« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – mai 2018
12.06.2018 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. DNA-Iași. Abuz în serviciu, obținere ilegală de fonduri. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
A. N. G., la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

F. V., la data faptelor director administrativ delegat să exercite atribuțiile managerului Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G. I. M. Georgescu” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
obținerea ilegală de fonduri
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

T. G., la data faptei și în prezent manager al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La sfârșitul anului 2010, inculpatul F. V., în calitatea menționată mai sus, în înțelegere cu inculpatul A. N. G. a întocmit și comunicat la Ministerul Sănătății o notă de fundamentare în care a inserat date false, prin care solicita ajutor financiar în vederea efectuării unor investiții în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iași ce priveau reabilitarea și dotarea unei săli hibride de chirurgie cardiovasculară.

Solicitarea inculpatului F. V. a fost transmisă în condițiile în care lucrările de amenajare ale acelei săli fuseseră executate de societatea administrată de inculpatul A. N. G., în calitate de subcontractor, și recepționate la data de 20 mai 2009.

În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul F. V., pentru a crea o aparență de legalitate pentru efectuarea viitoarelor plăți ilegale, a inițiat și participat în mod nemijlocit în procesul de derulare a unei proceduri fictive de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări societății administrate de inculpatul A. N. G.

La data de 29 decembrie 2010, la aproximativ trei săptămâni de la încheierea contractului, inculpatul F. V., cu încălcarea prevederilor legale, a semnat o ordonanțare de plată prin care s-a dispus transferul sumei de 407.000 lei din contul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” în cel al firmei administrate de inculpatul A. N. G., reprezentând plata lucrărilor pretins executate.

În realizarea demersurilor infracționale, inculpatul F. V. a beneficiat și de ajutorul managerului T. G. care a semnat mai multe documente necesare pentru organizarea licitației și pentru plata lucrărilor pretins executate.

În cauză s-a dispus poprirea sumelor da bani datorate cu orice titlu de către persoane fizice sau juridice (unități bancare/instituții publice/societăți comerciale, etc) inculpaților A. N. G., F. V. și T. G. respectiv instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acestora.

Ministerul Sănătății a solicitat să se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 407.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

2. DNA-Constanța. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului
C. N. D., aflat în stare de deținere, la data faptei președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, inculpatul C. N. D., în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum.

Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale.

Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

3. DNA-Iași. Trafic de influență. Trimitere în judecată, control judiciar.

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 298 din 16 aprilie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

H. N., avocat în cadrul Baroului Vaslui, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată

B. F. I., pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – octombrie 2017, inculpatul H. N., în calitate de avocat în cadrul Baroului Vaslui, a pretins de la o persoană (martor în cauză), direct sau prin intermediul celuilalt inculpat, în mai multe tranșe, sumele de 450 de euro și 6.180 lei (din care a primit efectiv 450 euro și 4.080 lei), pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra polițiștilor din cadrul I.P.J. Vaslui – Serviciul Rutier. Concret, inculpatul a promis persoanei respective, care era cercetată cu privire la săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației rutiere, că-i va determina pe polițiști să-i restituie permisul de conducere.

Într-un context asemănător, procedând în aceeași manieră, în perioada decembrie 2017 – aprilie 2018, inculpatul H. N. a pretins de la o altă persoană (martor în cauză) suma totală de 2.700 euro și a primit, în mai multe tranșe, sumele de 1.900 euro și 400 lei, în schimbul promisiunii că îi va determina pe lucrătorii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vaslui să elibereze pe numele acesteia din urmă un permis de conducere, fără susținerea examenului auto.

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului B. F. I., până concurența sumelor de 3.150 euro și 6.180 lei. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de inculpatul H. N., până la concurența acelorași sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, inculpatul H, N. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (comunicat nr. 1216/VIII/3 din 19 decembrie 2017).

***

4. DNA-Constanța. Obținere pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. E., la data faptelor administrator al SC Lucia Inter Tour SRL Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
– evaziune fiscală în formă continuată
– spălare de bani

SC L. I. T. SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
– evaziune fiscală în formă continuată
– spălare a banilor în formă continuată

T. B. V., la data faptelor administrator al SC M. E. SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălare a banilor în formă continuată

SC M. E. SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălare a banilor în formă continuată

D. I. V., B. G., R. I. și U. L., la data faptelor administratori ai unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălare a banilor în formă continuată

D. C., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina****”), în calitate de administrator al SC L. I. T. SRL, beneficiind de ajutorul inculpatului T. B. V., a folosit cu rea-credință, în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Est Brăila, mai multe documente false, reprezentând avans solicitat la rambursare și valoarea situațiilor de plată corespunzătoare cererilor de rambursare nr. 2-5.

Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.

În același context, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpatul M. E. a înregistrat în contabilitatea societății pe care o conducea mai multe cheltuieli nereale reprezentate de documente justificative false (o parte din ele puse la dispoziție de ceilalți inculpați), în valoare totală de 5.588.913 lei, prejudiciind astfel bugetul statului cu suma de 898.904 lei rezultată ca urmare a deducerii, în mod nelegal, a TVA aferentă achizițiilor fictive.

În aceeași perioadă, inculpatul M. E. a transferat către societatea administrată de inculpatul T. B. V. suma de 4.851.368 lei, care la rândul ei a procedat în aceeași manieră, transmițând banii către firmele celorlalți inculpați. Ulterior, banii care reprezentau plăți pentru lucrări și bunuri ce nu au fost efectuate/livrate în realitate, au fost retrași în numerar și predați inculpatului M. E.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 7.436.312 lei.

Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator precum și cea a popririi asiguratorii asupra bunurilor, respectiv conturilor bancare deținute de inculpații M. E., SC L. I. T. SRL și T. B. V.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

5. DNA-Brașov. Abuz în serviciu, conflict de interese, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
A. V. primar al Comunei Sâmbăta de Sus, jud. Brașov pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată
– conflict de interese (2 fapte)

F. A. S., contabil în cadrul Primăriei Comunei Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată
– uz de fals în formă continuată (2 fapte),

A. E., administrator al SC F. SRL și A. A. și A. C. N., administratori ai SC A. C. SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
– uz de fals în formă continuată

SC F. SRL și SC A. C. SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2013, inculpatul A. V., în calitate de primar al localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, cu încălcarea prevederilor legale, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații A. E., A. A., A. C., administratori și asociați în cadrul inculpatelor SC F. SRL și SC A. COM SRL.

Concret, edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul A. V. a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false.

În demersurile sale infracționale, un aport deosebit l-a avut inculpata F. A. S., în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea și calcularea impozitelor și taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, a urmărit și obținut pentru societățile comerciale susmenționate și persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei. Documentele false în baza cărora au fost calculate obligațiile fiscale ale SC F. SRL și SC A. COM SRL i-au fost puse la dispoziție inculpatei de către A. E., A. A. și A. C. N.

De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul A. V. folosindu-se de funcția deținută, cu încălcarea interdicțiilor legale, a încheiat, cu o altă societate comercială, administrată de fiica sa, inculpata A. A., două contracte de achiziții obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obținându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate.

Primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.378.105 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

***

6. DNA-Cluj. Obținere pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată, acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

A. Z., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

– A. F. V., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013-2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Pensiune agroturistică P+M1+M2+Anexă+împrejmuiri”, inculpatul A. Z., în calitate de responsabil tehnic, a pus la dispoziția inculpatei H. M. C., în calitate de reprezentant al unei întreprinderi individuale, beneficiar al proiectului, mai multe înscrisuri cu un conținut fals (procese – verbale de recepție calitativă, proces-verbal de terminare a lucrărilor, etc.) pe care aceasta din urmă le-a înaintat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.).

Documentele respective, falsificate în cea mai mare parte de inculpații A. Z., A. F. V. și C. D. L., au ajutat beneficiarul proiectului să justifice la A.F.I.R. avansul în sumă de 151.675 lei, primit în cadrul cererii de plată tranșa I.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a comunicat că beneficiarul fondurilor nerambursabile a restituit debitul în valoare de 166.842,50 lei.

În cauză, în data 22 mai 2018, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
H. M. C., reprezentant al unei întreprinderi individuale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
C. D. L., pentru săvârșirea infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– H. M. C. – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

– C. D. L. – amendă în valoare de 2.000 lei.

Inculpata H, M. C. va fi obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarul și cele două acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Maramureș.

***

7. DNA-Constanța. Obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului N. D., pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2015, inculpatul N. D. a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul N. D. a beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 255.299 lei, bani cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatului Naum Dumitru, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 255.299 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

8. DNA-Cluj. Obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Ș. C., administrator în fapt al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM), beneficiară a proiectului POSDRU – „Împreună pentru un început sigur”, a încheiat cu firma administrată de inculpatul Ș. C.  o convenție prin care societatea își asuma rolul de a încadra în muncă persoanele aparținând grupului țintă de etnie rromă și persoane cu dizabilități.

În acest sens, inculpatul „a încheiat” un număr de 22 contracte de muncă fără ca persoanele respective să aibă cunoștință despre existența și încheierea lor, pe care le-a prezentat Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM).

Ulterior, pentru a beneficia de subvenții, angajatorul a întocmit și prezentat lunar Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM), pontaje fictive reprezentând presupusele ore de muncă prestate de angajați.

În baza acestor documente neconforme cu realitatea, au fost virate societății administrate în fapt de inculpat, subvenții în sumă de 64.218 lei.

Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 64.218 lei.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Capital Uman a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 14.721.569 lei, reprezentând întreaga valoare a proiectului.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

***

9. DNA-Constanța. Evaziune fiscală, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului
A. F., aflat în stare de deținere, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată
– spălare a banilor în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 5 iunie 2008 și 2 octombrie 2008, inculpatul A. F., urmărind să se sustragă atât de la plata obligațiilor fiscale cât și de la efectuarea oricărei verificări financiare sau fiscale, a solicitat înscrierea în registrul comerțului a unor mențiuni referitoare la stabilirea sediilor unor societăți pe care le administra, declarând în mod fictiv adrese la care nu intenționa să desfășoare vreo activitate comercială și la care firmele nu au funcționat niciodată.

Ulterior, în același context, în perioada iunie 2008 – iulie 2009, inculpatul nu a înregistrat în evidențele contabile ale societăților comerciale pe care le reprezenta și în declarațiile fiscale pe care avea obligația de a le depune trimestrial la organul fiscal teritorial, veniturile realizate ca urmare a operațiunilor comerciale derulate și încasate prin virament bancar de la diferiți clienți.

Aceste demersuri au avut drept consecință sustragerea de la plata către bugetul consolidat al statului a obligațiilor fiscale în cuantum total 3.694.226 lei, din care TVA în cuantum de 2.005.437 lei și impozit pe profit în cuantum de 1.688.789 lei.

Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpatul a retras din conturile celor două societăți, pe baza unor borderouri de achiziții false, suma totală de 12.139.837 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare ale inculpatului care vor exista în patrimoniul acestuia la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurența sumei de 3.694.226 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 3.694.226 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat și obligațiile fiscale accesorii datorate de la data când obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

10. DNA-Bacău. Mărturie mincinoasă, favorizarea făptuitorului. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei D. V., pentru comiterea infracțiunilor de:
mărturie mincinoasă
favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În ziua de 25 ianuarie 2018, inculpata D. V. a fost audiată în calitate de martor de către magistrații din cadrul Tribunalului Bacău în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 552/VIII/3 din 22 aprilie 2016, privind trimiterea în judecată a directorului executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău pentru infracțiuni de corupție, prilej cu care a dat declarații neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală.

Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, inculpata a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele trimise anterior în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

***

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.