Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a Dunării
29.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea Zilei Internaționale a Dunării, eveniment celebrat anual pe data de 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Aceasta marchează semnarea, la Sofia, la 29 iunie 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (ICPDR).

Ziua Dunării este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est, subliniind solidaritatea între cetățenii statelor care împart acest bun colectiv, dorința și responsabilitatea lor comună de a proteja această resursă prețioasă.

Ca în fiecare an, autoritățile centrale și locale, organizațiile non-guvernamentale, asociațiile și comunitățile științifice au fost invitate să organizeze activități independente sau comune, cu scopul sensibilizării populației cu privire la importanța Dunării și a afluenților ei.

Informații suplimentare:

Dunărea este un important fluviu internațional, curgând prin 10 state (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina), cu afluenți din alte șapte țări. Traversează patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Curge către sud-est, pe o distanță de 2.850 km până la Marea Neagră. Pe o distanță de 1075 km, cursul fluviului se desfășoară pe teritoriul României, reprezentând cel mai extins sector național. Printre cele mai cunoscute zone din România aflate pe cursul Dunării sunt Delta Dunării și Parcul național Porțile de Fier. Delta Dunării (rezervație a biosferei UNESCO) este cea mai importantă arie protejată a României, cu o suprafață de 4.178 km², adăpostind peste 5.200 de specii.

În 2011, la inițiativa politică a României şi Austriei, a fost adoptată Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), aceasta fiind una dintre primele inițiative de amploare ale țării noastre la nivelul UE, după aderare. SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională a 14 țări din regiunea extinsă a Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macroregiunii prin implementarea politicilor şi legislației UE.

Pe parcursul anului 2022, România deține președinția Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

***

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul mesaj:

29 iunie – Ziua Internațională a Dunării

Astăzi, de Ziua Internațională a Dunării, Administrația Națională Apele Române prezintă filmul documentar „Spune-mi despre Dunăre!

#apeleromane #ziuadunarii

Dunărea este a noastră, a tuturor, este datoria noastră să o protejăm și să-i conservăm resursele și potențialul său unic!

***

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul mesaj:

Și pentru că este sărbătoare, astăzi, de Ziua Internațională a Dunării, Romfilatelia și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor introduc în circulație emisiunea de mărci poștale Ziua Internațională a Dunării.

Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale, patru minicoli și două plicuri prima zi, în componenţa căreia și în contextul biodiversității fiind ilustrate, alături de frumoase peisaje cu nuferi, următoarele specii din fauna dunăreană: lăstunul de mal, lopătarul, vidra și pârșul de alun.

Lăstunul de mal (Riparia riparia), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei, este cea mai mică specie de rândunică, întâlnită și în bazinul Dunării.

Lopătarul (Platalea leucorodia), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o pasăre mare, rară, frumoasă, cu o “găteală” ce atrage în mod firesc admirația omului.

Vidra (Lutra lutra), care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană.

Pârșul de alun (Muscardinus avellanarius) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei. Apropiat de dimensiunile unui şoarece de casă, pârșul de alun este un cățărător şi un săritor excelent.

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor mulțumește Romfilatelia și Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

***

Dan Ștefan Chiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a participat miercuri, 29 iunie, de Ziua Internațională a Dunării, la evenimentul care marchează finalizarea lucrărilor de reconstrucție ecologică a zonei umede Gârla Mare – Vrata, realizat de WWF-România și finanțat de Fundația Coca-Cola, în cadrul programului „Împreună pentru Dunăre”: Este o onoare pentru mine să reprezint Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Secretar de stat și de coordonator al activității Administrației Naționale “Apele Române”. Principalele obiective politice ale ministerului în ceea ce privește managementul apelor sunt reprezentate de implementarea Directivei Cadru pentru Apă și a Directivei privind managementul riscului de inundații. Prin Pactul Verde al Uniunii Europene trebuie să acordăm o importanță deosebită refacerii, protecției și conservării biodiversității. Astfel, la nivel european trebuie refăcută conectivitatea a 25.000 km a cursurilor de apă în special prin îndepărtarea barierelor care nu își mai justifică existența. Iar aceasta conectivitate longitudinală trebuie conectată cu asigurarea conectivității laterale respectiv prin refacerea luncilor râurilor.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a promovat în ultimii ani principiul „Mai mult spațiu pentru râuri” prin care se urmărește utilizarea elementelor naturale ale râurilor pentru atenuarea inundațiilor.

