Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ce este sportul?
14.06.2018 | Georgiana GHINESCU

Secţiuni: Dreptul sportului, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana Ghinescu

Georgiana Ghinescu

Ce este sportul?

Întrebaţi un copil şi vă va spune “educaţie fizică”. Întrebaţi-mă pe mine, iar răspunsul va fi “educaţie fizică şi psihică”. Am ales să adaug componenta psihică, fiindcă sportul este mai mult decât o simplă activitate ce implică efort fizic. Implică pasiune, implică disciplină, implică dorinţa de a te autodepăşi, implică răbdare şi credinţa că rezultatele nu vor întârzia să apară, implică a te motiva să te ridici de pe scaunul de la birou în ciuda zilei dificile pe care ai avut-o. Implică atât de multe, încât probabil nu aş ajunge la următorul antrenament dacă aş continua să le enumăr. J

Încă din primul an de facultate ne sunt predate principiile pe care se bazează dreptul, principii după care va funcţiona profesia pe care o vom urma. Însă ceva lipseşte, ceva ce nu ni se spune în sălile de curs, ceva ce nu este inclus în tematica pentru examene, ceva atât de esenţial şi totuşi atât de neglijat, din păcate. Aş putea afirma că acel “ceva” este o condiţie sine qua non pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată: Mens sana in corpore sano.

Disciplină: Viaţa

Subiect: Mens sana in corpore sano

Punctaj: 1 punct/km

Dacă s-ar da examene ce se sprijină pe aforismul anterior menţionat, câţi dintre voi v-aţi grăbi spre amfiteatre? Câţi dintre voi aţi lua notă de trecere? Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple, fiindcă nu ar fi un examen ca oricare altul, pentru care ai sute de articole de învăţat, pentru care studiezi doctrină, pentru care se creează jurisprudenţă odată cu trecerea timpului.

Nu. Este ceva total diferit. Este ceva ce ţine de echilibru, aspect extrem de important, întrucât pierderea echilibrului este fundamental mai dureroasă decât renunţarea cerută de menţinerea echilibrului. Este ceva ce necesită curaj, şi aici ţin să menţionez că, curajul nu înseamnă absenţa fricii, ci înseamnă a face o acţiune în pofida ei, înseamnă a ieşi din rezistenţa produsă de frica de necunoscut şi de viitor.

Dreptul şi sportul sunt aparent două aspecte diferite, dar dacă dedicaţi puţin timp subiectului de faţă, veţi găsi nenumărate puncte comune. Aşa cum dreptul implică pasiune, disciplină pentru a profesa la nivel înalt, asemenea şi sportul presupune dedicaţie şi perseverenţă. Ambele pot fi duse pe culmile succesului doar dacă baza lor este reprezentată de iubire, fiindcă cele mai înalte forme ale iubirii sunt în mod inevitabil alegeri total libere şi nu acte de conformitate. Dacă studiaţi dreptul, pentru că v-a fost impus, dacă începeţi un antrenament doar pentru că trebuie, ghiciţi ce? Ambele se vor dovedi a fi în cele din urmă o povară, o povară ce va fi mai greu de dus decât cele mai grele gantere din sala de fitness. Orice este privit drept o datorie şi nu conţine o componentă substanţială de pasiune nu este plauzibil pentru un long run. Dreptul şi sportul ar putea avea drept bază şi ideea de a transforma vechiul vostru tavan în noua podea. Tindeţi să creşteţi în carieră, să vă dezvoltaţi continuu. Tindeţi să vă autodepăşiţi la fiecare cursă, să vă creşteţi rezistenţa. Rezistenţa acumulată în urma sportului vă va fi de mare folos în domeniul pe care l-aţi ales. Veţi dobândi nu numai o rezistenţă fizică ce se va dovedi a fi benefică în fuga spre instanţă, dar şi o rezistenţă psihică.

Atât dreptul, cât şi sportul reprezintă un mod de viaţă ce se completează formidabil. Dacă priviţi cu atenţie, veţi regăsi atât de multe norme de trimitere către sport, trebuie doar să fiţi receptivi şi să nu rămâneţi în pasivitate. Nu, deşi sportul nu se prescrie, orice amânare vă va îndepărta de idealul vostru. Bineînţeles că există cauze de suspendare, uneori chiar şi de întrerupere. Depinde de voi dacă vă rezumaţi la a sta cu tratatele de sute de pagini în braţe şi tergiversaţi pentru o altă zi de luni ce niciodată nu pare să mai vină, dar totuşi trece de fiecare dată pe lângă voi. Cu toţii avem zile în care ne copleşeşte oboseala şi poate alegem să stăm pe canapea şi să trăim în mediu virtual. Dar vedeţi voi… oboseala provoacă în mod pervers o situaţie în care starea de neputinţă pare justificată şi se creează astfel situaţia premisă pentru o infracţiune.

Infracţiune contra persoanei

Obiect juridic: sănătatea psihică şi fizică

Obiect material: corpul persoanei

Element material: tergiversare

Urmarea imediată: pierderea echilibrului

Legătură de cauzalitate: rezultă ex re

Tentativa se pedepseşte.

Câţi dintre voi aţi simţit că cedaţi înainte de a atinge ceea ce v-aţi propus şi totuşi nu aţi făcut-o? Câţi dintre voi aţi adăugat încă o repetare doar ca să fiţi mai buni decât ieri? Câţi dintre voi vedeţi sportul drept un mod de eliberare a stresului acumulat? Câţi dintre voi percepeţi un antrenament ca un preludiu pentru o zi încărcată?

Probabil o mare parte ne regăsim în rândurile de mai sus. Pentru mine, absolventă a Facultăţii de Drept, nu există sentiment mai frumos decât să păşesc cu dreptul într-o cursă, într-o cursă de alergare şi în provocările pe care la întâmpin în viaţa de zi cu zi, căci… În final, la ce altă cursă mai intensă decât viaţa te poţi înscrie? De fapt, nu-ţi dă de ales, eşti din oficiu înscris şi trebuie să depăşeşti fiecare obstacol pentru ca în final să fii învingător.

Invincibilă. Aşa mă simt de fiecare dată când fac sport, când ştiu că totul depinde doar de mine, că activitatea este intuitu personae şi eu deţin controlul. “Mens sana in corpore sano” nu este doar un dicton pe care aleg să-l afirm pentru că este “fancy”. J Cred cu tărie în el şi mi-l însuşesc întrutotul, fiindcă cele două componente, fizicul şi psihicul, sunt interdependente.

Don’t skip your workout! You need to be better than yesterday but not as good as tomorrow.

Be (L) awesome and join #legalrunners!

Georgiana Ghinescu

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti