Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Valentina Dinu: Aș vrea să fiu un judecător căruia să nu îi fie greu să fie drept
19.06.2018 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Valentina Dinu

Valentina Dinu

Alina Matei: Mulțumesc, Valentina, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor J. Felicitări pentru reușită: șefă de promoție, 2018, Facultatea de Drept, Universitatea din București! Dar hai să începem cu cea mai importantă întrebare: cum de ai ales să urmezi cursurile acestei facultăți?

Valentina Dinu: Mulțumesc mult pentru felicitări. Mă bucură invitația de a acorda un interviu pentru JURIDICE.ro, aveți toată admirația mea.

Răspunsul la întrebarea ta îl mai caut și eu uneori. În clasa a VII-a, m-am gândit că mi-ar plăcea 4 facultăți: limbi străine, litere, psihologie sau drept. Primele trei alegeri știu de unde au venit (și încă se numără printre pasiunile mele), dar cea referitoare la drept, e o enigmă și pentru mine. Cert e că doar cu ea am rămas prin clasa a X-a și am ajuns să fiu sigură că e singura facultate la care mi-aș găsi locul, iar profesia de judecător – singura pe care o iau în calcul după terminarea facultății.

Alina Matei: Facultatea ce ți-a oferit? Și tu ce ai oferit facultății?

Valentina Dinu: Îmi vin în minte atât de multe lucruri oferite de facultate, încât nici nu știu cu ce să încep. Cred că cel mai pregnant e faptul că mi-a oferit încredere în mine. Îmi lipsește încă, e ceva la care încă lucrez :), iar din partea profesorilor am simțit mereu un îndemn de a spune ce gândim, fără teama de eșec. Facultatea mi-a oferit prieteni, oameni care m-au inspirat constant, exemple de urmat… sau de evitat, profesori care mi-au fost și îmi vor rămâne dragi. Pe scurt, mi-a oferit o a doua familie.

Ce am oferit eu facultății, nu aș ști să îți spun. Poate doar dacă mă voi întoarce în facultate să fiu profesor, voi fi în măsură să pot spune dacă am oferit sau nu ceva.

Alina Matei: Care a fost cel mai interesant an de studiu?

Valentina Dinu: Cel mai interesant a fost de departe anul III. S-au concretizat multe noțiuni abstracte din primii doi ani, am studiat trei dintre cele patru materii pentru licență și admiterea în profesie. A fost și cel mai greu, dar a meritat din plin.

Alina Matei: Cu ce ți-ai ocupat timpul în cei patru ani de studenție?

Valentina Dinu: Uitându-mă înapoi, nu știu dacă am făcut câte mi-aș fi dorit. Am urmat și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român și m-am dedicat la fel de mult cum am făcut-o la facultate, deși știam că nu voi pleca din țară, cum aveau de gând mulți dintre colegii care au ales să îi urmeze cursurile. Dar mi-a plăcut. Și asta m-a făcut să nu am fizic timp să mă dedic și voluntariatului, spre exemplu, sau să fac mai multe stagii de practică. În anii III și IV am participat la Hexagonul Facultăților de Drept, proba de drept penal, iar asta chiar a fost o experiență unică și pe care mă bucur că am trăit-o.

În afară facultății, un mod foarte plăcut de a-mi petrece timpul au fost întâlnirile cu prietenii, ieșirile la teatru și în general am profitat de tot ce are de oferit Bucureștiul :).

Alina Matei: Momente de ezitare cum că nu ești pe drumul cel bun au fost?

Valentina Dinu: Sincer, nu. Deși nu știam ce înseamnă dreptul atunci când am dat admiterea, m-am regăsit în mediul în care am ajuns și s-a tot concretizat până în momentul de față ideea că am făcut alegerea potrivită. Chiar și în momentele de tensiune actuală cred că drumul e cel bun, alegem noi cum îl construim mai departe :).

Alina Matei: Profesorul de la care ai avut cel mai mult de învățat?

Valentina Dinu: Nu am cum să nominalizez pe cineva, pentru simplul motiv că sunt mulți profesori care m-au învățat câte ceva. Pe mine personal mă impresionează profesorii care știu să mențină o atmosferă a seminarului/cursului bine ancorată în discuții serioase despre drept, dar în așa fel încât să decurgă totul natural și să mai existe pauze de la atmosfera tensionată. Am întâlnit oameni pe care cu adevărat îi admir pentru cât de bine pregătiți sunt și cât de frumos și-au construit viața, cum se dedică pasiunii pentru drept – asta e de apreciat în final.

Alina Matei: Ce ai făcut și nu ai mai repeta dacă ai fi din nou studentă, într-o altă viață?

Valentina Dinu: Că nu am făcut atât de multe pe cât mi-aș fi dorit, deci cred că nu aș mai repeta pasivitatea în fața oportunităților :).

Alina Matei: Ce nu se învață (suficient) la Facultatea de Drept și ar trebui învățat?

Valentina Dinu: Eu personal aș schimba puțin materiile care se predau, aș introduce unele noi și aș scoate unele care sunt acum în planul de învățământ. Știu că e grea o așa schimbare, dar, la nivel teoretic deocamdată, mi-ar plăcea ca măcar la materiile pentru admiterea în profesie, să se concentreze și facultatea mai mult pe CEDO și dreptul UE. La Colegiu, în toți cei trei ani, dreptul Uniunii a fost mereu predominant. Adevărul este că nu avem o legislație conformă CEDO și DUE pe multe planuri, iar până o vom schimba noi, va mai trece mult timp (am speranța că vom trece totuși de perioada aceasta, în care pare că regresăm vertiginos). Știu că CEDO și DUE se studiază la INM și INPPA (am mai primit argumentul acesta), dar nu toți vor să fie judecători, procurori sau avocați. În plus, e vorba de construcția unui bun jurist, care ar trebui să aibă o largă perspectivă asupra a tot ce înseamnă interpretarea dreptului, iar asta în mod clar nu se poate limita doar la granițele țării.

În altă ordine de idei, în afara modificărilor pe care le-aș vedea în planul de învățământ, cred că facultatea nu e menită să ne ofere chiar totul, ci e suficient să ne ajute să ne fixăm niște repere în viață, să ne consolidăm valorile și eventual să ne creăm unele noi. Iar Facultatea de Drept simt că a făcut asta.

Alina Matei: Stagiile de practică, internship-urile ce rol au și cum trebuie alese?

Valentina Dinu: Au un rol foarte mare în a vedea partea practică a dreptului și de a face alegeri mai târziu bazate pe experiențe personale. Am stat de vorbă cu persoane care ar reproșa facultății că nu ne pregătește pentru mai târziu, pentru viața de după absolvire. Dar cred că aici intervine și voința noastră de a ne implica în activități în afara planului de învățământ al facultății. Ar trebui să alegem stagii de practică și internship-uri care să corespundă profesiei pe care ne-o dorim, dar nu să se rezume la aceasta. Mulți colegi. care au intrat în facultate cu gândul de a fi judecător sau procuror, au ajuns să dea la barou în urma unui stagiu de practică la o casă de avocatură. Sau invers.

Alina Matei:Când ai decis că vrei să devii judecător?

Valentina Dinu: În clasa a VII-a, când aveam așa gânduri premature în legătură cu ce facultate voi urma, singura profesie la care m-am oprit a fost cea de judecător. Bineînțeles, nu înțelegeam atunci însemnătatea. Dar cu gândul acesta am intrat în facultate și tot cu el am terminat. În profesia aceasta simt că mă regăsesc.

Alina Matei: Ce înseamnă pentru tine a fi judecător?

Valentina Dinu: Înseamnă să ai capacitatea de a te detașa cumva de propria persoană, de propriile trăiri, de a ieși din sfera personală și de a privi situația de undeva din exterior. E o profesie pe care o văd compatibilă numai și numai cu pasiunea pentru domeniul juridic, pentru că e nevoie de o dedicare mai mare pentru profesie decât în mod normal – în afară de perspectiva pur pragmatică a locului de muncă. Pasiune combinată cu o mare doză de realism pentru lumea în care trăim.

Înseamnă și că, din punctul meu de vedere, cunoștințele juridice pe care le posedă un judecător trebuie să fie, în mod necesar, împletite cu cele ce țin de cultura generală a fiecăruia. Eu aș pune accentul pe criminologie, psihologie și literatură.

Alina Matei: Ce fel de judecător vrei să fii?

Valentina Dinu: De când am citit romanul „Mizerabilii” al lui Victor Hugo, am întipărită în minte o replică a lui Javert: „Doamne, ce ușor e să fii bun, greu este să fii drept”. Aș vrea să fiu un judecător căruia să nu îi fie greu să fie drept, să înfrunte cu demnitate orice ar putea-i fi potrivnic, să nu se lase influențat de presiuni.

Aș vrea să fiu un judecător responsabil, înarmat cu multă răbdare și înțelegere pentru cei care vin în fața mea și se așteaptă să le dau soluția corectă în speța dedusă judecății. Și, pentru că mi-aș dori să fiu judecător de penal, aș vrea și să păstrez mereu în minte că mă aflu într-o postură în care pot să influențez vieți într-un mod, de cele mai multe ori, decisiv.

Alina Matei: Știe un magistrat tânăr să aprecieze viața, pentru a o putea ocroti, așa cum spune Frank Herbert?

Valentina Dinu: Frumoasă ideea că un magistrat ocrotește viața. Din perspectiva aceasta, cred că nu contează atât anii magistratului, cât experiența de viață și determinarea cu care își dedică timpul profesiei. Prezumția ar fi în sensul că experiența este direct proporțională cu vârsta, dar nu întotdeauna este cazul. Iar faptul de a aprecia viața ține mai mult de forul interior al fiecăruia dintre noi. Dacă un magistrat – indiferent de vârstă –  apreciază viața cu tot ce înseamnă ea, își va dori să o ocrotească cu orice preț – aici intervine totodată simțul dreptății. Astfel, va reuși să transpună în cazurile concrete sentimentul că fiecare dintre noi ar trebui să apreciem viața și să contribuim la ocrotirea ei – atât a noastră, cât și a celor din jur. El se asigură doar de menținerea unui echilibru și că cei care uită să facă acest lucru sunt sancționați.

Alina Matei: Te pregătești pentru Institutul Național al Magistraturii. Cu ce gânduri?

Valentina Dinu: Sincer, nici eu nu mai știu, la cât de multe s-au petrecut recent în legătură cu acest aspect. Știu sigur ce îmi doresc să devin, dar nu mai pare să fie cert cum anume voi ajunge acolo. Eu sper ca lucrurile să se liniștească, aștept anunțul oficial pentru examen și să încep programul de învățat :).

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Valentina Dinu: Le mulțumesc pentru că au citit interviul meu și îi încurajez să citească în continuare JURIDICE.ro!

Alina Matei: Succes la examen și să ne auzim sănătoase! Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Valentina Dinu: Să fie! Mulțumesc și eu pentru oportunitate! Și succes în toate!


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Valentina Dinu: Aș vrea să fiu un judecător căruia să nu îi fie greu să fie drept”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.