TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Suspendarea procedurii de valorificare în plină insolvență
14.07.2018 | George Doru LUCACIU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
George-Doru Lucaciu

George-Doru Lucaciu

Contrar titlului care ne poate conduce către un semn de întrebare, tema pe care am ales-o din perspectiva noastră pare la o primă vedere epuizată din toate punctele de vedere, pentru că deja au trecut patru ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 85/2014. Deja există practică judiciară și într-un sens, și într-un altul, și s-au scris foarte multe chestiuni legate de o eventuală suspedare a procedurii de valorificare. Cu toate acestea, supun atenției o astfel de temă, pentru că ne lovim în activitatea curentă de tot felul de situații, indiferent că vorbim din perspectiva unui creditor sau a practicienilor în insolvență și chiar din perspectiva noastră, a avocaților.

Punctul de plecare ar fi acela al unui creditor garantat care formulează la un moment dat, pe parcursul derulării procedurii ne insolvență, și chiar în timpul în care se desfășoară procedura de valorificare a activelor îmtr-o procedură, o contestație la tabelul definitiv consolidat. O primă întrebare este: „Cum reușește acest creditor să formuleze o contestație la tabelul definitiv consolidat? De ce nu a formulat declarația de creanță în termenul legal?” Știm cu toții că potrivit Legii nr. 85/2014, prima notificare, cea privind procedura de insolvență pe care o primește creditorul, trebuie să respecte anumite cerințe de formă. Aceste cerințe de formă sunt impuse de Legea nr. 85/2014 care face trimitere în mod direct la dispozițiile din Codul de procedură civilă.

Practic, la momentul la care se deschide procedura insolvenței, practicianul în insolvență trebuie să expedieze către toți creditorii identificați în lista depusă de către debitor, o notificare cu conținut și confirmare de primire. În situația în care creditorul nu primește o astfel de notificare, el poate considera oricând, pe parcursul procedurii de insolvență, că nu a fost notificat în conformitate cu dispozițiile din lege și are dreptul să formuleze o contestație – în cazul nostru – la tabelul definitiv consolidat prin care să solicite în aplicarea dispozițiile din Legea insolvenței și a dispozițiilor din Cod, repunerea  de drept în termenul de înscriere la masa credală.

Problema este că așa cum am specificat și la început, în paralel cu această contestație la tabelul definitiv consolidat, lichidatorul judiciar deja este într-un prim proces de valorificare a activelor. A întocmit deja un inventar al bunurilor, a întocmit chiar și un raport de valoare, a organizat și adunarea creditorilor prin care a supus aprobările acelui regulament de valorificare și, practic, suntem în plin proces de valorificare. Și, evident, creditorul garantat care, să presupunem că are și garanție pe cel mai important activ din această procedură, are tot interesul ca până la momentul la care se definitivează situația creanței sale, deci până la momentul la care reușește să aibă acces la procedura insolvenței, are tot interesul să blocheze această procedură de valorificare.

Să mergem cu raționamentul mai departe și să presupunem că acest creditor obține deja o hotărâre judecătorească în primă instanță prin care instanța, pe de o parte, îi recunoaște acestea dreptul de a fi înscris în procedură, pentru că nu a fost notificat conform legii și, mai mult decât atât, îl obligă pe lichidatorul judiciar să procedeze la verificarea creanței sale în sensul de a constata în ce măsură acea creanță este certă, lichidă și exigibilă. Este hotărâre executorie, pentru că este și dispoziție expresă în legea insolvenței și mai mult decât atât se bucură de o autoritate de lucru judecat provizorie. Un prim pas pe care ar putea să-l facă creditorii este să solicite în baza acelei horărâri pe care o are la dispoziție. În principal, să procedeze la verificarea temeiniciei creanței sale. Și, de asemenea, putea să formuleze o cerere de suspendare a procedurii de verificare în atenția administratorului judiciar prin care să atragă atenția asupra faptului că, în măsura în care s-ar proceda la o valorificare a bunului său, el nu-și va mai putea recupera măcar parțial creanța.

Ar trebui să aibă un punct de vedere și asupra raporturilor de valoare, asupra regulamentului de vânzare, pentru că făcând o trecere, teoretic, el avea dreptul să conteste, să formuleze obiecțiunea la raportul de evaluare. În cazul în care valoarea din trecut nu s-a efectuat conform cerințelor sale, este posibil să sufere un dublu prejudiciu, pe de o parte, să nu participe deloc în procedură, să nu aibă acces la sume de bani și, pe de altă parte, din prețul de vânzări să fie subevaluați, să nu-și recupereze marea parte din creanță. Cazul fericit era acesta în care administratorul judiciar primește cererea respectivă, este de acord cu stoparea și pur și simplu dă o hotărâre unilaterală.

Avocat George Doru Lucaciu
Associate STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Mijloace de suspendare a procedurii de valorificare a activelor în procedura insolvenței, ediția 196, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate