« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ a condamnat-o pe Alina Bica la 4 ani închisoare. UPDATE: Reținere. Precizările Ministerului Justiției ref. mandatul european de arestare. UPDATE: Cererea de extrădare, respinsă. UPDATE: ÎCCJ a respins recursul în casaţie formulat de Alina Bica
14.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 13 ianuarie 2021, Completul de 5 Judecători al ÎCCJ a respins, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Alina Bica.

A existat şi o opinie separată în sensul admiterii recursului în casaţie formulat de recurenta inculpată, casării deciziei recurate şi achitării inculpatei pentru săvârşirea infracțiunii de favorizarea faptuitorului.

:: Minuta

***

Marți, 15 decembrie 2020, magistrații italieni au respins extrădarea Alina Bica, potrivit stiripesurse.ro.

***

Marți, 15 decembrie 2020, Ministerul Justiției a făcut următoarele precizări, potrivit unui comunicat:

În contextul solicitărilor venite din partea mass-media, Ministerul Justiției precizează că acționează potrivit competențelor legale și nu este în măsură să comenteze decizii ale instanțelor, indiferent că vorbim de instanțe naționale sau din alte state.

Procedura de executare a mandatului european de arestare emis împotriva Alinei Bica s-a desfășurat în temeiul Deciziei cadru 2002 /584/ JAI privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre ale Uniunii Europene.

Comunicarea a avut loc potrivit dispozițiilor deciziei-cadru, pe cale directă, între autoritățile judiciare române (respectiv Tribunalul București) și italiene.

După cum se prevede atât în Decizia cadru, cât și în legea română (Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală), asistența autorității centrale (în speță a Ministerului Justiției) poate fi solicitată numai de către autoritățile judiciare implicate și doar în vederea facilitării comunicării și soluționării eventualelor dificultăți.

În niciun caz autoritatea centrală nu are competența de a interveni pe fondul cauzei și nu se poate implica din proprie inițiativă în procedura de predare.

În speța de față, nici instanța română, nici cea italiană nu au solicitat asistența Ministerului Justiției.

Fiecare stat membru dispune cu privire la predare, respectiv refuzul predării, potrivit legislației propriii. Cooperarea judiciară în Uniunea Europeană este guvernată de principiul încrederii reciproce.

Hotărârea autorității de executare se comunică autorității judiciare emitente pe cale directă. Până în prezent, Ministerul Justiției nu deține nicio informație nici cu privire la desfășurarea procedurii, și nici cu privire la hotărârea  pronunțată  în cauză.

***

Marți, 14 iulie 2020, Ministerul Justiției a făcut următoarele precizări, potrivit unui comunicat:

1. Alina Mihaela Bica a fost reținută de autoritățile italiene în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul București. Aceasta are de executat 4 ani de închisoare în urma sentinței din dosarul în care a fost găsită vinovată pentru favorizarea făptuitorului.
2. În momentul de față, există un contact direct între autoritatea judiciară de emitere a mandatului european de arestare (Tribunalul București) și autoritățile italiene. Niciuna dintre părți nu a solicitat, până la acest moment, sprijin sau asistență din partea Ministerului Justiției.
3. În ce privește transmiterea documentelor solicitate de partea italiană, informația primară se află la instanța emitentă a mandatului european de arestare, adică Tribunalul București, care are o vastă experiență în astfel de proceduri și răspunde rapid și eficient solicitărilor autorităților de executare ale mandatelor europene de arestare.
4. Conform reglementărilor europene în vigoare, România aplică dispozițiile Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre ale Uniunii Europene transpusă în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
5. Atât Decizia-cadru sus-menționată, cât și legislația română de transpunere promovează contactul direct între autoritatea judiciară de emitere și cea de executare, Ministerul Justiției are atribuții limitate, în calitatea sa de autoritate centrală în materia mandatului european de arestare, în sensul de a sprijini fie autoritatea judiciară emitentă a MEA, fie pe cea de executare, la solicitarea acestora, ori de câte ori nu se reușește transmiterea pe cale directă sau este nevoie să asiste și să sprijine autoritățile române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare.
6. Reglementarea atribuțiilor Ministerului Justiției în cadrul procedurilor privind mandatele europene de arestare emise de către România se regăsește în dispozițiile art. 86. alin. 4 din Legea nr. 302/2004.
7. În cazul de față, în măsura în care îi va fi solicitat sprijinul fie de către autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, fie de către cea de executare din Republica Italiană, Ministerul Justiției va acționa conform competențelor care îi sunt atribuite de lege.

***

Vineri, 10 iulie 2020, Alina Bica a fost reținută în Italia, potrivit hotnews.ro.

Liviu Vasilescu, şeful IGPR, a declarat pentru agerpres: „În această seară (…), au fost depistaţi de colegii noştri, pe teritoriul Italiei, doi urmăriţi internaţional: Alina Bica Mihaela, urmărită internaţional cu mandat european pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, condamnată la patru ani la închisoare, şi Bene Ioan, urmărit internaţional cu mandat european de arestare, fiind condamnat la şase ani şi două luni pentru evaziune fiscală, fals şi înscrisuri şi uz de fals. În acest moment cei doi sunt în custodia colegilor din Italia. (…) Este doar o chestiune de timp până când îi vom aduce acasă.

***

Miercuri, 27 noiembrie 2019, un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o definitiv pe Alina Bica la 4 ani de inchisoare pentru favorizarea faptuitorului.

Decizia a fost data dupa ce cazul a fost rejudecat in baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecatori. Inalta Curte a respins apelurile DNA si ale Alinei Bica si a mentinut condamnarea.

Alina Bica se afla in continuare in Costa Rica.

:: Minuta

***

Miercuri, 27 iunie 2018, Alina Bica a fost adăugată în lista persoanelor urmărite pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.

***

Marți, 26 iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în două cauze vizând infracțiuni de corupție, instrumentate de Direcția Națională Anticorupție împotriva Alinei Bica, fost procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism.

Instanța a dispus, definitiv, condamnarea Alinei Bica la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului și achitarea pentru acuzațiile de luare de mită.

:: Minuta cauzei 1
:: Minuta cauzei 2

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.