« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a Dunării
29.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Cu această ocazie, Ministerul Mediului a transmis următorul mesaj:

Regele râurilor europene, cum o numea Napoleon și cea mai bogată în daruri, cum sublinia Nicolae Iorga, Dunărea este sărbătorită astăzi de toate țările riverane. În fiecare an, pe data de 29 iunie, cele 10 țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua Dunării a fost marcată din 1994, când s-a semnat convenția de la Sofia cu privire la cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Descoperă Dunărea! este sloganul din acest an al Zilei Dunării!

Cu o lungime de aproape 3000 de km, traversând 10 țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa. România este străbătută de Dunăre pe o distanță de aproape 1100 km, cea mai mare lungime dintre toate țările riverane.

Tot țara noastră are cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie naturală protejată de-a lungul fluviului: Delta Dunării! Și pentru că (re)descoperim Dunărea, trebuie să amintim faptul că Delta este, în mare parte situată în Dobrogea cu o suprafață de aprox. 2500 km² și, parțial, în Ucraina, fiind cea mai bine conservată dintre deltele europene. Acest loc, cu o biodiversitate extraordinară, găzduiește peste 5000 de specii de floră și faună, fiind declarată rezervație a biosferei în anul 1990 și intrând în patrimoniul mondial al UNESCO, în 1991.

În acest an, din cauza pandemiei COVID-19, sărbătorile de Ziua Dunării au loc în mediul online.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a Dunării este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Ziua Dunării 2019 va fi plină cu evenimente de inspirație. Detalii despre noile evenimente transfrontaliere și la nivel de bazin aici.

Evenimentele de Ziua internațională a Dunării inspiră oameni, comunități și țări să colaboreze dincolo de frontiere. Ei îi încurajează pe oameni să privească dincolo de frontierele lor naționale și să ia în considerare multitudinea de popoare care trăiesc în bazinul Dunării.

***

2018: Ziua internațională a Dunării (International Danube day) este marcată, anual, la data de 29 iunie.

Sediul materiei: Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea din 1994.

Această zi a fost marcată la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). A fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având în schimb o dorință comună – responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

În România sunt organizate, în fiecare an, o serie acțiuni dedicate Dunării.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, joi, 28 iunie 2018, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Hotărârea privind funcţionarea sistemului de coordonare la nivel național a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Grațiela Gavrilescu, ministrul României, potrivit unui comunicat al MM:

„Dragi prieteni, astăzi Europa sărbătorește cea de-a 24-a ediție a Zilei Internaționale a Dunării. Este o zi cu totul specială, dedicată celui mai mare bazin hidrografic din Uniunea Europeană.

Regiunea Dunării cuprinde peste 80 de milioane de europeni, din 14 state, iar România este parte a acestei familii. Bazinul Dunării este o oază de multi-culturalism și un exemplu de cooperare internațională, iar oamenii de aici au o dorință comună, aceea de a proteja fluviul.

Măsurile deja existente în cadrul strategiei UE pentru regiunea Dunării, ne întăresc capacitatea de a lucra împreună pentru a combate riscurile care ne pot afecta pe toți.

Avem trei provocări principale: protecția habitatelor, combaterea braconajului, precum și eliminarea obstacolelor din calea migrației piscicole. Pentru toate acestea trebuie să găsim soluțiile împreună!

Pentru noi, românii, Dunărea reprezintă, în egală măsură, sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigaţie, hidroenergie şi agrement.

Ca ţară cu cea mai mare pondere ca suprafaţă şi populaţie din bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene.

Prin această cooperare dorim să promovăm acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.

Vă doresc tuturor o Zi a Dunării minunată, să vă bucurați de tot ceea ce ea are de oferit și vă invit să vă alăturați eforturilor noastre de a o proteja!”

Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, cu ocazia Zilei internaționale a Dunării, potrivit unui comunicat al MDRAP:

Dunărea a reprezentat dintotdeauna o forță care a unificat civilizații și culturi, iar evenimentele organizate de Ziua Dunării în plan național, regional și transfrontalier, inclusiv la nivelul comunităţilor mai mici, au ca mesaj solidaritatea pentru demersuri comune.

Dunărea reprezintă o conexiune nu numai pentru dezvoltarea comerțului, ci și pentru promovarea mobilității, turismului, a contactelor dintre oameni și, cel mai important, a patrimoniului cultural.

Prin participarea activă la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), țările dunărene au învățat că realizarea de proiecte comune și procese durabile de cooperare ne permit să creștem coeziunea economică, socială și teritorială în regiunea noastră. Numărul mare de proiecte transnaționale dezvoltate în timp ne-a ajutat să reducem disparitățile regionale, să dezvoltăm zonele dezavantajate și să creștem coeziunea teritorială.

În continuare, este nevoie de cooperare şi de alocarea de fonduri europene adecvate pentru implementarea corectă a domeniilor prioritare ale Strategiei Dunării, inclusiv proiecte importante de transport și infrastructură transfrontalieră în regiunea Dunării.

Proiectele transnaționale din această regiune ne permit să dezvoltăm o conectivitate mai bună pe Dunăre, să asigurăm un mediu mai curat și să ne promovăm mai activ patrimoniul cultural și istoric. Însuşi motto-ul din acest an, pentru sărbătorirea Zilei Dunării, este „Fii activ, pentru o Dunăre mai sănătoasă!”

Cu această ocazie, transmit „La mulţi ani” tuturor locuitorilor din cele 14 ţări dunărene!”

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: INTERNAȚIONAL, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD