Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti

Înființarea Platformei UE pentru securitatea călătorilor din transportul feroviar
05.07.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Infrastructură, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 232/10 din 3 iulie 2018 a fost publicată Decizia Comisiei din 29 iunie 2018 de înființare a Platformei UE pentru securitatea călătorilor din transportul feroviar.

Articolul 91 alineatul (1) litera (a) din tratat încredința Uniunii și statelor membre sarcina de a stabili norme comune aplicabile transporturilor internaționale efectuate către sau dinspre teritoriul unui stat membru ori prin traversarea teritoriului unuia sau mai multor state membre. În plus, articolul 91 alineatul (1) litera (d) conferă Uniunii competența de a stabili „orice altă dispoziție utilă” în vederea stabilirii unei politici comune în domeniul transporturilor.

Articolul 26 din Regulamentul (CE) nr. 1371/2007 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar obligă întreprinderile feroviare, administratorii de infrastructură și gestionarii de gară, precum și statele membre, să se asigure că utilizatorii sistemului feroviar al Uniunii Europene sunt transportați într-un mod care le garantează securitatea personală; de asemenea, părțile enumerate trebuie să coopereze și să facă schimb de informații cu privire la bune practici pentru a preveni actele susceptibile să reducă nivelul securității.

Pentru a îmbunătăți securitatea călătorilor din transportul feroviar și în conformitate cu consultarea inițiată de Comisie, este necesar să se intensifice cooperarea cu statele membre și între acestea, în special în ceea ce privește securitatea transfrontalieră, în gări și la bordul trenurilor. În acest scop, Comisia trebuie să recurgă la expertiza unor specialiști reuniți în cadrul unui organism consultativ. Prin urmare, este necesară instituirea unui grup de experți al Comisiei și definirea sarcinilor și structurii acestuia. Grupul ar trebui să furnizeze asistență pentru elaborarea de recomandări care să ajute statele membre să coordoneze într-un mod eficient măsurile privind securitatea feroviară, în vederea atenuării riscurilor, pentru furnizarea de sprijin și de expertiză tehnică în vederea actualizării și implementării unei metodologii de evaluare a riscurilor și pentru elaborarea unui ghid pentru planurile de gestionare a riscurilor.

Acest grup ar trebui să fie compus din autoritățile statelor membre competente în domeniul securității călătorilor din transportul feroviar.

Unele dintre activitățile grupului ar trebui să beneficieze de experiența și de cunoștințele părților interesate relevante din sectorul feroviar. Aceste părți pot fi desemnate ca membre ale unor subgrupuri specifice, în urma unei cereri publice de candidaturi.

Se înființează Platforma UE pentru securitatea călătorilor din transportul feroviar (denumită în continuare „grupul”).

Prezenta decizie se aplică până la 13 iunie 2021.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti