Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

[ Cum a fost ] Conferinţa Naţională de Drept Comercial 2018 (ed. 8) / 15-16 iunie 2018, Timişoara
28.06.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 15-16 iunie 2018 a avut loc la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara (UVT) cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Naționale de Drept Comercial. Prestigiosul eveniment a fost organizat de către Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara al Facultății de Drept a UVT, împreună cu Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (UBB), prin Centre for Company Law and Corporate Governance. Partener exclusiv al Conferinței a fost societatea de avocați ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII.

La manifestare au participat profesori și cercetători de la universități de prestigiu din România, precum și alți specialiști ai dreptului (magistrați, avocați etc.). Conferința a fost transmisă în direct prin intermediul JURIDICE.ro, partener media al evenimentului.

Tema ediției de anul acesta a fost Decizia de afaceri: legalitate, oportunitate, eficacitate, o temă cu conexiuni și implicații în toate domeniile dreptului afacerilor. Astfel, în cadrul primului panel al conferinței, prof. univ. dr. Dan Chirică (UBB), în calitate de keynote speaker, a vorbit despre unele probleme actuale referitoare la contractul de mandat, fiind urmat de prof. univ. dr. Irina Sferdian (UVT), care a analizat situația mandatului expirat al administratorului societății. Executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache s-a referit la Decizia ÎCCJ nr. 24/2017, pronunțată într-un recurs în interesul legii și prin care administratorul societății pe acțiuni al cărui mandat a expirat, fără a exista un act de numire a unui nou administrator și o acceptare expresă din partea acestuia, deține prerogativele reprezentării, atât timp cât încetarea funcției nu a fost publicată în conformitate cu legea. În finalul primului panel, conf. univ. dr. Marius Harosa (UBB) a vorbit despre obligația de diligență a fiduciarului.

Al doilea keynote speaker al conferinței, prof. univ. dr. Gheorghe Piperea (Universitatea din București, UB) a analizat problema consolidării creanțelor bănești din perspectiva fluctuațiilor monedei. Formarea contractului comercial, privită ca o decizie de afaceri, a fost tema alocuțiunii conf. univ. dr. Adriana Almășan (UB), iar despre legalitatea și eficacitatea deciziilor de concediere colectivă a vorbit conf. univ. dr. Felicia Roșioru (UBB). Noile tehnologii și implicațiile acestora asupra drepturilor consumatorilor s-au aflat în centrul prezentării susținute de lect. univ. dr. Juanita Goicovici (UBB), care s-a referit la clauzele privind drepturile consumatorilor în contractele de servicii cloud computing. Lect. univ. dr. Alina Oprea (UBB) a analizat eficacitatea deciziei de afaceri privind transferul transfrontalier al sediului social, din perspectiva dreptului european.

Keynote speaker-ul celui de-al treilea panel a fost prof. univ. dr. Radu N. Catană (UBB), tema intervenției sale fiind creditorul majoritar, personaj-cheie în procedura insolvenței, ca titular al unor decizii de afaceri cu efecte asupra debitorului. Av. Stan Tîrnoveanu (Managing Partner, Zamfirescu, Racoți & Partners) a analizat legalitatea și oportunitatea deciziei de solicitare a deschiderii procedurii insolvenței. I-a urmat dr. Ștefan Lucaciuc, judecător la Curtea de Apel Timișoara, cu o analiză a jurisprudenței în privința legalității și oportunității planului de reorganizare. Despre măsurile asigurătorii instituite în procesul penal și efectele acestora asupra procedurii insolvenței a vorbit lect. univ. dr. Csaba Nasz, judecător la Curtea de Apel Timișoara și cadru didactic la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT.

Al patrulea panel al Conferinței a debutat cu intervenția prof. univ. dr. Radu Bufan, în calitate de keynote speaker, care a pus în discuție deciziile de afaceri din cadrul procedurii insolvenței, încercând să răspundă la întrebarea în ce măsură sunt acestea apanaj al tuturor creditorilor. Despre rolul și atribuțiile judecătorului-sindic în ceea ce privește controlul deciziilor de afaceri adoptate în cadrul unei proceduri de insolvență au vorbit judecătorii Mihaela Sărăcuț (Curtea de Apel Cluj), dr. Anca Buta (Curtea de Apel Timișoara) și Flavius Moțu (Tribunalul Specializat Cluj).

A doua zi a conferinței a debutat cu o analiză a deciziei de afaceri din perspectiva răspunderii civile, prezentată de lect. univ. dr. Adina Buciuman (UBB). Av. Cornel Popa (Partener Țuca Zbârcea & Asociații) a evidențiat câteva modalități practice de limitare a răspunderii administratorului societății comerciale, iar conf. univ. dr. Luminița Tuleașcă (Universitatea Româno-Americană București) s-a referit la problema neachitării obligațiilor fiscale și răspunderea administratorilor pentru insolvabilitatea societății. Despre posibilitatea anulării hotărârii adunării generale a asociaților pentru motive de oportunitate a vorbit conf. univ. dr.Vasile Nemeș (Universitatea „Nicolae Titulescu” București).

În continuare, prof. univ. dr. Lucian Săuleanu (Universitatea din Craiova, UCV) a analizat limitele instanțelor de judecată în evaluarea deciziilor de afaceri, iar lect. univ. dr. Lucian Bojin (UVT) a pus în discuție limitele libertății decizionale a adunării generale a asociaților, reflectând și asupra sancțiunilor pentru depășirea acestor limite. Despre jurisprudența recentă cu privire la înstrăinarea activelor societății a vorbit lect. univ. dr. Flaminia Stârc-Meclejan (UVT). Sancțiunea nerespectării obligației de abținere la vot în cazul conflictului de interese între acționar și societate a fost tema intervenției prof. univ. dr. Viorel Găină (UCV).

Interesul societății și interesul grupului de societăți s-au aflat în centrul prezentării susținute de conf. univ. dr. Lavinia Tec (UVT), care a pus în discuție efectele deciziei de afaceri adoptate în cadrul grupului asupra societăților componente. Dr. Dragoș Călin (SIF Transilvania) a vorbit despre consolidarea valorii nominale a acțiunilor, o operațiune corporativă de reconfigurare a capitalului social, iar av. Diana Ispas (Managing Counsel, Bondoc și Asociații) a dezbătut problema independenței administratorului societății. Prof. univ. dr. Lucian Bercea (UVT) a adus în atenția participanților instrumentul declarării exigibilității anticipate a creditului bancar, privit ca o decizie de afaceri a băncii luată asupra afacerii altuia.

În cadrul ultimului panel al conferinței, lect. univ. dr. Jozsef Kocsis (UBB) a făcut câteva corelații între ordonanța de plată și procedura arbitrajului. I-a urmat conf. univ. dr. Florin I. Mangu (UVT), care a vorbit despre convenția arbitrală în contractele de afaceri. Lect. univ. dr. Florina Popa (UVT) a urmărit perspectiva procesului civil, referindu-se la câteva aplicații ale principiului disponibilității și corelația acestuia cu decizia de afaceri. În sfârșit, lect. univ. dr. Sergiu Popovici (UVT) a adus în discuție problema procesului civil internațional, analizând clauza privind alegerea forului ca element al deciziei de afaceri.

În cadrul celei de-a VIII-a ediții a Conferinței Naționale de Drept Comercial au avut loc și două prezentări de carte, prof. univ. dr. Lucian Bercea prezentând participanților două dintre aparițiile editoriale recente relevante pentru dreptul afacerilor, respectiv lucrarea semnată de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Protecția consumatorilor în contractele comerciale (Editura C. H. Beck), și volumul al II-lea al Tratatului de drept fiscal, coordonat de prof. univ. dr. Radu Bufan și Jacques Malherbe, profesor emerit al Universității din Louvain, Belgia, și dedicat dreptului fiscal al Uniunii Europene.

Dr. Dan-Adrian Cărămidariu
Asistent de cercetare
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara
Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.