziei Instituții Democratice a Comisiei de la Veneția
– Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneția (Finlanda)
– Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Republica Moldova)
– Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Belgia)

II. din partea Ministerului Justiției:
– conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat
– Alina Rădoi, director, Direcția Elaborare Acte Normative
– Ileana Petre, consilier juridic, Direcția Elaborare Acte Normative
– Andreea Petcu, consilier de afaceri europene, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului
– Adina Vasile, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul întrevederii, discuțiile au vizat modificarea Legilor Justiției și modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Cu privire la Legile Justiției, ministrul Justiției a prezentat procedura legislativă, cu detalierea tuturor etapelor parcurse în modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Procesul de modificare a celor trei legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și a tuturor actorilor relevanți în proces, fiind obligația Parlamentului să pună în acord cele trei legi cu deciziile Curții Constituționale prin care au fost admise excepții de neconstituționalitate vizând dispoziții din cuprinsul legilor anterior menționate. Cu privire la proiectele de modificare, ministrul Justiției a răspuns întrebărilor experților precizând că, deși Curtea Constituțională a admis unele obiecții de neconstituționalitate, cea mai mare parte a numeroaselor obiecții formulate au fost respinse.

În materia modificării Codurilor penale, ministrul Justiției a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor celor două Coduri cu deciziile CCR.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate