Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

Tribunalul Timiș. Proces-verbal contravențional comunicat la fostul sediu al contravenientei. Repunere în termenul de formulare a plângerii contravenționale. Prescripția executării sancțiunii contravenționale
03.07.2018 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Pap

Andrei Pap

Tribunalul Timiș, soluționând apelul formulat în cauză, a reținut faptul că, potrivit documentației depusă la dosarul instanței de fond – fila 8 – procesul verbal contestat a fost comunicat petentei la adresa din Timișoara, Bulevardul M. V., nr. 8, jud. Timiș. La fila 7 – dosar, rezultă că petenta și-a schimbat sediul profesional în Timișoara, (…), nr. 3, aspecte ce rezultă din adresa Baroului T. nr. …/10.01.2012.

Totodată, la dosarul de apel apelanta petentă a depus copia comunicării întâmpinării (s.n.la care a fost anexată și copia procesului verbal contravențional în baza căruia s-a început executarea silită împotrivă căreia s-a formulat și admis anterior contestația la executare) din dosarul nr. …/325/2017, expedierea acesteia realizându-se la data de 13.07.2017, astfel cum rezultă din impresiunea ștampilei (fila 5 dosar apel), iar cererea de repunere în termen și plângerea au fost depuse la data de 24.07.2017 cu respectarea prevederilor art. 186 Cod procedură civilă, astfel că este întemeiată cererea de repunere în termen a plângerii contravenționale motiv pentru care va fi admisă ca atare.

Pe fondul cauzei, tribunalul reține următoarele:

Conform art. 14 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor „Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii”. Totodată, potrivit art. 27 din același act normativ comunicarea procesului-verbal și a înștiințării de plată se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puțin un martor.

Prin plângere, apelanta-petentă a invocat faptul că procesul-verbal de contravenție nu i-a fost comunicat, iar potrivit art. 14 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001, prescripția executării sancțiunilor contravenționale poate fi constatată chiar și de instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale.

În consecință, observând că procesul-verbal nu i-a fost comunicat apelantei-petente la sediul său în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii instanța va constata că a intervenit prescripția executării sancțiunii contravenționale stabilite în sarcina sa.” (Decizia nr. 643 din data de 16 aprilie 2018 pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Timiș având ca obiect anulare proces-verbal de contravenție)

Andrei Pap
Avocat colaborator SVS & PARTNERSPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.