CyberlawDrept civilDrept constituţionalUEBusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporate
ComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Program ref. Corpul european de solidaritate I Propunere. UPDATE: Acord politic. Vot final

13.09.2018 | JURIDICE.ro

13 septembrie 2018: Marți, 11 septembrie 2018, Parlamentul European a adoptat cu 519 voturi pentru, 132 împotrivă şi 32 abţineri, propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a cadrului juridic al Corpului european de solidaritate și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1288/2013, (UE) nr. 1293/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1305/2013, (UE) nr. 1306/2013 și a Deciziei nr. 1313/2013/UE, potrivit unui comunicat.

Prin intermediul programului, tinerii se pot implica în diverse activităţi construite în jurul ideii de solidaritate, în domeniile educaţie, sănatate, protecţia mediului, prevenirea dezastrelor naturale, aprovizionare cu produse alimentare şi non-alimentare, primirea şi integrarea migranţilor şi a solicitanţilor de azil. Tinerii se pot înregistra de la vârsta de 17 ani, dar trebuie să aibă între 18 și 30 de ani atunci când încep voluntariatul sau jobul în cadrul acestui program.

Totodată, membrii PE au votat pentru o distincţie clară între activităţi de voluntariat şi angajare, pentru a evita ca organizaţiile participante să folosească tinerii în activităţi de voluntariat neplătite atunci când există disponibile locuri de muncă. Astfel, perioada de voluntariat va fi limitată la 12 luni, perioada de stagiu va fi între 2 şi 6 luni, iar perioada minimă pentru contractele de angajare va fi de trei luni.

:: Textele adoptate

***

28 iunie 2018: Miercuri, 27 iunie 2018, Comisia Europeană a informat că Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la propunerea Comisiei de a asigura, până în 2020, un buget propriu și un cadru juridic pentru Corpul european de solidaritate, potrivit unui comunicat.

De îndată ce Parlamentul European va vota asupra acordului, iar Consiliul va adopta oficial textul, Comisia va putea să înceapă atribuirea proiectelor în cadrul Corpului european de solidaritate.

Declarația comună a lui Tibor Navracsics, comisarul pentru buget și resurse umane, Günther H. Oettinger, comisarul pentru buget și resurse umane, și Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă:

„Suntem foarte mulțumiți de faptul că Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la cadrul juridic pentru Corpul european de solidaritate.

Uniunea Europeană este fondată pe solidaritate; ea este una dintre valorile noastre fundamentale care unește cetățenii europeni. Corpul de solidaritate este o componentă-cheie a eforturilor noastre de a capacita tinerii și de a le permite să devină membri responsabili ai societății noastre, aducându-și contribuția la construirea unei Europe reziliente și coezive pentru viitor. De la lansarea Corpului european de solidaritate, în decembrie 2016, am fost martorii enormului interes de care dau dovadă tinerii în ceea ce privește participarea la activități de solidaritate. Până în prezent, aproape 67 000 de tineri s-au înscris și mii de persoane au început activități de voluntariat, de formare sau de muncă în sprijinul persoanelor și comunităților aflate în situații dificile.

Corpul european de solidaritate a avut deja un impact considerabil. În Italia, de exemplu, o serie de voluntari din toată Europa au participat, în 2017 și în 2018, la proiecte care contribuie la restaurarea patrimoniului cultural în regiunile afectate de cutremurele devastatoare din 2016. Având în vedere că, de acum, Corpul va avea propriul său cadru legislativ și un buget de 375,6 milioane EUR până în 2020, ne putem ține promisiunea de a plasa 100 000 de tineri până la finalul lui 2020. În plus, acordul de astăzi ne va permite să oferim și mai multe oportunități și să oferim mai mult sprijin în Europa. De asemenea, acesta va pregăti terenul pentru încă 350 000 de plasamente pe care dorim să le oferim în cadrul propunerii pentru următorul buget pe termen lung al UE.

Dorim să mulțumim președințiilor malteze, estoniene și bulgare, precum și Comisiilor Parlamentului European pentru cultură și educație și pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale pentru angajamentul lor și pentru eforturile intense pe care le-au depus. De asemenea, am dori să mulțumim raportorilor, dna Helga Trüpel și dl Brando Benifei. Ne exprimăm speranța că Parlamentul și Consiliul vor adopta rapid textul final care reflectă acest acord, astfel încât să putem întreprinde următorii pași către realizarea obiectivului de a face Corpul european de solidaritate și mai eficient și mai relevant pe teren.”

***

12 iunie 2018: Luni, 11 iunie 2018, Comisia Europeană a propus un nou program pentru Corpul european de solidaritate, căruia să i se aloce 1,26 miliarde euro în cadrul bugetului UE 2021-2027, potrivit unui comunicat.

Noul program va permite unui număr de cel puțin 350.000 de tineri europeni să sprijine comunitățile în situații de necesitate între 2021 și 2027 prin voluntariat, stagii și plasament în muncă.

:: Propunerea
:: Anexa
:: Fișă informativă
:: Fișă informativă 2
:: Evaluare de impact
:: Sumar al evaluării de impact


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.