« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Judecătorii români sunt permanent abuzați verbal de părțile din dosare și amenințați cu Inspecția Judiciară
06.07.2018 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Din anul 2014 si pana in prezent, nimeni nu a vorbit despre abuzul verbal si pericolul fizic in care se afla judecatorii romani. Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress a fost prezenta ca simplu justitiabil in salile de judecata prin sondaj, avand criterii stabilite in urma raspusnurilor venite din partea instantelor  romanesti.

De peste 3 ani, chestionarea instantelor romanesti de catre Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress nu a interesat pe nimeni, nici macar pe CSM sau societatea civila. De ce? Raspunsurile pot fi lesne de inteles.

Vobeste cineva despre abuzul verbal, o atitudine ostila si violenta venita din partea inculpatilor, a partilor, a unor avocati chiar daca sedintele sunt inregistrate? Nicio institutie si nicio asociatie profesionala nu a vorbit deschis despre intimidarea la care sunt supusi judecatorii romani sub aspectul plangerilor facute catre Inspectia Judiciara.

Am fost martori la Judecatoria Targoviste, Curtea de Apel Pitesti, Bucuresti si alte instante… sentimentul este unul de teama. Judecatorii ar trebui sa se lase antrenati de dispretul partilor, care cred ca prin acest comportament vor obtine altceva decat ceea ce prevede legea?

Cu cine se crede ca in sala de judecata se vorbeste? Ce cred justitiabilii, inculpatii ori avocatii acestora ca fac? Justitia nu se face prin intimidare si reclamatii la Inspectia Judiciara pline de jigniri personale si alte considerente personale.

Se vorbeste despre raspunderea  materiala a judecatorilor…. unde este raspunderea justitiabililor pentru abuzul verbal sau chiar pana la abuzul fizic?

De ce nu este combatut acest fenomen de catre CSM ori alte institutii si asociatiile profesionale? Libertatea de expresie este un drept fundamental, insa pana la abuzul verbal, jigniri si alte considerente.

Ce fel de justitie ne dorim? Cu judecatori intimidati? Sala de judecata a devenit strada sau jungla?

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Judecătorii români sunt permanent abuzați verbal de părțile din dosare și amenințați cu Inspecția Judiciară”

 1. Razvan Nicolae MICUL spune:

  Art. 283 Cpp
  Abateri judiciare
  (4) Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei: i) manifestările ireverenţioase ale părţilor, martorilor, experţilor, interpreţilor sau ale oricăror alte persoane faţă de judecător sau procuror.
  Similar este si in codul de procedură civilă.
  Eu cred că dvs. nu stiti ce vorbiti. Eu nu am vazut un proces unde justitiabilul sa vorbeasca necuvincios cu judecatorul. Eventual sa isi exprime frustarea, posibil, dar nimeni nu vorbeste nepoliticos cu judecatorii. Nimeni nu poate fi intimidat cu exercitarea unui drept legal, precum sesizarea inspectiei judiciare (art. 97 din Legea 303/2004). Nu vad legatura dintre ipoteza si concluzie in materialul dvs.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.