Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Ziua Justiției


7 iulie 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Justiției este marcată, anual, în prima duminică a lunii iulie.

În 2019, la aniversarea de 25 de ani, această zi este marcată la data de 7 iulie.

Ziua Justiției are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale.

Ana Birchall, Ministrul Justiției a transmis următorul mesaj: „Theodore Roosevelt spunea că ”dreptatea nu constă în a fi neutru între bine și rău, ci în găsirea dreptății și susținerea acesteia oriunde s-ar găsi, împotriva nedreptății”.

Adresez salutul și respectul meu profesioniștilor justiției: magistraților, personalului auxiliar, reprezentanților profesiilor juridice liberale, echipei de profesioniști din cadrul Ministerului Justiției, tuturor acelora care, acționând cu buna credință, fidelitate față de lege, profesionalism, empatie și devotament, ne demonstrează̆ prin întreaga lor activitate respectul fata de jurământul depus la intrarea in profesie și credința în valorile fundamentale atașate actului de justiție: asigurarea supremației legii, imparțialitatea, echidistanța, conștientizarea implicațiilor pe care spunerea dreptului (jurisdictio) o are în viețile oamenilor. Am convingerea că doar împreună putem recâștiga încrederea și respectul cetățenilor pentru justiția din România.

Justiția înseamnă dreptate, înseamnă stabilirea adevărului, iar aceasta funcție, vitală pentru un stat democratic, nu poate fi îndeplinită decât in cadrul fixat de valorile universal asumate în materia drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Singurul mod în care văd viitorul justiției române este în sinergia familiei europene și a parteneriatului strategic euro-atlantic, iar aceasta presupune asimilarea deplină a valorilor, principiilor și standardelor pe care aceste parteneriate le presupun.

Ziua Justiției reprezintă un moment semnificativ pentru toți cei care lucrează în sistemul judiciar, având în vedere rolul deosebit de important pe care justiția îl are în societate.”

Lia Savonea, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, de asemenea, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Justiției: „Începând cu anul 1994, sărbătorim în prima duminică a lunii iulie „Ziua Justiţiei”, simbol al unităţii profesioniştilor dreptului, având ca fundament încrederea societăţii în actul de justiţie şi, totodată, un bun moment de cugetare şi reflecţie asupra justiţiei ca serviciu public în slujba cetăţeanului.

O zi ce reprezintă un moment de sărbătoare dedicat justiţiei şi tuturor celor care, prin contribuţia lor profesională, o slujesc şi o înfăptuiesc, prilej pentru întreaga societate şi toţi profesioniştii dreptului de a conştientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, şi anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremaţiei legii.

Independenţa justiţiei conferită la nivel constituţional atrage cu sine o imensă responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi obligaţia morală a unităţii corpului profesional al magistraţilor în vederea garantării acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetăţenilor în faţa oricărei forme de arbitrariu.

Într-un context în care justiţia se află într-o perioadă de frământari şi căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi stâlp al unităţii şi credibilităţii justiţiei.

Doresc pe această cale să felicit toţi magistraţii care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice.

Îmi exprim, de asemenea, respectul şi aprecierea pentru contribuţia adusă în scopul îndeplinirii actului de justiţie de către toţi profesioniştii dreptului, având ferma convingere că numai împreună vom reuşi să menţinem o justiţie independentă, întemeiată pe încredere şi respect, valori indispensabile în perioade marcate de tensiuni.

Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, trebuie să acţioneze întotdeauna determinat şi hotărât pentru menţinerea cadrului necesar unei justiţii obiective, independente şi puternice.

Vă urez succes în continuare în activitatea desfăşurată!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Ziua Justiției este marcată, anual, în prima duminică a lunii iulie, respectiv pe 1 iulie anul acesta.

Sediul materiei: Ziua Justiției a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României.

Consiliul Superior al Magistraturii a organizat vineri, 29 iunie 2018, la sediul din București, Calea Plevnei nr. 141B, Sector 6, o manifestare de tipul „Porți Deschise” prilejuită de aniversarea „Zilei Justiției, potrivit unui comunicat al CSM.

Simona Camelia Marcu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Justiției, potrivit unui comunicat al CSM.

Augustin Lazăr, procurorul general al PICCJ, a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Justiției, potrivit unui comunicat al PICCJ.

Tudorel Toader, ministrul justiției, a adresat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei Justiției.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit unui comunicat al CSM:

”În România “Ziua justiţiei” se organizează, anual, în prima duminică a lunii iulie, fiind instituită începând cu anul 1994. Implicarea civică se impune cu necesitate ştiind că cetăţeanul a fost, este şi va fi întotdeauna destinatarul şi depozitarul tuturor actelor de justiţie.

Societatea civilă crede cu fermitate în statul de drept şi în colaborarea instituţională a autorităţii judecătoreşti potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în cadrul democraţiei constituţionale.

Societatea civilă crede într-o justiţie care se înfăptuieşte în numele legii, o justiţie imparţială şi egală pentru toţi, într-o justiţie conectată cu societatea pe care o respectă și slujește prin misiunea sa nobilă.

În anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi la ceas aniversar, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile  îşi exprimă speranţa că autoritatea judecătorească are sursele şi resursele interne necesare, ca administrând mai eficient punctele tari să utilizeze toate oportunităţile pentru a atenua şi elimina punctele slabe şi ameninţările, în condiţii de  independenţă, de imparţialitate şi de echidistanţă, responsabilitate și neimplicare politică în conformitate strictă cu actele normative aflate în vigoare.

Soluționarea cu deschidere și onestitate a tuturor disfuncțiilor este în interesul viitorului societății românești care depinde de tot ceea ce facem în prezent asumând că adevărul nu dăunează niciodată unei cauze drepte.

Societatea civilă îşi doreşte ca justiţia să se exercite cu fermitate şi demnitate, în mod exclusiv în spiritul şi litera legii, să continue să fie şi să se dezvolte ca serviciu public aflat în slujba cetăţeanului, ştiind că întotdeauna  beneficiarul final este justiţiabilul.

La mulți ani justiției române, tuturor judecătorilor, procurorilor, avocaților, consilierilor juridici, grefierilor, executorilor judecătoreşti și  celorlalte profesii juridice!”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii