Ziua Drapelului Național
26 iunie 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
2019: Ziua Drapelului Național este marcată, anual, la data de 26 iunie.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj: „Ministerul Afacerilor Externe se alătură, şi în aces an, instituțiilor statului român care marchează, la 26 iunie, Ziua Drapelului Național. Această aniversare oferă tuturor românilor posibilitatea de a-şi manifesta atașamentul față de unul dintre simbolurile identității și unității naționale. Drapelul reprezintă nu numai unul dintre semnele convențional distinctive ale unui stat, ci și un element simbolic fundamental care stimulează și adună în jurul său energiile pozitive ale națiunii, puse în slujba idealurilor acesteia.
Atestat istoric în 1834, când conștiința națională în Principatele Române solicita tot mai insistent unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești Alexandru Ghica Vodă a obținut de la otomani permisiunea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Oficializarea sa a avut loc în mai multe etape, începând cu desemnarea unui drapel în două culori, (galben și roșu), destinat corăbiilor, și a unui drapel în trei culori (roșu, galben și albastru, având la mijloc, drept emblemă, un vultur) atribuit armatei. A continuat cu adoptarea Tricolorului ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei Revoluției de la 1848, 14/26 iunie, prin promulgarea Decretului Numărul 1 de instituire a drapelului național, cu înălțarea „flamurii celei mari tricolore a națiunii române” în timpul Adunării de la Blaj din 3/15 mai, cu impunerea ca drapel național a steagului cu cele trei culori dispuse pe orizontală în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, și urmând ca forma de astăzi, cu benzile dispuse pe verticală, să fie consfințită după venirea la putere a lui Carol I, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene la vremea aceea.”
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București
***
2018: Ziua Drapelului Național este marcată, anual, la data de 26 iunie.
Sediul materiei: Legea 96/1998 privind instituirea Zilei Drapelului Național
Simbol naţional, drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.
Drapelul României poate fi arborat oricând, fără constrângeri, de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.
De Ziua Drapelului Naţional autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului sunt obligate să organizeze programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei româneţşti şi ceremonii militare specifice în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național, potrivit unui comunicat al PR:
„Celebrăm, de «Ziua Drapelului Național», unul dintre cele mai puternice simboluri ale statalității, independenței, suveranității și unității naționale.
Consacrat de Revoluția de la 1848, drapelul i-a adus laolaltă pe români în toate momentele majore ale devenirii naționale. Unirea Principatelor Române din anul 1859, declararea și cucerirea independenței de stat în 1877, Primul Război Mondial, cele trei momente ale Marii Uniri de la 1918, Al Doilea Război Mondial, Revoluția din 1989, precum și aderarea țării noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și la Uniunea Europeană, toate aceste etape ale evoluției României au stat sub semnul tricolorului.
Pe faldurile sale stau înscrise valorile pe care este fundamentată națiunea română – Libertate, Dreptate și Frăție – și care insuflă sentimentul identității naționale și mândria de a aparține acestui popor.
Pentru statul român modern, racordat la valorile europene și euroatlantice, tricolorul are valențe la fel de puternice și în prezent. Românii se înclină cu respect ori de câte ori drapelul este arborat la sediul instituțiilor publice, la competiții sportive sau în teatrele de operații în care participă armata noastră.
În Anul Centenarului, încărcătura spirituală profundă a tricolorului ne inspiră și ne determină să ne unim eforturile, animați de o autentică dragoste de patrie, pentru a construi o Românie puternică și democratică.
La mulți ani României și Tricolorului său!”
Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, potrivit unui comunicat al GR:
”Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, proclamată cu două decenii în urmă, ca recunoaștere a încărcăturii emoționale pe care acest simbol al identității și unității naționale o are pentru toţi românii.
Tricolorul ne reprezintă în toate momentele importante ale istoriei și ale succeselor noastre ca națiune, a fost martor al formării poporului român și al faptelor de arme ale înaintașilor noştri, iar astăzi îi însoţeşte la toate evenimentele importante pe toți cei care simt românește. Tricolorul ne unește și este mândria noastră, alături de celelalte simboluri naționale, Stema naţională și Imnul național!
În anul celebrării Centenarului, vă îndemn, dragi români, să cinstim cum se cuvine tot ceea ce ne reprezintă ca națiune și să ne învățăm copiii să prețuiască în aceeaşi măsură valorile care au fost motorul României moderne!
La mulţi ani, românilor, României și Tricolorului!”
Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, potrivit unui comunicat al MAI: „Mândria, în forma ei pură și sinceră, este un sentiment înălțător care motivează și dă sens celor mai profunde trăiri. Așa simțim cu toții când Drapelul nostru Național se înalță pe redute greu de cucerit, grație performanțelor obținute de români.
Astăzi, la ceas de sărbătoare, se cuvine să privim câteva secunde în interiorul nostru, acolo unde fiecare dintre noi adăpostim acel sentiment natural, firesc, denumit simplu patriotism.
Să ne amintim că Drapelul Național este martorul celor mai importante momente ale istoriei, ale acelor evenimente care au definit România și, ulterior, au propulsat-o în rândul țărilor europene.
Să ne amintim că Tricolorul are puterea de a ne uni pe toți în numele idealurilor și valorilor care fac bine României.
Nimic nu ne poate destabiliza atât timp cât avem un crez comun, chiar dacă, în anumite momente, îmbrățișăm opinii diferite. Rămânem aceiași români recunoscuți peste hotare pentru ospitalitate și omenie, iar Drapelul rămâne parte indisolubilă a identității noastre în lume.
Datoria fiecăruia dintre noi este să dăm conținut acestui simbol național, prin faptele noastre. România a fost construită prin sacrificiile și unirea în voință a înaintașilor noștri și am convingerea că viitorul acestei țări se bazează pe stabilitate și înțelepciune. ”
Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va participa astăzi, 26 iunie, începând cu ora 9.30, la ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național al României, potrivit unui comunicat al MAN.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro