Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Parlamentul European. Reforma drepturilor de autor în UE, respinsă. UPDATE: Poziția revizuită a Parlamentului, adoptată
13.09.2018 | Irina RÎMARU


Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

13 septembrie 2018: Miercuri, 12 septembrie 2018, Parlamentul European a adoptat poziția revizuită de negociere privind normele referitoare la drepturile de autor, adăugând măsuri de protecție pentru a proteja firmele mici și libertatea de exprimare, potrivit unui comunicat.

Poziția Parlamentului pentru discuțiile cu statele membre în vederea încheierii unei înțelegeri finale a fost aprobată cu 438 voturi pentru, 226 împotrivă și 39 abțineri.

Amendamentele vizează următoarele aspecte:
– gigantii tehnologici (precum YouTube, Facebook sau Google News) vor împărți veniturile cu artiștii și jurnaliștii
– artiști și jurnaliști vor primi o remunerație echitabilă, fiind încurajate start-up-urile
– protecție suplimentară pentru libertatea de exprimre
– autori sau artiștii vor avea drepturi consolidate de negociere
– încărcarea în enciclopedii online într-un mod necomercial, cum ar fi Wikipedia sau platforme software cu sursă deschisă, de exemplu GitHub, va fi automat exclusă de la cerința de a respecta regulile privind drepturile de autor.

:: Amendamentele adoptate

***

6 iulie 2018: Joi, 5 iulie 2018, Parlamentul European a respins reforma controversată privind drepturile de autor în Uniunea Europeană, potrivit europarl.europa.eu.

În consecință, textul urmează să fie rediscutat în PE, după care va fi supus ulterior unui nou vot în sesiunea plenară din septembrie 2018.

Din cei 627 de eurodeputaţi prezenţi la Strasbourg, 318 au votat împotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abţinut de la vot.

Axel Voss, deputat: „Regret că deputații europeni nu au sprijinit poziția pe care eu și Comisia pentru Afaceri Juridice am susținut-o. Dar aceasta face parte din procesul democratic. Vom reveni acum la această chestiune în septembrie pentru o analiză suplimentară, respectând în același timp normele privind drepturile de autor actualizate cu mediul digital modern.”

Obiectivul principal al reformei, propusă de Comisia Europeană în septembrie 2016, era de a moderniza legislaţia în materie de drepturi de autor în epoca revoluţiei digitale, precedentele prevederi datând din 2001.

Irina Rîmaru

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate