Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CJUE Dreptul Uniunii Europene Fiscalitate Flux informații SELECTED

CJUE. C-15/16, Baumeister. Secret profesional. Noţiunea «informație confidențială». Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru al completului

19 iunie 2018 | JURIDICE.ro

C-15/16, Baumeister, Directiva 2004/39/CE – Articolul 54 alineatul (1) – Întinderea obligaţiei de a păstra secretul profesional, care incumbă autorităţilor naţionale de supraveghere financiară – Noţiunea «informație confidențială»

Din completul de judecată a făcut parte prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Sesizată de către Curtea Federală Administrativă din Germania cu o cerere de interpretare a articolului 54 alineatul (1) din Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului, Curtea a statuat că nu toate informațiile referitoare la întreprinderea supravegheată, pe care aceasta le-a comunicat autorității competente, precum și declarațiile acestei autorități din dosarul său de supraveghere, inclusiv corespondența acesteia cu alte organisme, constituie, în mod necondiţionat, informaţii confidenţiale care intră, aşadar, sub incidenţa obligaţiei de păstrare a secretului profesional prevăzute la această dispoziţie. Această calificare se aplică informaţiilor deţinute de autorităţile desemnate de statele membre pentru a îndeplini funcţiile prevăzute de această directivă, care, în primul rând, nu au caracter public şi care, în al doilea rând, prin divulgare ar risca să aducă atingere intereselor persoanei fizice sau juridice care le-a furnizat sau terţilor ori bunei funcţionări a sistemului de control al activităţii întreprinderilor de investiţii pe care legiuitorul Uniunii l-a instituit prin adoptarea Directivei 2004/39.

Caracterul confidenţial al informaţiilor referitoare la întreprinderea supravegheată, pe care aceasta le-a comunicat autorităţilor desemnate de statele membre pentru a îndeplini funcţiile prevăzute de această directivă, este necesar a fi apreciat la data examinării pe care aceste autorităţi trebuie să o efectueze pentru a se pronunţa asupra cererii de divulgare cu privire la respectivele informaţii, indiferent de calificarea acestora la momentul la care au fost comunicate autorităţilor menționate.

De asemenea, informaţiile deţinute de autorităţile desemnate de statele membre pentru a îndeplini funcţiile prevăzute de această directivă care au putut să constituie secrete de afaceri, dar care datează de cinci ani sau mai mult, se consideră, în principiu, din cauza trecerii timpului, că sunt istorice şi că şi-au pierdut, din acest motiv, caracterul lor secret, cu excepția cazului în care, în mod excepțional, partea care se prevalează de acest caracter demonstrează că, în pofida vechimii lor, aceste informații constituie încă elemente esențiale ale poziției sale comerciale sau ale celor ale terților în cauză. Astfel de consideraţii nu sunt aplicabile în ceea ce privește informaţiile deţinute de aceste autorităţi a căror confidenţialitate s-ar putea justifica pentru alte motive decât importanţa lor pentru poziţia comercială a întreprinderilor în cauză.

:: Hotărârea

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership