

Tribunalul Timiș, soluționând apelul formulat în cauză, a reținut faptul că, potrivit documentației depusă la dosarul instanței de fond – fila 8 – procesul verbal contestat a fost comunicat petentei la adresa din Timișoara, Bulevardul M. V., nr. 8, jud. Timiș. La fila 7 – dosar, rezultă că petenta și-a schimbat sediul profesional în Timișoara, (…), nr. 3, aspecte ce rezultă din adresa Baroului T. nr. …/10.01.2012.
Totodată, la dosarul de apel apelanta petentă a depus copia comunicării întâmpinării (s.n. – la care a fost anexată și copia procesului verbal contravențional în baza căruia s-a început executarea silită împotrivă căreia s-a formulat și admis anterior contestația la executare) din dosarul nr. …/325/2017, expedierea acesteia realizându-se la data de 13.07.2017, astfel cum rezultă din impresiunea ștampilei (fila 5 dosar apel), iar cererea de repunere în termen și plângerea au fost depuse la data de 24.07.2017 cu respectarea prevederilor art. 186 Cod procedură civilă, astfel că este întemeiată cererea de repunere în termen a plângerii contravenționale motiv pentru care va fi admisă ca atare.
Pe fondul cauzei, tribunalul reține următoarele:
Conform art. 14 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor „Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii”. Totodată, potrivit art. 27 din același act normativ comunicarea procesului-verbal și a înștiințării de plată se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puțin un martor.
Prin plângere, apelanta-petentă a invocat faptul că procesul-verbal de contravenție nu i-a fost comunicat, iar potrivit art. 14 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001, prescripția executării sancțiunilor contravenționale poate fi constatată chiar și de instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale.
În consecință, observând că procesul-verbal nu i-a fost comunicat apelantei-petente la sediul său în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii instanța va constata că a intervenit prescripția executării sancțiunii contravenționale stabilite în sarcina sa.” (Decizia nr. 643 din data de 16 aprilie 2018 pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Timiș având ca obiect anulare proces-verbal de contravenție)
Andrei Pap
Avocat colaborator SVS & PARTNERS
Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.