Proiectul implementat la Gârla Mare este un exemplu a modului în care infrastructura verde poate ajuta la atenuarea efectelor schimbărilor climatice la nivel local și la refacerea biodiversității și a ecosistemelor acvatice. Acest proiect poate fi un catalizator pentru alte proiecte de acest fel care să contribuie la reducerea efectelor inundațiilor și la o mai bună acumulare de apă în subteran pentru utilizare în perioade secetoase.

Doresc să subliniez că Administrația Națională ”Apele Române” împreună cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate lucrează pentru dezvoltarea unor proiecte similare pe toate râurile din țară. Aceste proiecte urmează să fie finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență și vor fi finalizate până în anul 2026.”

Peste 400 de hectare de luncă inundabilă, dintre localitățile Gârla Mare și Vrata, în județul Mehedinți, au fost redate naturii în urma lucrărilor de reconstrucție ecologică ce au presupus reconectarea bălților de pe malul Dunării cu fluviul. Proiectul, realizat de WWF-România și finanțat de Fundația Coca-Cola în cadrul programului „Împreună pentru Dunăre”, contribuie la refacerea biodiversității zonei, cu efecte deja vizibile, și deschide oportunități pentru dezvoltarea socio-economică, după ce zona va redeveni atractivă din punct de vedere piscicol și al ecoturismului.

Lucrările de reconstrucție ecologică de la Gârla Mare-Vrata fac parte dintr-un program amplu, care se desfășoară în șase țări: România, Austria, Ungaria, Croația, Serbia și Bulgaria. „Împreună pentru Dunăre” este un parteneriat unic, trans-sectorial, între WWF-CEE, Fundația Coca-Cola și Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR).

Cu un sprijin de 4,4 milioane de dolari de la Fundația Coca-Cola și cu o istorie de opt ani, parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” a însemnat până în prezent refacerea unor zone umede și lunci inundabile de-a lungul Dunării și al afluenților săi, pe o suprafață de 5.462 hectare, echivalentul a peste 7.422 de terenuri de fotbal. Lucrările de reconstrucție ecologică au crescut, astfel, cu peste 13 milioane metri cubi capacitatea de stocare a luncii Dunării – o cantitate care ar umple peste 4.800 de bazine olimpice.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Cu această ocazie, Ministerul Mediului a transmis următorul mesaj:

Regele râurilor europene, cum o numea Napoleon și cea mai bogată în daruri, cum sublinia Nicolae Iorga, Dunărea este sărbătorită astăzi de toate țările riverane. În fiecare an, pe data de 29 iunie, cele 10 țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua Dunării a fost marcată din 1994, când s-a semnat convenția de la Sofia cu privire la cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Descoperă Dunărea! este sloganul din acest an al Zilei Dunării!

Cu o lungime de aproape 3000 de km, traversând 10 țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa. România este străbătută de Dunăre pe o distanță de aproape 1100 km, cea mai mare lungime dintre toate țările riverane.

Tot țara noastră are cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie naturală protejată de-a lungul fluviului: Delta Dunării! Și pentru că (re)descoperim Dunărea, trebuie să amintim faptul că Delta este, în mare parte situată în Dobrogea cu o suprafață de aprox. 2500 km² și, parțial, în Ucraina, fiind cea mai bine conservată dintre deltele europene. Acest loc, cu o biodiversitate extraordinară, găzduiește peste 5000 de specii de floră și faună, fiind declarată rezervație a biosferei în anul 1990 și intrând în patrimoniul mondial al UNESCO, în 1991.

În acest an, din cauza pandemiei COVID-19, sărbătorile de Ziua Dunării au loc în mediul online.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Ziua Dunării 2019 va fi plină cu evenimente de inspirație. Detalii despre noile evenimente transfrontaliere și la nivel de bazin aici.

Evenimentele de Ziua internațională a Dunării inspiră oameni, comunități și țări să colaboreze dincolo de frontiere. Ei îi încurajează pe oameni să privească dincolo de frontierele lor naționale și să ia în considerare multitudinea de popoare care trăiesc în bazinul Dunării.

***

2018: Ziua internațională a Dunării (International Danube day) este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Sediul materiei: Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea din 1994.

Această zi a fost marcată la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). A fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având în schimb o dorință comună – responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

În România sunt organizate, în fiecare an, o serie acțiuni dedicate Dunării.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, joi, 28 iunie 2018, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Hotărârea privind funcţionarea sistemului de coordonare la nivel național a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Grațiela Gavrilescu, ministrul României, potrivit unui comunicat al MM:

„Dragi prieteni, astăzi Europa sărbătorește cea de-a 24-a ediție a Zilei Internaționale a Dunării. Este o zi cu totul specială, dedicată celui mai mare bazin hidrografic din Uniunea Europeană.

Regiunea Dunării cuprinde peste 80 de milioane de europeni, din 14 state, iar România este parte a acestei familii. Bazinul Dunării este o oază de multi-culturalism și un exemplu de cooperare internațională, iar oamenii de aici au o dorință comună, aceea de a proteja fluviul.

Măsurile deja existente în cadrul strategiei UE pentru regiunea Dunării, ne întăresc capacitatea de a lucra împreună pentru a combate riscurile care ne pot afecta pe toți.

Avem trei provocări principale: protecția habitatelor, combaterea braconajului, precum și eliminarea obstacolelor din calea migrației piscicole. Pentru toate acestea trebuie să găsim soluțiile împreună!

Pentru noi, românii, Dunărea reprezintă, în egală măsură, sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigaţie, hidroenergie şi agrement.

Ca ţară cu cea mai mare pondere ca suprafaţă şi populaţie din bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene.

Prin această cooperare dorim să promovăm acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.

Vă doresc tuturor o Zi a Dunării minunată, să vă bucurați de tot ceea ce ea are de oferit și vă invit să vă alăturați eforturilor noastre de a o proteja!”

Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, cu ocazia Zilei internaționale a Dunării, potrivit unui comunicat al MDRAP:

Dunărea a reprezentat dintotdeauna o forță care a unificat civilizații și culturi, iar evenimentele organizate de Ziua Dunării în plan național, regional și transfrontalier, inclusiv la nivelul comunităţilor mai mici, au ca mesaj solidaritatea pentru demersuri comune.

Dunărea reprezintă o conexiune nu numai pentru dezvoltarea comerțului, ci și pentru promovarea mobilității, turismului, a contactelor dintre oameni și, cel mai important, a patrimoniului cultural.

Prin participarea activă la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), țările dunărene au învățat că realizarea de proiecte comune și procese durabile de cooperare ne permit să creștem coeziunea economică, socială și teritorială în regiunea noastră. Numărul mare de proiecte transnaționale dezvoltate în timp ne-a ajutat să reducem disparitățile regionale, să dezvoltăm zonele dezavantajate și să creștem coeziunea teritorială.

În continuare, este nevoie de cooperare şi de alocarea de fonduri europene adecvate pentru implementarea corectă a domeniilor prioritare ale Strategiei Dunării, inclusiv proiecte importante de transport și infrastructură transfrontalieră în regiunea Dunării.

Proiectele transnaționale din această regiune ne permit să dezvoltăm o conectivitate mai bună pe Dunăre, să asigurăm un mediu mai curat și să ne promovăm mai activ patrimoniul cultural și istoric. Însuşi motto-ul din acest an, pentru sărbătorirea Zilei Dunării, este „Fii activ, pentru o Dunăre mai sănătoasă!”

Cu această ocazie, transmit „La mulţi ani” tuturor locuitorilor din cele 14 ţări dunărene!”

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti