Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Jurnalul Baroului Cluj nr. 5/2018

19.06.2018 | JURIDICE.ro

Numărul 5/2018 al revistei poate fi studiat aici.

Comitetul de redacție:
Av. dr. Claudiu-Octavian Ulici
Editori:
Avocat dr. Doina Gherman
Avocat Voicu Sârb

din CUPRINS:

1. Hotărând echitabil. Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Hardvard Law Review 2017
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Ceea ce autorii numesc „regula interpretării”, în articolul The Law of Interpretation apărut în Hardvard Law Review 4/2017, se afirmă că trebuie să ghideze acțiunile judecătorilor, oficialilor și interpreților privați atunci când aceștia sunt chemați la aplicarea legii. Regulile juridice de interpretare sunt posibile din punct de vedere conceptual și permit interpretarea normei fiind sunt parte a sistemului juridic. Nevoia unei redefiniri a teoriei interpretării legale, inclusiv constituționale, se face diferențiind întrebările pur lingvistice de întrebările juridice, pentru care limba nu oferă un răspuns unic. Este necesară oferirea unui cadru pentru analizarea canoanelor de interpretare, determinând dacă sunt valabile din punct de vedere legal și dacă sunt acceptabile pentru autoritate. Regulile de interpretare, ajută la soluționarea dezbaterilor asupra „interpretării” și „principiilor” constituției , explicând cum aceste dezbateri pot conduce la lămurirea textului, dar nu pot face distincții asupra legii.

2. Cadrul procedural civil în regularizarea cererii
Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Articolul încearcă să argumenteze de ce, în procedura regularizării cererii în camera de consiliu (200 CPC), judecătorul nu poate face încă nici o apreciere asupra fondului cererii, care să conducă de exemplu, spre administrarea unor anumite probe, sau stabilirea unei anumite taxe de timbru, diferite de cele indicate de reclamant prin cererea sa introductivă.

În domeniul dreptului penal, acest număr mai abordează și problematica evitării atacului în contextul legitimei apărări și elementele constitutive ale infracțiunii de însușire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

3. Problematica evitării atacului în contextul legitimei apărări
Avocat Szőcs Sándor Attila

Legitima apărare apare ca o ripostă pe care o dă o persoană împotriva unui atac ce pune în pericol propria persoană, o altă persoană sau alte valori sociale ocrotite de lege. Cel ce ripostează săvârșește o faptă prevăzută de legea penală, faptă care este însă justificată (permisă de ordinea juridică). Se argumentează necesitatea introducerii de lege ferenda a lipsei obligativității evitării atacului injust în caz de legitimă apărare. În acest fel se poate preveni orice manipulare bazată pe urmările unei apărări legitime. Niciun acuzator nu ar mai putea folosi argumentul: ”toate acestea nu se puteau întâmpla dacă atacatul fugea (sau se ascundea etc.)”. Asemenea argumente ar deveni străine în orice proces penal vizând caz de legitimă apărare.


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan

No announcement available or all announcement expired.