Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a Dunării


29 iunie 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Ziua Dunării 2019 va fi plină cu evenimente de inspirație. Detalii despre noile evenimente transfrontaliere și la nivel de bazin aici.

Evenimentele de Ziua internațională a Dunării inspiră oameni, comunități și țări să colaboreze dincolo de frontiere. Ei îi încurajează pe oameni să privească dincolo de frontierele lor naționale și să ia în considerare multitudinea de popoare care trăiesc în bazinul Dunării.

***

2018: Ziua internațională a Dunării (International Danube day) este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Sediul materiei: Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea din 1994.

Această zi a fost marcată la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). A fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având în schimb o dorință comună – responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

În România sunt organizate, în fiecare an, o serie acțiuni dedicate Dunării.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, joi, 28 iunie 2018, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Hotărârea privind funcţionarea sistemului de coordonare la nivel național a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Grațiela Gavrilescu, ministrul României, potrivit unui comunicat al MM:

„Dragi prieteni, astăzi Europa sărbătorește cea de-a 24-a ediție a Zilei Internaționale a Dunării. Este o zi cu totul specială, dedicată celui mai mare bazin hidrografic din Uniunea Europeană.

Regiunea Dunării cuprinde peste 80 de milioane de europeni, din 14 state, iar România este parte a acestei familii. Bazinul Dunării este o oază de multi-culturalism și un exemplu de cooperare internațională, iar oamenii de aici au o dorință comună, aceea de a proteja fluviul.

Măsurile deja existente în cadrul strategiei UE pentru regiunea Dunării, ne întăresc capacitatea de a lucra împreună pentru a combate riscurile care ne pot afecta pe toți.

Avem trei provocări principale: protecția habitatelor, combaterea braconajului, precum și eliminarea obstacolelor din calea migrației piscicole. Pentru toate acestea trebuie să găsim soluțiile împreună!

Pentru noi, românii, Dunărea reprezintă, în egală măsură, sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigaţie, hidroenergie şi agrement.

Ca ţară cu cea mai mare pondere ca suprafaţă şi populaţie din bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene.

Prin această cooperare dorim să promovăm acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.

Vă doresc tuturor o Zi a Dunării minunată, să vă bucurați de tot ceea ce ea are de oferit și vă invit să vă alăturați eforturilor noastre de a o proteja!”

Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, cu ocazia Zilei internaționale a Dunării, potrivit unui comunicat al MDRAP:

Dunărea a reprezentat dintotdeauna o forță care a unificat civilizații și culturi, iar evenimentele organizate de Ziua Dunării în plan național, regional și transfrontalier, inclusiv la nivelul comunităţilor mai mici, au ca mesaj solidaritatea pentru demersuri comune.

Dunărea reprezintă o conexiune nu numai pentru dezvoltarea comerțului, ci și pentru promovarea mobilității, turismului, a contactelor dintre oameni și, cel mai important, a patrimoniului cultural.

Prin participarea activă la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), țările dunărene au învățat că realizarea de proiecte comune și procese durabile de cooperare ne permit să creștem coeziunea economică, socială și teritorială în regiunea noastră. Numărul mare de proiecte transnaționale dezvoltate în timp ne-a ajutat să reducem disparitățile regionale, să dezvoltăm zonele dezavantajate și să creștem coeziunea teritorială.

În continuare, este nevoie de cooperare şi de alocarea de fonduri europene adecvate pentru implementarea corectă a domeniilor prioritare ale Strategiei Dunării, inclusiv proiecte importante de transport și infrastructură transfrontalieră în regiunea Dunării.

Proiectele transnaționale din această regiune ne permit să dezvoltăm o conectivitate mai bună pe Dunăre, să asigurăm un mediu mai curat și să ne promovăm mai activ patrimoniul cultural și istoric. Însuşi motto-ul din acest an, pentru sărbătorirea Zilei Dunării, este „Fii activ, pentru o Dunăre mai sănătoasă!”

Cu această ocazie, transmit „La mulţi ani” tuturor locuitorilor din cele 14 ţări dunărene!”

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii