Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

PwC. Platforma Tax Fraud Prevention câștigă competiția Global Innovation Challenge
25.06.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

PwC Europa Centrala si de Est a castigat Global Innovation Challenge, o competitie a PwC care aduce laolalta cele mai inovative proiecte care contribuie la rezolvarea unor probleme importante pentru societate, cu platforma Tax and Fraud Prevention. Aceasta este conceputa sa previna frauda legata de taxa pe valoare adaugata (TVA) si sa protejeze companiile de buna credinta de implicarea intr-un lant de eludare a platii de TVA. Proiectul pentru Tax and Fraud Prevention a fost dezvoltat de echipele de Consultanta Fiscala si Investigatii (Forensics) ale PwC Europa Centrala si de Est si este un exemplu de lucru colaborativ intre echipe din departamente diferite si mai multe tari.

Tarile din Europa Centrala si de Est au cel mai scazut nivel de colectare a TVA. Potrivit datelor Comisiei Europene, Polonia, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia au cel mai mare decalaj de colectare de TVA, situat in 2017 la peste 23,8 miliarde de euro. In acelasi timp, frauda MTIC (Missing Trader Intra Community) genereaza anual pierderi de TVA cuprinse intre 45 si 53 de miliarde de euro, la nivelul intregii Uniuni Europene. In acest context o mai buna colectare a veniturilor din TVA este deosebit de importanta pentru a finanta proiectele de investitii in infrastructura, educatie sau sanatate atat de necesare statelor din regiune.

Daniel Anghel, Partener, Lider PwC CEE Impozite si Taxe indirecte: „Platforma Tax and Fraud Prevention a fost declarata castigatoare intr-o competitie in care au fost inscrise 185 de proiecte din aproape 75 de tari. Toate proiectele care au ajuns in finala au fost deosebit de competitive, atat din punct de vedere al conceptului, cat si al solutiei tehnice pe care au avut-o la baza. Cred ca diferenta a fost facuta de faptul ca aceasta platforma poate fi privita ca un proiect de responsabilitate sociala al PwC, prin faptul ca simpla preventie a fraudelor privind plata TVA aduce valoare adaugata pentru comunitate. In acelasi timp, aceasta ofera siguranta de care au nevoie companiile atunci cand isi aleg partenerii de afaceri, pentru a evita situatiile neplacute in care contribuabili de buna-credinta sunt atrasi in lanturi comerciale frauduloase, ceea ce genereaza atat riscuri financiare, cat si reputationale pentru companii.”

Platforma Tax and Fraud Prevention este alcatuita din 2 aplicatii online: VAT fraud tracker si FAIT (Fraud Assessment and Intelligence Tool). Punctual, VAT fraud tracker prezinta informatii despre comertul intracomunitar intre toate statele membre ale Uniunii Europene si anomaliile referitoare la tranzactiile declarate intr-un stat membru ca achizitii comparativ cu livrarile declarate intr-un alt stat.

Componenta FAIT a platformei efectueaza o verificare din perspectiva fraudei la care ar putea fi supuse companiile din Europa Centrala si de Est. Avantajele celor doua aplicatii constau in identificarea din timp a fraudei si intreruperea relatiei comerciale fara costuri. Acest lucru reprezinta o dovada a bunei credinte din partea contribuabilului si o dovada ca s-au intreprins toate diligentele pentru a evita un lant fraudulos. Nu in ultimul rand, acestea permit si analiza intregului portofoliu de produse din perspectiva riscului privind frauda de tip carusel.

Despre PwC

Scopul PwC este de a construi încredere în sânul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută organizațiile și indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări cu mai mult de 236.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de calitate de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti