« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

ANSVSA. Focar de pestă porcină africană, identificat în județul Tulcea. UPDATE: Reuniune a Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de PPA pe teritoriul României. Nou focar. Acte normative ref. PPA, adoptate de Guvern. Situație ref. evoluția bolii. Primele despăgubiri, plătite
16.08.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

16 august 2018: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că virusul pestei porcine africane a fost confirmat la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita teritorială cu județul Ialomița, potrivit unui comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

***

6 august 2018: Vineri, 3 august 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat o actualizare a situației privind evoluția pestei porcine africane în România.

:: Actualizarea

***

31 iulie 2018: Luni, 30 iulie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat o informare cu privire la măsurile adoptate pentru combaterea pestei porcine africane și compensarea pierderilor pentru persoanele cărora PPA le-a provocat pagube.

Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.

Potrivit informării, au fost finalizate 51 de dosare de evaluare, alte 40 de dosare de evaluare fiind în curs de finalizare. Pentru dosarele finalizate, despăgubirile au fost deja plătite către populație, la un cuantum de 8-12 lei/kg.

:: Informarea

***

30 iulie 2018: Vineri, 27 iulie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că virusul pestei porcine africane a fost identificat la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de 6 km de comuna Suceveni, județul Galați, potrivit unui comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Totodată, ANSVSA a publicat o informare privind acțiunile desfășurate împreună cu Ministerul Afacerilor Interne pentru combaterea virusului PPA.

:: Informare ref. acțiunile desfășurate pentru combaterea PPA

***

27 iulie 2018: Joi, 26 iulie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat o situație a evoluției pestei porcine africane în România.

:: Situația

***

25 iulie 2018: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că virusul pestei porcine africane a fost identificat în județul Sălaj, în două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ dintre Satu-Mare şi Bihor, potrivit unui comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

***

20 iulie 2018: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că virusul pestei porcine africane a fost identificat la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, județul Ialomița, potrivit unui comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

***

UPDATE 6 iulie 2018: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că virusul pestei porcine africane a fost identificat la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, județul Bihor, potrivit unui comunicat.

În cauză, vor fi implementate măsurile prevăzute în astfel de cazuri, ancheta epidemiologică fiind în desfășurare.

***

6 iulie 2018: În contextul multiplicării cazurilor de pestă porcină africană, Guvernul României a adoptat următoarele acte normative:

1. o Hotărâre de Guvern fost reglementată metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, prin completarea Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009, potrivit unui comunicat al ANSVSA;

2. o Hotărâre a Guvernului pentru completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative şi pentru modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului  nr. 1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, potrivit unui al doilea comunicat.

Totodată, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Constanța, potrivit unui comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

***

Miercuri, 4 iulie 2018, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană la o crescătorie de porci, situată într-o zonă relativ izolată (20 de km de cea mai apropiată localitate din județul Brăila și 5 km față de localitatea Carcaliu din județul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Brațul Măcin), în Insula Mare a Brăilei, potrivit unui comunicat.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

:: Măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane

***

Marți, 3 iulie 2018, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a coordonat reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Între altele, Viorica Dăncilă a solicitat modificarea legislației, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă.

 

***

Luni, 2 iulie 2018, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane și în fermele aparținând aceleiași exploatații comerciale din județul Tulcea îl al cărei abator a fost confirmată anterior prezența virusului, potrivit unui comunicat.

Conform procedurilor, toate suinele existente în exploatație (44580 de capete), vor fi sacrificate. Probele prelevate vor fi analizate pentru identificarea modului în care s-a produs contaminarea.

***

Vineri, 29 iunie 2018, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a informat că a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane într-un abator aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea, potrivit unui comunicat.

În acest caz, s-a demarat imediat aplicarea măsurilor cuprinse în Planul de contingenţă al României pentru Pesta Porcină Africană și în Manualul Procedural Operaţional pentru Intervenţia în focarele de Pestă Porcină Africană.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

 
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Protecția animalelor, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD