Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a cooperativelor
02.07.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a cooperativelor este marcată, anual, în prima sâmbătă a lunii iulie, adică 2 iulie anul acesta.

Pe 2 iulie, cooperativele din întreaga lume vor sărbători cea de-a 100-a Zi Internațională a Cooperativelor (#CoopsDay). La un deceniu de la Anul Internațional al Cooperativelor al ONU, care a prezentat contribuția unică a cooperativelor la transformarea lumii într-un loc mai bun, sloganul din acest an #CoopsDay– Cooperative Build a Better World– face ecou temei Anului Internațional.

Funcționând în întreaga lume, în multe sectoare diferite ale economiei, cooperativele s-au dovedit mai rezistente la crize decât media. Ele încurajează participarea economică, luptă împotriva degradării mediului și a schimbărilor climatice, generează locuri de muncă bune, contribuie la securitatea alimentară, păstrează capitalul financiar în comunitățile locale, construiesc lanțuri valorice etice și, prin îmbunătățirea condițiilor materiale și a securității oamenilor, contribuie la pacea pozitivă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a cooperativelor este marcată, anual, în prima sâmbătă a lunii iulie, adică 3 iulie anul acesta.

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, în prima zi de sâmbătă a lunii iulie, marcăm și în România Ziua Internațională a Cooperației (#CoopsDay), dedicată unui sector care asigură o bună parte din producția de bunuri și servicii, locuri de muncă, venituri și chiar calificare profesională, prin sistemul de învățământ dual, pentru mulți dintre români.

Perioada deja foarte lungă de când întreaga lume se confruntă cu pandemia a produs un recul nedorit și în sectorul cooperatist meșteșugăresc. Într-un asemenea context, consider binevenită inițiativa Alianței Cooperatiste Internaționale ca evenimentele dedicate acestei zile să se desfășoare în acest an sub tema ”Reconstruim mai bine împreună”. Subscriu la această idee că depășirea problemelor generate în plan economic și social depinde de modul în care noi toți ne vom mobiliza și ne vom concentra asupra soluțiilor și oportunităților pe care le avem la îndemână în acest moment.

Măsurile pe care le avem în vedere și noi, la nivelul Guvernului, pentru susținerea sectorului economic, inclusiv zona întreprinderilor mici și mijlocii și a cooperației, pun accent de direcționarea responsabilă, transparentă și eficientă a resurselor financiare de care vom dispune în perioada următoare. Dezvoltarea economică și relansarea post-COVID înseamnă mai mult decât cifrele pe care ni le prezintă agențiile de rating, statisticile și analiștii economici: de ele depinde standardul de viață al fiecărui român. De aceea, am prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență proiecte care să susțină inițiativa privată și, prin acestea, și sectorul cooperației. Avem și proiecte prin care vom adapta infrastructura educațională la cererea de personal calificat de pe piața muncii și vrem să extindem la nivel național sistemul de învățământ dual, care s-a dovedit deja un model de succes în sectorul privat. Așa putem asigura forța de muncă necesară inclusiv pentru zona de cooperație, care a oferit întotdeauna oportunități și pentru persoane din categorii defavorizate.

Vă urez succes tuturor celor care lucrează în sectorul cooperatist și sunt convins că putem continua cu succes tradiția îndelungată a acestui sector în România.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a cooperativelor este marcată, anual, în prima sâmbătă a lunii iulie, adică 4 iulie anul acesta.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi un segment de activitate cu o tradiție îndelungată în țara noastră, sectorul cooperației. Marcată de aproape 100 de ani în prima sâmbătă a lunii iulie, la inițiativa Alianței Cooperatiste Internaționale, Ziua Internațională a Cooperației a fost înscrisă din 1995 și în calendarul de acțiuni oficiale al Organizației Națiunilor Unite – în fapt, o recunoaștere a rolului pe care organizațiile cooperatiste îl joacă în dezvoltarea economică, socială și culturală.

În România, cooperația meșteșugărească a devenit o alternativă socio-economică importantă pentru comunitățile din locații considerate neprofitabile de către firmele private, dar, în același timp, reprezintă un bun exemplu de adaptare la cerințele pieței și la nevoile oamenilor. Pe lângă activitățile desfășurate în producția de bunuri industriale, de larg consum și în zona de servicii pentru populație și pentru agenți economici, sectorul cooperației meșteșugărești desfășoară și o intensă activitate de formare profesională, benefică prin faptul că asigură pregătirea forței de muncă în funcție de cerințele zonei de activitate, precum și continuitate în păstrarea unor meserii tradiționale. Și, nu în ultimul rând, este de apreciat rolul de responsabilitate socială pe care acest sector îl are pe piața muncii, prin faptul că, prin specificul activităților, le oferă și multora dintre persoanele cu dizabilități șansa unui loc de muncă stabil.

Pentru toate aceste beneficii, consider că avem nevoie să punem în valoare mai eficient potențialul sectorului cooperației și să-l ajutăm să depășească dificultățile provocate de restrângerea activității din cauza pandemiei. Acesta este și motivul pentru care la nivelul Guvernului am decis să includem și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, inclusiv societățile cooperative, în categoria beneficiarilor Programului IMM Invest România.

Încurajez dezvoltarea acestui sector în România ca forță activă a economiei naționale și mă alătur inițiativei ONU de anul acesta de a marca Ziua Internațională a Cooperației sub tema ”Cooperativele pentru acțiune climatică”, în linie cu obiectivul de acțiune împotriva schimbărilor climatice din cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în cadrul ONU. Sănătatea planetei, esențială pentru sănătatea și chiar viața noastră, depinde de acțiunile tuturor celor implicați în activități economice.

Felicit societățile cooperatiste, cooperatorii meșteșugari și pe toți cei care lucrează în acest sector pentru contribuția pe care o au, prin munca lor, la dezvoltarea socio-economică a multor comunități din România și îi asigur de sprijin din partea Guvernului pe care îl conduc.

Vă urez succes în continuare!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a cooperativelor este marcată, anual, în prima sâmbătă a lunii iulie, adică 6 iulie anul acesta.

Tema pentru 2019 este: „COOPS 4 DECENT WORK”.

Pe 6 iulie 2019, alăturați-ne, pentru că sărbătorim un viitor în care dezvoltarea umană și justiția socială sunt priorități.

Prin intermediul #CoopsDay, factorii de decizie la nivel local, național și global, organizațiile societății civile și publicul, în general, pot afla cum contribuie cooperativele la un mediu de lucru decent. Ocuparea forței de muncă este departe de un fenomen marginal.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua internațională a cooperativelor este marcată, anual, în prima sâmbătă a lunii iulie, adică 7 iulie anul acesta.

Sediul materiei: Rezoluţia 47/90 de la 16 decembrie 1992 privind celebrarea Zilei internaționale a cooperativelor

Într-un moment în care inegalitatea veniturilor se înalță în întreaga lume, este bine să ne reamintim că există soluții la inegalitate. Modelul cooperativ este cel mai important dintre aceste soluții, deoarece conține aspecte ale dezvoltării durabile în centrul său și se bazează pe valori și principii etice.

Tema pentru 2018: „Societăți durabile prin cooperare.”
La 7 iulie 2018, membrii cooperativelor din întreaga lume celebrează Ziua internațională a cooperativelor. Prin sloganul „Societățile durabile” prin cooperare, ele vor arăta cum, datorită valorilor lor, principiilor și structurilor de guvernare, cooperativele au durabilitate și rezistență în centrul lor, cu preocuparea pentru comunitate ca a șaptea principii călăuzitoare.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti