Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Protocol adiţional la Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea terorismului
28.06.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria 159/17 din 22 iunie 2018 a fost publicat Protocol adiţional la Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea terorismului.

Obiectivul prezentului protocol este de a completa, între părțile la protocol, prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea terorismului, deschisă spre semnare la Varșovia, la 16 mai 2005, (denumită, în continuare, „convenția”) în privința incriminării actelor descrise în articolele 2-6 din prezentul protocol, sporind astfel eforturile părților în prevenirea terorismului și a efectelor sale negative asupra beneficiului deplin al drepturilor omului, în special a dreptului la viață, atât prin măsuri la nivel național cât și prin cooperare internaționala, cu luarea în considerare a tratatelor sau acordurilor multilaterale sau bilaterale existente aplicabile între părți.

În sensul prezentului protocol, „participarea într-o asociere sau grup în scopuri teroriste” înseamnă participarea la activitățile unei asocieri sau grup în scopul de a comite sau de a contribui la comiterea uneia sau mai multor infracțiuni teroriste de către asociere sau de către grup.

Fiecare parte adoptă măsurile necesare pentru a prevedea ca infracțiune, conform dreptului său intern, „participarea într-o asociere sau grup în scopuri teroriste”, așa cum a fost definită în prezentul protocol, atunci când fapta a fost comisă ilegal și cu intenție.

În sensul prezentului protocol, „dobândirea de pregătire în scopuri teroriste” înseamnă primirea de instructaj, inclusiv obținerea de cunoștințe sau de aptitudini practice, de la altă persoană cu privire la fabricarea sau folosirea explozibililor, a armelor de foc ori a altor arme sau substanțe nocive ori periculoase sau cu privire la alte metode ori tehnici specifice, cu scopul de a comite o infracțiune de terorism sau de a contribui la comiterea acesteia.

Prezentul protocol a fost adoptat la Riga, la 22 octombrie 2015.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti