Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Silvia Olteanu: Îmi doresc să fiu un judecător care să inspire încredere oamenilor
03.07.2018 | Alina MATEI

Alina Matei

Alina Matei

Silvia Olteanu

Silvia Olteanu

Alina MateiMulțumesc, Silvia, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru că ai fost cea mai bună studentă a Facultății de Drept, din cadrul Universității de Vest, Timișoara, promoția 2018!!! Ți-ai propus să termini prima?

Silvia Olteanu: Mulțumesc frumos pentru felicitări. Mă onorează invitația de a acorda un interviu pentru JURIDICE.ro!

Cu siguranță mi-am dorit să fiu printre cei mai buni, dar nu, nu mi-am propus să termin prima. Această reușită se datorează în primul rând faptului că m-a pasionat studiul acestui vast și frumos domeniu care se intitulează Drept, încă de la primele cursuri și seminare. Am învățat cu plăcere și cu interes, notele foarte bune au fost pentru mine doar o confirmare a faptului că am înțeles cum funcționează instituțiile juridice dintr-o ramură de drept. Nu pot să nu menționez aici contribuția profesorilor noștri, pe care îi apreciez foarte mult și de la care am avut multe de învățat. Totodată, am fost înconjurată de colegi motivați, dornici de autodepășire, un mediu concurențial fiind propice pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Alina Matei: Cum ai descrie cei patru ani de facultate?

Silvia Olteanu: Anii de facultate au fost pentru mine cei mai frumoși. Am legat noi prietenii, am avut parte de experiențe deosebite, așa cum a fost participarea în anii II și III de facultate la Hexagonul Facultăților de Drept, proba de drept constituțional, un concurs la superlativ, la care sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare că am avut șansa să particip. Sacrificarea unei părți însemnate din timpul liber în favoarea studiului, învățatul constant, participarea la concursuri ne-a oferit satisfacții pe măsură, ne-au fost recunoscute meritele de către profesorii noștri, cărora le mulțumim, dar cel mai important este bagajul de cunoștințe pe care l-am acumulat și pe baza căruia putem construi un viitor frumos.

Alina Matei: Care drept ți-a plăcut cel mai mult, în sens de materie, și care ți s-a părut mai puțin formidabilă?

Silvia Olteanu: Cel mai mult mi-a plăcut dreptul penal, materie cu o complexitate aparte, de studierea căreia nu ai cum să te plictisești. Nu aș putea să nominalizez o materie mai puțin interesantă întrucât toate au contribuit la formarea viziunii noastre asupra dreptului.

Alina Matei: Despre profesori care sunt gândurile? Preocuparea lor era să fie înțeleși, întrebați sau să scrie studenții ce spun ei?

Silvia Olteanu: Profesorii sunt cei care ne-au îndrumat pașii în acest demers nu tocmai facil al cunoașterii domeniului juridic. Au toată admirația și respectul meu pentru ceea ce sunt, atât ca oameni, cât și ca profesioniști. Preocuparea dumnealor a fost aceea ca noi, studenții, să înțelegem ceea ce ni se transmite, încurajându-ne constant să punem întrebări, să participăm la discuții, pentru a ne familiariza cu termenii juridici și a realiza conexiuni între diferitele instituții.

Alina Matei: Ți-ai stabilit deja ce vrei să ajungi în viață: judecător. Cum și de ce ai decis așa?

Silvia Olteanu: Ideea de a deveni judecător mi s-a înfiripat în minte odată cu luarea deciziei de a urma cursurile facultății de drept, mai exact la sfârșitul clasei a XI-a. Pe parcursul celor patru ani de facultate mi-am format convingerea că această profesie mi se potrivește cel mai bine dintre multitudinea de profesii juridice (și nu numai) la care putem accede după terminarea facultății.

Alina Matei: Care este percepția ta despre judecătorii din România de azi?

Silvia Olteanu: Judecătorii au un rol fundamental în societate: înfăptuirea justiției. Este o uriașă responsabilitate pe care nu și-o pot asuma decât niște oameni integri, cu un înalt standard de conduită și foarte bine pregătiți. În acest mod îi văd eu pe judecători, nu numai pe cei din România de azi. Ca în orice profesie sau meserie, există și persoane care nu reușesc să mențină standardul de conduită morală și profesională de care trebuie să dea dovadă un judecător, dar acestea sunt cazuri izolate, nu trebuie să generalizăm. În prezent, din păcate, magistrații sunt supuși unor presiuni mediatice excesive, însă calitatea actului de justiție nu trebuie să scadă, încrederea oamenilor în justiție există și trebuie să fie menținută.

Alina Matei: Cum îți vezi evoluția ta ca judecător?

Silvia Olteanu: Îmi doresc să fiu un judecător care să inspire încredere oamenilor care vin în fața lui cu problemele lor, căutând o rezolvare. Voi fi un judecător responsabil, dedicat profesiei, echilibrat. Îmi doresc să ajung să înfăptuiesc justiția la cel mai înalt nivel.

Alina Matei: Care e locul Facebook-ului în viața unui student și nu numai?

Silvia Olteanu: Facebook-ul a devenit în prezent o necesitate datorită modului foarte rapid de transmitere a informației. Fiecare dintre noi îl utilizăm într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de propriile interese. După cum am spus anterior, din punct de vedere tehnic, al transmiterii informației, este foarte util, în viața de student și nu numai, dar, din punct de vedere strict al relațiilor interumane, sunt de părere că acestea ar trebui să se desfășoare în realitate și nu în mediul virtual.

Alina Matei: Va mai trece mult până vei fi colegă de complet cu un robot?

Silvia Olteanu: O întrebare foarte interesantă… inteligența artificială este o temă de actualitate, mai ales având în vedere că există deja primul robot cu cetățenie. Părerea mea este că un robot nu ar putea să înlocuiască omul în exercitarea profesiei de judecător. Activitatea de judecată este de o complexitate mult prea ridicată pentru a fi compatibilă cu realizarea ei de către un robot.

Alina Matei: Ce îți place să faci cel mai mult?

Silvia Olteanu: Îmi place să petrec timp cu familia mea, alături de cei dragi, și îmi plac foarte mult plimbările în aer liber.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Silvia Olteanu: Continuați să citiți JURIDICE.ro! Spor și succes în toate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine și succes la INM!

Silvia Olteanu: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitate. Să fie! Mulțumesc!


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.