Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-451/16, MB/Secretary of State for Work and Pensions. Schimbare de gen. Pensie pentru limita de vârstă
26.06.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Directiva 79/7/CEE – Egalitate de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale – Sistemul național de pensii de stat – Condiții necesare pentru recunoașterea schimbării de gen – Reglementare națională care condiționează această recunoaștere de anularea unei căsătorii anterioare schimbării de gen amintite – Refuzul de a acorda o pensie de stat pentru limită de vârstă unei persoane care și‑a schimbat genul începând de la vârsta de pensionare a persoanelor având genul dobândit – Discriminare directă pe criterii de sex

O persoană care şi-a schimbat genul nu poate fi obligată să îşi anuleze căsătoria încheiată anterior acestei schimbări de gen pentru a putea beneficia de o pensie pentru limită de vârstă la vârsta prevăzută pentru persoanele care au genul pe care l-a dobândit. O astfel de condiţie constituie o discriminare directă pe criterii de sex.

O directivă a Uniunii[1] interzice discriminarea pe criterii de sex în ceea ce privește beneficiile de stat, inclusiv pensia pentru limită de vârstă. Directiva prevede o excepție de la această interdicție, care permite statelor membre să excludă din domeniul ei de aplicare determinarea vârstei de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Regatul Unit și-a exercitat acest drept: astfel, vârsta de pensionare pentru o femeie născută înainte de 6 aprilie 1950 este de 60 de ani, iar pentru un bărbat născut înainte de 6 decembrie 1953 este de 65 de ani.

MB este o persoană născută în anul 1948 de sex bărbătesc, care s-a căsătorit cu o femeie în anul 1974. Această persoană a adoptat un stil de viață specific femeilor în anul 1991 și a efectuat o intervenție chirurgicală de schimbare de gen în anul 1995. Cu toate acestea, MB nu dispune de un certificat definitiv de recunoaștere a schimbării sale de gen, a cărui acordare impunea, în temeiul reglementării naționale, anularea căsătoriei sale[2]. MB și soția sa doresc să rămână căsătorite din motive religioase.

MB a împlinit 60 de ani în 2008 şi a solicitat atunci să beneficieze de o pensie de stat pentru limită de vârstă. Această cerere a fost respinsă pentru motivul că, în lipsa unui certificat definitiv de recunoaștere a schimbării sale de gen, ea nu putea fi considerată femeie în scopul stabilirii vârstei sale legale de pensionare. MB a contestat această decizie în faţa instanţelor britanice. Ea afirmă că dispoziţia potrivit căreia ea nu trebuie să fie căsătorită constituie o discriminare contrară dreptului Uniunii. Supreme Court of the United Kingdom (Curtea Supremă a Regatului Unit) solicită Curţii să se stabilească dacă o astfel de situaţie este compatibilă cu directiva.
În hotărârea pronunţată astăzi, Curtea subliniază mai întâi că nu este sesizată în speţă cu privire la problema dacă, în general, recunoașterea juridică a unei schimbări de gen poate fi condiționată de anularea unei căsătorii încheiate anterior schimbării de gen. Cu toate acestea, Curtea constată că, deşi recunoaşterea juridică a schimbării de sex şi căsătoria sunt chestiuni care intră în competenţa statelor membre în materie de stare civilă, acestea din urmă trebuie să respecte dreptul Uniunii și în special principiul nediscriminării atunci când îşi exercită competenţa în acest domeniu.

Curtea confirmă jurisprudenţa sa potrivit căreia directiva, ținând seama de obiectul său și de natura drepturilor pe care urmărește să le protejeze, se aplică şi discriminărilor care își au originea în schimbarea de gen a persoanei interesate. În această privinţă, Curtea subliniază că, în scopul aplicării directivei, trebuie să se considere că persoanele care au adoptat, pentru o perioadă semnificativă, un stil de viață specific persoanelor de alt gen decât cel de la naștere și care au fost supuse unei operații de schimbare de gen și-au schimbat genul.

Curtea arată că cerinţa potrivit căreia căsătoria trebuie să fie anulată pentru a putea fi acordată o pensie de stat pentru limită de vârstă începând de la vârsta legală de pensionare a persoanelor de genul respectiv nu se aplică decât persoanelor care şi-au schimbat genul. Curtea deduce din aceasta că reglementarea britanică aplică un tratament mai puțin favorabil unei persoane care și-a schimbat genul după ce s-a căsătorit decât unei persoane care și-a păstrat genul de la naștere și care este căsătorită.
În continuare, Curtea examinează dacă situaţia unei persoane care și-a schimbat genul după ce s-a căsătorit și cea a unei persoane căsătorite care și-a păstrat genul de la naștere sunt comparabile, o condiţie care trebuie să fie îndeplinită pentru a se stabili dacă o diferenţă de tratament constituie o discriminare directă.

Curtea observă în această privinţă că sistemul legal de pensii de stat pentru limită de vârstă din Regatul Unt urmăreşte să asigure o protecţie împotriva riscului de limită de vârstă conferind persoanei în cauză o pensie în funcție de contribuțiile pe care le-a plătit în cursul carierei sale profesionale, indiferent de situația sa matrimonială. Curtea concluzionează că, în raport cu acest obiect și cu aceste condiții de acordare, situația unei persoane care și-a schimbat genul după ce s-a căsătorit și cea a unei persoane care și-a păstrat genul de la naștere și care este căsătorită sunt comparabile. Curtea precizează că scopul condiției de anulare a căsătoriei (scop care constă în evitarea căsătoriei între persoane de același sex) este străin de regimul pensiei pentru limită de vârstă. În consecință, acest scop nu afectează caracterul comparabil al situației celor două categorii de persoane citate anterior în raport cu obiectul şi cu condiţiile de acordare a pensiei.

Întrucât diferenţa de tratament în discuţie nu intră sub incidenţa niciunuia dintre cazurile de derogare admise de dreptul Uniunii, Curtea apreciază că reglementarea britanică constituie o discriminare directă pe criterii de sex și este, așadar, interzisă de directivă.

:: Hotărârea CJUE
:: Comunicatul CJUE


[1] Directiva 79/7/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1978 privind aplicarea treptată a principiului egalității de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale (JO 1979, L 6, p. 24, Ediție specială, 5/vol. 1, p. 192).
[2] Situaţia s-a schimbat în Regatul Unit. Legea din 2013 privind căsătoria între persoane de același sex [Marriage (Same Sex Couples) Act 2013] a intrat în vigoare la 10 decembrie 2014 şi autorizează în prezent căsătoria cuplurilor de acelaşi sex. Anexa 5 la aceasta a modificat anexa 4 la Legea din 2004 privind recunoaştere genului (Gender Recognition Act 2004): în prezent, comitetele pentru recunoaştere genului sunt obligate să elibereze un certificat definitiv de recunoaştere a noului gen oricărui solicitant căsătorit dacă soţul sau soţia sa este de acord.


Secţiuni: CJUE, Dreptul familiei, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO