Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Petre Lăzăroiu: Se vrea neapărat să fie creată o presiune. UPDATE: Reacții: Administrația Prezidențială. Președintele CCR
15.06.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept constitutional, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE 15 iunie 2018: Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a României, a declarat, potrivit evz.ro„Da, mi-a spus domnul Lăzăroiu! Nu comentez întâlnirea. O respect pe doamna Tănăsescu și nu știu ce resorturi au determinat-o.

Dacă văd decretul îl voi putea comenta. Nu cred că cineva se poate gândi la așa ceva. Un judecător constituțional poate fi revocat doar în două mari cazuri: 1. Dacă a săvârșit o faptă penală și atunci aici avem text de lege sau dacă a săvârșit diferite fapte disciplinare și atunci doar plenul Curții Constituționale poate decide.

O anumită presiune simțim și ne putem imagina orice, repet orice. Legal și constituțional nu se poate da un decret de revocare a domnului judecător. El a avut un rest de mandat și apoi restul și la acea vreme nimeni nu a contestat. Legal și constituțional mandatul său este absolut în regulă. Dacă se va emite un decret de revocare el va fi atacat în condițiile legii. Se crează însă o mare stare de disconfort, insecuritate și mari semne de întrebare privind starea democrației în România.”

***

UPDATE 15 iunie 2018: Într-un comunicat remis presei, citat de știripesurse.ro, Administrația Prezidențială a precizat că: „Consilierul prezidențial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultății de Drept a Universității București pentru a-i înmâna acestuia două cărți de specialitate pe zona dreptului financiar. Menționăm că în aceste zile consilierul prezidențial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfășoară activități didactice. În acest context, a avut loc o discuție pur teoretică pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional, care nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate și nefondate orice fel de speculații sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu.”

***

Vineri, 15 iunie 2018, Petre Lăzăroiu, judecător al Curții Constituționale a României, a declarat, potrivit știripesurse.ro: „Ieri, 14 iunie, orele 14:30-15:00, am avut o întâlnire cu consilierul prezidențial pe probleme juridice, doamna Simina Tănăsescu, la cererea acesteia, nu la cererea mea.

Printre altele, mi-a spus că are o sarcină ingrată și, când am ajuns în birou la dânsa, mi-a arătat pe o hârtie, care a circulat acum ceva vreme de la fundația VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai puțin, președintelui CCR să pună în discuție mandatul meu. I-am spus că este o aberație, dar dumneaei mi-a zis că președintelui i se cere un decret de revocare a mea din funcție. I-am spus că președintele nu are această prerogativă, pentru că revocarea se face doar de către plenul CCR. Mi-a răspuns: „Da, așa este, numai că dacă noi nu dăm curs și președintele nu emite decretul, asociația ne va da în judecată, iar dacă-l emitem, ne vei da tu în judecată”. Zic: „Evident că o să vă dau în judecată”. Nu știu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele președintelui, dar, după felul în care am fost anunțat, după felul în care s-a purtat discuția, cred că se intenționează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, președintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret.

Problema nu ar fi atât a mea, cât a CCR. Dacă se dă un astfel de decret și eu îl voi contesta, firește, până se pronunță justiția, președintele poate spune: „Nu o revoc pe doamna Kovesi, întâi trebuie să mă lămuresc cum e cu mandatul lui Lăzăroiu”.

Textul care mi-a permis să fiu numit pentru un mandat întreg este în vigoare. Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune.”

 

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti