Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrevedere Tudorel Toader – delegația Comisiei de la Veneția
12.06.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 11 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a avut, la sediul Ministerului Justiției, o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, potrivit unui comunicat.

La întrevedere au participat:

I. din partea Comisiei:
– Thomas Market, director, Secretar al Comisiei de la Veneția
– Hanna Suchocha, președinte de onoare al Comisiei de la Veneția
– Artemiza Chisca, șeful Diviziei Instituții Democratice a Comisiei de la Veneția
– Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneția (Finlanda)
– Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Republica Moldova)
– Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Belgia)

II. din partea Ministerului Justiției:
– conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat
– Alina Rădoi, director, Direcția Elaborare Acte Normative
– Ileana Petre, consilier juridic, Direcția Elaborare Acte Normative
– Andreea Petcu, consilier de afaceri europene, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului
– Adina Vasile, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul întrevederii, discuțiile au vizat modificarea Legilor Justiției și modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Cu privire la Legile Justiției, ministrul Justiției a prezentat procedura legislativă, cu detalierea tuturor etapelor parcurse în modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Procesul de modificare a celor trei legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și a tuturor actorilor relevanți în proces, fiind obligația Parlamentului să pună în acord cele trei legi cu deciziile Curții Constituționale prin care au fost admise excepții de neconstituționalitate vizând dispoziții din cuprinsul legilor anterior menționate. Cu privire la proiectele de modificare, ministrul Justiției a răspuns întrebărilor experților precizând că, deși Curtea Constituțională a admis unele obiecții de neconstituționalitate, cea mai mare parte a numeroaselor obiecții formulate au fost respinse.

În materia modificării Codurilor penale, ministrul Justiției a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor celor două Coduri cu deciziile CCR.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti