Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Irlanda. Referendum ref. blasfemie. UPDATE: Cetățenii au votat eliminarea blasfemiei din Constituție

29.10.2018 | Irina RÎMARU
Abonare newsletter
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

29 octombrie 2018: Vineri, 26 octombrie 2018, 64,85% dintre irlandezii care s-au prezentat la urne au votat în favoarea eliminării blasfemiei din Constituție, potrivit irishtimes.com.

Potrivit unui amendament introdus în Constituția Irlandei în anul 1937, „publicarea sau rostirea unor chestiuni blasfematoare, care incită la răzvrătire și indecente reprezintă o infracțiune care este pedepsită în conformitate cu legea”.

Potrivit Legii defăimării, adoptată în anul 2009, o persoană comite infracțiunea de blasfemie dacă publică sau rostește „o frază care este grosolan de abuzivă sau insultătoare în legătură cu o chestiune considerată sacră de o religie, cauzând prin aceasta sentimente de mânie în rândul unui număr substanțial de aderenți la acea religie.”

 Charlie Flanagan, ministrul Justiției: „Am crezut mereu că o astfel de dispoziție nu are ce căuta in Constituția noastră. Irlanda este, pe bună dreptate, mândră de reputația sa de societate modernă și liberală.”

La rândul lor, reprezentanții Bisericii Catolice din Irlanda au transmis că „este vital să se asigure că drepturile indivizilor și comunităților de a practica și de a-și trăi deschis credința în mod deschis sunt protejate de lege. Promovarea libertății religiei și a libertății conștiinței – pentru toți în societate – îmbogățește foarte mult structura socială a unei țări și este un aspect al respectului pentru demnitatea umană”.

***

18 iunie 2018: Irlanda va organiza referendumul pentru blasfemie în octombrie 2018, în aceeași perioadă cu viitoarele alegeri prezidențiale, potrivit bbc.com.

Charlie Flanagan, ministrul Justiției: „Suprimarea acestei dispoziții din Constituție ne va permite să trimitem un mesaj puternic lumii demonstrând ca delictul de blasfemie nu reflectă valorile irlandeze, estimând că aceste legi nu trebuie să mai existe.

Irina Rîmaru

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week