Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

CJUE. C-626/16, Comisia/Slovacia. Încălcare a dreptului UE ref. depozitele de deșeuri


4 iulie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CJUE, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene

Neîndeplinirea obligațiilor – Articolul 260 TFUE – Neexecutarea Hotărârii din 25 aprilie 2013, Comisia/Slovacia (C‑331/11, EU:C:2013:271) – Obiectul procedurii – Procedură precontencioasă – Invitație de a prezenta observații – Directiva 99/31/CE – Depozite de deșeuri – Depozitul de deșeuri Žilina-Považský Chlmec

Întrucât a întârziat să pună în aplicare dreptul Uniunii privind depozitele de deșeuri, Slovacia este obligată la plata unei sume forfetare de un milion de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de 5 000 de euro pe zi de întârziere. Curtea constatase deja o primă încălcare a obligațiilor de către Slovacia într-o hotărâre din 2013.

Prin Hotărârea din 25 aprilie 2013[1], Curtea de Justiție a statuat că, întrucât a permis exploatarea depozitului de deșeuri Žilina-Považský Chlmec (Slovacia) fără un plan de amenajare și în lipsa unei decizii definitive privind continuarea exploatării pe baza unui plan de amenajare aprobat, Slovacia nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Directivei privind depozitele de deșeuri[2].

Apreciind că Slovacia încă nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma Hotărârii din 2013, Comisia a decis, în 2016, să introducă în fața Curții o a doua acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva acestei țări, solicitând impunerea unor sancțiuni pecuniare.

În hotărârea pronunțată astăzi, Curtea constată că Slovacia nu a luat toate măsurile necesare pentru executarea Hotărârii din 2013 în vederea respectării obligațiilor care îi revin în temeiul directivei. Astfel, la expirarea termenului stabilit în scrisoarea de punere în întârziere emisă de Comisie, și anume 21 ianuarie 2014, nu fusese adoptată nicio decizie definitivă cu privire la continuarea exploatării sau la închiderea depozitului de deșeuri în cauză. Curtea apreciază că, în măsura în care, într-o perioadă de cinci ani, nu a fost adoptată o decizie definitivă cu privire la închiderea întregului depozit de deșeuri în cauză și nu s-a efectuat închiderea definitivă a depozitului de deșeuri în conformitate cu directiva[3], obligarea Slovaciei la plata unei penalități cu titlu cominatoriu constituie un mijloc financiar adecvat pentru a asigura executarea completă a Hotărârii din 2013. În plus, în pofida caracterului localizat al încălcării obligațiilor, nerespectarea de către Slovacia a obligațiilor sale conform directivei poate avea efecte asupra mediului și a sănătății umane.

Cu toate acestea, Curtea consideră că trebuie luate în considerare eforturile succesive ale Slovaciei de a asigura o punere în aplicare a Hotărârii din 2013, precum și cooperarea sa cu Comisia în cadrul procedurii precontencioase și faptul că s-a pus capăt, începând cu 7 ianuarie 2014, exploatării depozitului de deșeuri în cauză.

În aceste condiții, Curtea consideră oportună obligarea Slovaciei la plata, către bugetul Uniunii, a unei penalități cu titlu cominatoriu de 5 000 de euro pe zi de întârziere în punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru a se conforma Hotărârii din 2013, această penalitate fiind datorată începând de azi până la executarea completă a Hotărârii din 2013.

În plus, Curtea consideră adecvată obligarea Slovaciei la plata, către bugetul Uniunii, a unei sume forfetare de un milion de euro pentru a preveni în mod efectiv repetarea pe viitor a unor încălcări similare a dreptului Uniunii.

:: Cauza
:: Comunicatul CJUE


[1] Hotărârea Curţii din 25 aprilie 2013, Comisia/Slovacia (C-331/11).
[2] Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri (JO 1999, L 182, p. 1, Ediție specială, 15/vol. 5, p. 94).
[3] Articolul 13 din directivă.


Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică