Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Flux informații Interviuri SELECTED Universitaria

Alexandra Burcea: Sper să fiu un avocat care să dea dovadă de abilități umane și devotament față de client

5 iulie 2018 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Alexandra Elena Burcea

Alexandra Elena Burcea

Alina Matei: Mulțumesc, Alexandra, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru reușită: studenta cu cele mai bune note în cei patru ani ai Facultății de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, promoția 2014-2018!!! Cât ai învățat să fii cea mai bună?

Alexandra Burcea: Mulțumesc mult pentru felicitări și, de asemenea, pentru invitația de a acorda un interviu pentru JURIDICE.ro. Mă simt cu adevărat onorată.

În primul rând, aș vrea să menționez faptul că problema nu se pune în sensul de a fi cea mai bună dintre colegii mei. Studenții din cadrul universității Nicolae Titulescu sunt persoane foarte bine pregătite, muncitoare, determinate și extrem de competitive, persoane despre care cu siguranță veți auzi în acest domeniu în viitorul apropiat, astfel încât oricare dintre colegii mei s-ar fi putut afla în locul meu. Revenind la întrebarea ta, fără nicio îndoială, studiul are un rol vital în întregul proces. Nu pot spune că mi-am petrecut tot timpul învățând sau citind, poate uneori am făcut-o mai puțin decât ar fi trebuit, însă am încercat să tratez întotdeauna lucrurile cu seriozitate, atunci când a fost cazul, și m-am implicat în totalitate în ceea ce am avut de făcut, având prezent în minte întotdeauna scopul pe care mi l-am propus.

Alina Matei: Cum ți s-a părut Facultatea de Drept: ușoară, grea?

Alexandra Burcea: Cu siguranță ultimul lucru pe care l-aș spune referitor la facultatea de drept este că ar fi ușoară. Domeniul dreptului este unul extrem de complex și care ridică foarte multe probleme, astfel încât necesită foarte mult timp alocat studiului, însă atât timp cât îți place ceea ce faci și ești sigur pe drumul ales, lucrurile decurg într-un mod firesc si nu percepi toate aceste aspecte ca pe o corvoadă. În plus, eu sunt de părere că lucrurile care merită cu adevărat nu sunt ușor de obținut, ci presupun foarte mult efort, muncă și perseverență.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Alina Matei: Care a fost rolul profesorilor pe parcursul celor patru ani?

Alexandra Burcea: În ceea ce mă privește, domnii profesori au avut un rol primordial în tot parcursul celor patru ani de facultate, având onoarea de a fi studenta unor adevărate personalități ale domeniului juridic, față de care am toată admirația si respectul. Domniile lor sunt cu siguranță persoanele responsabile cu construcția întregii baze a cunoștințelor noastre, îndrumându-ne în tot acest proces, care după cum am spus, este departe de a fi ușor. Pe tot parcursul anilor de facultate, preocuparea lor a fost aceea de a se face înțeleși, comunicarea profesor-student nefiind vreodată limitată sau afectată de rigurozitatea mediului academic, studenții fiind întotdeauna încurajați să apeleze la ajutorul profesorilor în vederea clarificării oricărei nelămuriri. De asemenea, am beneficiat  întotdeauna de încurajarea venită din partea domnilor profesori, în ceea ce privește dezvoltarea unui simț critic, a propriilor idei, fiind încurajați să nu rămânem cantonați în limitele riguroase ale unui text de lege.

Alina Matei: Ți s-a întâmplat ca profesorul să facă materia mai atractivă decât era?

Alexandra Burcea: Da, cu siguranță! Au existat situații pe parcursul celor patru ani în care la începutul studiului unei materii nu eram chiar încântată sau poate, uneori, chiar nu reușeam deloc să creez o conexiune cu materia respectivă, astfel încât îmi era mai dificil sa învăț, însă datorită profesorului am reușit sa depășesc aceste mici obstacole și în unele cazuri, materia respectivă a ajuns chiar să fie printre preferatele mele.

Alina Matei: Practica, bursele, concursurile, conferințele, internship-urile cât de lipite ar trebui să fie de studenți?

Alexandra Burcea: Fără doar și poate, acestea reprezintă un aspect însemnat în tot procesul parcurs de un student. Este foarte important să capeți încă din cursul facultății o viziune cât mai largă asupra semnificației dreptului, asupra a ceea ce presupune fiecare profesie juridică, pentru a realiza astfel ce anume ți se potrivește cel mai bine. De altfel, pe tot parcursul facultății printre cele mai acordate sfaturi venite chiar din partea profesorilor este acela de a încerca să participăm la cât mai multe astfel de activități. Uitându-mă acum în urmă, recunosc că dacă ar fi să o iau de la capăt, aș fi fructificat mai multe astfel de oportunități.

Alina Matei: Ești mulțumită că ai ales să urmezi cursurile unei facultăți de drept private?

Alexandra Burcea: Da, fără nicio îndoială! Încă de la început am primit recenzii foarte bune despre această facultate, bineînțeles despre profesorii care predau la universitatea Nicolae Titulescu, care după cum am spus mai devreme sunt adevărate personalități în acest domeniu. De asemenea, am descoperit ulterior faptul că foarte mulți avocați, dar și procurori sau judecători sunt absolvenți ai facultății Nicolae Titulescu, ceea ce  a reprezentat oarecum un punct în plus de încredere. Dacă la început a existat poate acel sentiment potrivit căruia te afli într-un oarecare dezavantaj ca student al unei facultăți private, pe parcursul anilor, acesta a dispărut complet, în final ceea ce contează fiind determinarea și munca asiduă de care dă dovada fiecare persoană.

Alina Matei: Vrei să devii avocat. De ce avocat și nu magistrat sau altă profesie juridică?

Alexandra Burcea: Sincer, nu ți-aș putea spune cu exactitate momentul în care din întrega paletă de profesii juridice eu am ales-o pe cea de avocat. Încă de când eram foarte mică am decis că voi fi avocat, deși nu aveam nici cea mai mică idee despre ceea ce presupune această profesie. Odată cu trecerea anilor, pasiunea pentru drept și interesul pentru avocatură s-a accentuat din ce în ce mai tare, astfel încât alegerea facultății de drept a fost o certitudine încă din școala generală. La intrarea la facultate știam deja că vreau ăa profesez ca avocat, iar odată cu trecerea anilor de facultate mi s-a confirmat faptul că avocatura este profesia care mi se potrivește cel mai bine.

Alina Matei: Care crezi că va fi specializarea ta?

Alexandra Burcea: Nu știu cu siguranță care va fi specializarea mea, însă ceea ce pot spune este că încă din anul I am avut o afinitate pentru civil, la care în anul III s-a adăugat și interesul pentru comercial, materii extrem de complexe si de al cărui studiu cu siguranță nu ai cum să te plictisesti. De asemenea, mi-a făcut plăcere să studiez dreptul proprietății intelectuale, precum si dreptul comerțului internațional, astfel încât cred că specializarea va fi undeva în această direcție.

Alina Matei: Unde te vezi peste cinci ani?

Alexandra Burcea: Nu aș putea spune cu exactitate, însă cu siguranță voi practica profesia de avocat. Ceea ce îți pot spune este că sper să fiu un avocat bine pregătit din punct de vedere profesional, un avocat care să dea dovadă de abilități umane și devotament față de client și nevoile sale și bineînțeles să practic aceasta meserie cu demnitate.

Alina Matei: Ce calități ar trebui să aibă un avocat?

Alexandra Burcea: Cred că un avocat, pe lângă o foarte bună cunoaștere a noțiunilor teoretice, care au de altfel un rol fundamental, trebuie să dea dovadă de respect față de lege, de o bună capacitate analitică și de raționament, precum și de tenacitate si perseverență.

Alina Matei: Care este cartea care te-a marcat?

Alexandra Burcea: Cartea mea preferată este „Marile Speranțe” scrisă de Charles Dickens, carte pe care o recitesc în mod constant. Romanul urmărește viața și procesul de maturizare al unui băiat crescut într-un ținut la marginea Londrei, pe nume Pip, și care în goana sa după o condiție mai bună, cea de gentleman după cum spune acesta, condiție menită să îi asigure accesul în cercurile selecte ale Londrei, ajunge să se piardă în fața unor valori false, regăsindu-se pe sine în cele din urmă, tocmai în condiția modestă cu care și-a început existența. De altfel, personajul și spune la un moment dat “Dacă nu poți ajunge om de seamă, mergând de-a dreptul, n-ai cum să ajungi niciodată luând-o pe ocolite”, lucru cu care eu sunt de acord în totalitate.

Alina Matei: Se poate alege între adevăr și demnitate?

Alexandra Burcea: Din punctul meu de vedere nici nu ar trebui să se facă o alegere între cele două. Adevărul și demnitatea nu sunt două valori care să fie în antiteză, astfel încât să fim nevoiți să alegem între ele, ci mai mult decât atât, aș putea spune că se îmbină armonios în vederea obținerii rezultatului final, iar în ceea ce privește domeniul juridic cele două sunt calități de care orice practician trebuie să dea dovadă.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Alexandra Burcea: Vă mulțumesc pentru faptul că ați citit interviul meu și continuați să citiți JURIDICE.ro. Eu sigur voi face acest lucru!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Alexandra Burcea: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitate!

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale