TOP LEGAL
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Rezumatul avizului AEPD ref. manipularea online și datele cu caracter personal

04.07.2018 | Alexandru MATEI
Alexandru Matei

Alexandru Matei

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 233/8 din data de 4 iulie 2018 a fost publicat Rezumatul avizului Autorității Europene pentru Protecția Datelor privind manipularea online și datele cu caracter personal.

Concluziile:

Manipularea online prezintă un pericol pentru societate deoarece bulele filtrante și comunitățile îngrădite fac mai dificilă înțelegerea dintre oameni și schimbul de experiență dintre aceștia. Slăbirea acestui „adeziv social” poate submina democrația, dar și mai multe alte drepturi și libertăți fundamentale. De asemenea, manipularea online este un simptom de opacitate și lipsă de responsabilizare în ecosistemul digital. Problema este reală și urgentă și prezintă mari șanse de agravare pe măsură ce tot mai mulți oameni și lucruri se conectează la internet, iar rolul sistemelor de Inteligență Artificială crește. La originea problemei se află într-o anumită măsură și utilizarea iresponsabilă, ilegală sau lipsită de etică a datelor cu caracter personal. Transparența este necesară, dar nu suficientă. Gestionarea conținutului poate fi necesară, însă nu poate fi lăsată să compromită drepturile fundamentale. Prin urmare, o parte a soluției este să se pună în aplicare normele existente, în special RGPD, în mod riguros și în tandem cu alte norme legate de alegeri și pluralismul media.

Ca o contribuție la continuarea dezbaterii, în primăvara anului 2019, AEPD va convoca un grup de lucru în care autoritățile naționale de reglementare din domeniul protecției datelor, al legislației electorale și audiovizuale, vor putea explora și mai mult aceste interacțiuni, vor putea discuta provocările cu care se confruntă și vor putea lua în calcul oportunități de acțiuni comune, ținând cont și de alegerile viitoare pentru Parlamentul European.

Prezentul aviz susține că tehnologia și conduita de pe piață creează prejudicii din cauza dezechilibrelor structurale și a distorsiunilor. Îndemnăm la ajustarea stimulentelor pentru inovație. Giganții și pionierii tehnologiei au profitat până acum de funcționarea într-un mediu relativ nereglementat. Domeniile de activitate tradiționale și conceptele de bază ale jurisdicției teritoriale, suveranitatea, dar și normele sociale, inclusiv democrația, sunt afectate. Aceste valori depind de o multitudine de voci și de echilibrul dintre părți. Această problemă nu poate fi abordată de o singură entitate sau de un singur sector. Protecția datelor este parte a soluției și probabil o parte mai mare decât ar fi de așteptat. Nu este suficient să ne bazăm pe bunăvoința unor entități comerciale care în ultimă instanță nu pot fi trase la răspundere. Trebuie să intervenim acum în interesul repartizării mai echitabile a avantajelor digitalizării.

:: Textul integral al avizului poate fi consultat pe site-ul AEPD.

Avocat Alexandru Matei
Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan

No announcement available or all announcement expired.