Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la sistemul de protecție în cascadă a unui soi de plante. UPDATE: Concluzii AG
26.09.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

26 septembrie 2019: Avocatul general propune:

„1) Articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 al Consiliului din 27 iulie 1994 de instituire a unui sistem de protecție comunitară a soiurilor de plante trebuie interpretat în sensul că acțiunile care constau în cultivarea de constituenți ai soiului dintr‑un soi protejat și în recoltarea fructelor nu intră în categoriile de acțiuni vizate de această dispoziție a căror realizare este condiționată de autorizarea titularului protecției.

2) Articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 trebuie interpretat în sensul că noțiunea de «utilizare neautorizată» a unor constituenți ai soiului protejați nu include acțiunile realizate cu privire la acești constituenți, cum sunt înmulțirea sau comercializarea lor, în perioada cuprinsă între publicarea cererii de acordare a protecției comunitare a soiurilor de plante și acordarea protecției în cauză.”

:: concluzii AG

***

22 iunie 2018: Judecătorul suprem spaniol se întreabă cu privire la sistemul de protecție în cascadă a unui soi de plante (C-176/18).

Situația de fapt:
1. materii UE:
– Agricultura și pescuitul
– Proprietatea intelectuală, industrială și comercială
2. un agricultor a achiziționat de la o pepinieră (unitatea unui terț) un material săditor al unui soi de plante și l-a plantat înainte ca acordarea protecției asupra acestui soi de plante să producă efecte
3. necesitatea de a afla dacă activitatea ulterioară desfășurată de către agricultor, care constă în recoltarea fructelor succesive ale pomilor, astfel încât aceasta să fie afectată de jus prohibendi:
3.1. necesită și respectarea cerințelor prevăzute în reglementarea UE incidentă întrucât este vorba despre un material recoltat,
3.2. sau această activitate de recoltare trebuie înțeleasă în sensul că reprezintă un act de producere sau de reproducere a soiului, care dă naștere „materialului recoltat”, a cărui interzicere de către titularul soiului de plante nu impune respectarea cerințelor respective
4. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident se opune unei interpretări potrivit căreia sistemul de protecție în cascadă afectează:
4.1. oricare dintre acțiunile
menționate la alineatul (2) al articolului 13 din Regulamentul nr. 2100/94 care se referă la „materialul recoltat”, și deci inclusiv recoltarea însăși,
4.2. sau numai acțiunile ulterioare producerii acestui material recoltat, cum ar fi deținerea și comercializarea sa
5. apoi, în situația aplicării sistemului de extindere a protecției în cascadă la „materialul recoltat”, necesitatea de a afla dacă pentru ca prima condiție să fie îndeplinită:
5.1. este necesar ca achiziționarea materialului săditor să se efectueze după ce titularul a obținut protecția comunitară a soiului de plante
5.2. sau ar fi suficient ca, la acel moment, să beneficieze de protecție provizorie, întrucât achiziționarea a fost efectuată în perioada cuprinsă între publicarea cererii și data la care acordarea protecției asupra soiului de plante a început să producă efect
6. cauza este în recurs, iar pentru întreg cuprinsul cererii adresate Curții de Justiție de către instanța de trimitere, a se vedea aici (nu înțelegem de ce în Spania există acces la întreg acest text, acces oferit on-line pe pagina instanței supreme, și în România ÎCCJ nu oferă un astfel de serviciu).

Dispoziții incidente: articolul 13 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 2100/94

Articolul 13 (extras)
Drepturile titularului protecției comunitare a soiurilor de plante și limitări

(1) Protecția comunitară a soiurilor de plante are ca scop să rezerve titularului sau titularilor săi, denumiți în continuare „titular”, dreptul de a îndeplini acțiunile prevăzute la alineatul (2).
(2) Fără a aduce atingere articolelor 15 și 16, autorizarea titularului este necesară pentru următoarele acțiuni, care privesc constituenții soiului sau materialul recoltat aparținând soiului protejat, denumiți în continuare „material”:
(a) producerea sau reproducerea (înmulțirea);
(b) condiționarea în vederea înmulțirii;
(c) oferirea spre vânzare;
(d) vânzarea sau orice altă formă de comercializare;
(e) exportul în afara Comunității;
(f) importul în Comunitate;
(g) deținerea în scopurile menționate la literele (a)-(f).
Titularul își poate supune autorizarea unor condiții și limitări.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.