« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua Internațională a Asteroidului
30.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internațională a Asteroidului este marcată, anual, la data de 30 iunie.

În decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția A/RES/71/90, prin care 30 iunie se declară Ziua Internațională a Asteroidului pentru „a se observa în fiecare an la nivel internațional aniversarea impactului Tunguska asupra Siberiei, Federația Rusă, de la 30 iunie 1908 și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la pericolul pe care îl are impactul asteroidului.”

Ziua Internațională a Asteroidului își propune să sensibilizeze publicul cu privire la pericolul impactului asteroidului și să informeze publicul cu privire la acțiunile de comunicare a crizei care trebuie întreprinse la nivel global în cazul unei amenințări credibile a obiectului din apropierea Pământului.

Decizia Adunării Generale a fost luată pe baza unei propuneri a Asociației Exploratorilor Spațiali, care a fost aprobată de Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS).

Obiectele din apropierea Pământului (NEO) reprezintă potențiale amenințări catastrofale pentru planeta noastră. NEO este un asteroid sau o cometă, care trece aproape de orbita Pământului. Potrivit Centrului NASA pentru Studii NEO, există peste 16 000 de asteroizi descoperiți în apropierea Pământului. Evenimentul asteroidului Tunguska din Siberia, Federația Rusă, de la 30 iunie 1908, a avut cel mai mare impact din istoria înregistrată.

La 15 februarie 2013, o minge mare de foc, care călătorea cu o viteză de 18,6 kilometri pe secundă, a pătruns în atmosferă și s-a dezintegrat pe cerul din Chelyabinsk. Potrivit NASA, diametrul asteroidului a fost estimat la 18 metri, iar masa acestuia la 11.000 de tone. Energia de impact aproximativă a mingii de foc din Chelyabinsk, în kilotoni de TNT (parametrul energetic utilizat de obicei pentru o minge de foc), a fost de 440 kilotoni. Evenimentul de la Chelyabinsk a reprezentat o minge de foc extraordinar de mare, cel mai energic eveniment de impact recunoscut de la explozia de la Tunguska din 1908 din Siberia.

Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) a lucrat asupra NEO mai mulți ani, recunoscând că este un pericol de impact, o problemă globală care solicită un răspuns internațional. Abordarea unui astfel de pericol, inclusiv identificarea acelor obiecte care prezintă o amenințare de impact și planificarea unei campanii de atenuare corespunzătoare, necesită acțiuni de cooperare în interesul siguranței publice din partea comunității globale.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Internațională a Asteroidului este marcată, anual, la data de 30 iunie.

Conform Agenției Spațiale Române, pe 30 iunie este Ziua Internațională a Asteroidului, un eveniment recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, ce are scopul de a atrage atenția asupra riscurilor de impact cu asteroizi și metodele prin care Pământul poate fi protejat. Evenimentul a fost stabilit în această zi în amintirea impactului unui asteroid cu Pământul produs în Tunguska, Siberia, în 1908, cel mai puternic din istoria recentă.

Cu această ocazie, vor avea loc o serie de evenimente online, inclusiv în România.

Astfel, cosmonautul roman Dumitru Dorin Prunariu, președinte de onoare al Agenției Spațiale Române (ROSA), participă la emisiunea „Noi și Cerul” la Columna TV România, alături de alți invitați din domeniul științelor spațiului.

De asemenea, Astroclubul București organizează o conferință tematică ce va putea fi urmărită live începând cu ora 19.30.

Ziua Asteroidului este un program educațional și de conștientizare dinamic, menit să inspire lumea în privința asteroizilor, să explice rolul acestora în formarea Universului, cum le putem folosi resursele, cum pot asteroizii să faciliteze explorarea și cum ne putem proteja planeta de impacturile cu asteroizi. Ziua Asteroidului este un program coordonat de Asteroid Foundation, o organizație non-profit din Luxemburg.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Internațională a Asteroidului este marcată, anual, la data de 30 iunie.

În 2019, evenimentul dedicat acestei zile, organizat la Luxemburg, va include 48 de ore de discuţii şi transmisii live privind explorarea spaţiului. Printre participanţii la eveniment se numără oameni de ştiinţă, astronauţi şi observatori ai fenomenului precum: astronautul Rusty Schweickart, vicepremierul Luxemburgului Etienne Schneider, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene Johann-Dietrich Worner, fost director în cadrul NASA Pete Worden, biologul Richard Dawkins, fizicianul şi comentatorul BBC Brian Cox, cosmonauţii Dumitru Prunariu şi Alexander Misurkin.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Internațională a Asteroidului este marcată, anual, la data de 30 iunie.

Sediul materiei: Rezoluția A/RES/71/90 din 22 decembrie 2016 privind declararea Zilei Internaționale a Asteroizilor

Ziua internațională a asteroizilor urmărește să sensibilizeze publicul cu privire la impactul asteroizilor și să informeze publicul despre acțiunile de comunicare în situații de criză care trebuie luate la nivel global în cazul unei amenințări credibile a obiectelor din apropierea Pământului.

Are loc pe data de 30 iunie în fiecare an pentru a aminti de cel mai mare impact cu un asteroid din istoria documentată, evenimentul din Siberia – Tunguska, care a devastat peste 2000 km pătrați, reprezentând dimensiunea unui oraș de dimensiuni mari.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: INTERNAȚIONAL, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD