Decizia (UE) 2018/934 privind punerea în aplicare a dispozițiilor rămase ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații Schengen în Bulgaria și România
4 iulie 2018 | Elena ALBU
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 165/37 din 2 iulie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/934 a Consiliului din 25 iunie 2018 privind punerea în aplicare a dispozițiilor rămase ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații Schengen în Republica Bulgaria și în România.
În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) primul paragraf din Actul de aderare a Republicii Bulgaria și a României (denumit în continuare „Actul de aderare din 2005”), dispozițiile acquis-ului Schengen, altele decât cele menționate în anexa II la actul menționat, la care aderă Republica Bulgaria (denumită în continuare „Bulgaria”) și România după aderare urmează să se aplice în Bulgaria și în România în temeiul unei decizii a Consiliului în acest sens, după verificarea îndeplinirii condițiilor necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen.
La 29 iunie 2010, Consiliul a adoptat Decizia 2010/365/UE. În urma acestei decizii, dispozițiile acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații Schengen (SIS) au început să se aplice în Bulgaria și România de la 15 octombrie 2010, cu excepția obligației de a refuza intrarea sau șederea pe teritoriul lor a resortisanților țărilor terțe pentru care a fost emisă o semnalare de către un alt stat membru în scopul refuzării intrării sau șederii în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1987/2006 al Parlamentului European și al Consiliului și cu obligația de a nu emite semnalări SIS și de a nu introduce informații suplimentare, precum și de a nu face schimb de informații suplimentare privind resortisanții țărilor terțe în scopul refuzării intrării sau șederii, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1987/2006 (denumite în continuare „restricții rămase”).
La 9 iunie 2011, Consiliul a concluzionat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile, că Bulgaria și România au îndeplinit condițiile în toate domeniile acquis-ului Schengen referitoare la frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea polițienească, protecția datelor, SIS, frontierele maritime și vize.
La 12 octombrie 2017, Consiliul a adoptat Decizia (UE) 2017/1908 de punere în aplicare a anumitor dispoziții ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații privind vizele (VIS) în Bulgaria și România, fără a aduce atingere deciziei separate a Consiliului care urmează să fie adoptată în unanimitate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare din 2005 în ceea ce privește eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre în cauză. Punerea în aplicare a dispozițiilor respective care autorizează Bulgaria și România să acceseze datele VIS în vederea consultării și în conformitate cu procedurile și condițiile specificate în decizia respectivă are ca obiectiv facilitarea controalelor efectuate de Bulgaria și România la punctele de trecere a frontierei la frontierele lor externe, care sunt frontierele externe ale spațiului Schengen, și pe teritoriul lor, sporind prin aceasta nivelul de securitate în spațiul Schengen și facilitând lupta împotriva criminalității grave și a terorismului.
Prezenta decizie nu aduce atingere eliminării controalelor la frontierele interne ale statelor membre în cauză, care ar trebui să facă obiectul unei decizii separate a Consiliului care urmează să fie adoptată în unanimitate, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare din 2005.
Restricțiile rămase ale acquis-ului Schengen referitoare la SIS, astfel cum sunt menționate la articolul 1 alineatul (4) literele (a) și (b) din Decizia 2010/365/UE, nu se aplică Bulgariei și României între ele și în raporturile lor cu Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Ungaria, Republica Malta, Regatul Țărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda și Regatul Suediei, precum și cu Republica Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană.
Articolul 25 din Convenția Schengen se aplică Bulgariei și României, între ele și în relațiile cu statele menționate la alineatul (1) de la prezentul articol.
Aplicarea alineatelor (1) și (2) de la prezentul articol nu aduce atingere adoptării unei decizii a Consiliului prin care se stabilește data eliminării controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România.
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării. Se aplică din 1 august 2018.
Consilier juridic Elena Albu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro