Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Jurnalul Baroului Cluj nr. 5/2018
19.06.2018 | JURIDICE.ro

Numărul 5/2018 al revistei poate fi studiat aici.

Comitetul de redacție:
Av. dr. Claudiu-Octavian Ulici
Editori:
Avocat dr. Doina Gherman
Avocat Voicu Sârb

din CUPRINS:

1. Hotărând echitabil. Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Hardvard Law Review 2017
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Ceea ce autorii numesc „regula interpretării”, în articolul The Law of Interpretation apărut în Hardvard Law Review 4/2017, se afirmă că trebuie să ghideze acțiunile judecătorilor, oficialilor și interpreților privați atunci când aceștia sunt chemați la aplicarea legii. Regulile juridice de interpretare sunt posibile din punct de vedere conceptual și permit interpretarea normei fiind sunt parte a sistemului juridic. Nevoia unei redefiniri a teoriei interpretării legale, inclusiv constituționale, se face diferențiind întrebările pur lingvistice de întrebările juridice, pentru care limba nu oferă un răspuns unic. Este necesară oferirea unui cadru pentru analizarea canoanelor de interpretare, determinând dacă sunt valabile din punct de vedere legal și dacă sunt acceptabile pentru autoritate. Regulile de interpretare, ajută la soluționarea dezbaterilor asupra „interpretării” și „principiilor” constituției , explicând cum aceste dezbateri pot conduce la lămurirea textului, dar nu pot face distincții asupra legii.

2. Cadrul procedural civil în regularizarea cererii
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Articolul încearcă să argumenteze de ce, în procedura regularizării cererii în camera de consiliu (200 CPC), judecătorul nu poate face încă nici o apreciere asupra fondului cererii, care să conducă de exemplu, spre administrarea unor anumite probe, sau stabilirea unei anumite taxe de timbru, diferite de cele indicate de reclamant prin cererea sa introductivă.

În domeniul dreptului penal, acest număr mai abordează și problematica evitării atacului în contextul legitimei apărări și elementele constitutive ale infracțiunii de însușire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

3. Problematica evitării atacului în contextul legitimei apărări
Avocat Szőcs Sándor Attila

Legitima apărare apare ca o ripostă pe care o dă o persoană împotriva unui atac ce pune în pericol propria persoană, o altă persoană sau alte valori sociale ocrotite de lege. Cel ce ripostează săvârșește o faptă prevăzută de legea penală, faptă care este însă justificată (permisă de ordinea juridică). Se argumentează necesitatea introducerii de lege ferenda a lipsei obligativității evitării atacului injust în caz de legitimă apărare. În acest fel se poate preveni orice manipulare bazată pe urmările unei apărări legitime. Niciun acuzator nu ar mai putea folosi argumentul: ”toate acestea nu se puteau întâmpla dacă atacatul fugea (sau se ascundea etc.)”. Asemenea argumente ar deveni străine în orice proces penal vizând caz de legitimă apărare.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.