Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Sistemul judiciar

DNA: Buletin de presă – iunie 2018

10 iulie 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

N. A., la data faptelor și în prezent secretar al Primăriei municipiului Petroșani, județul Hunedoara și V. D. A., la data faptelor șef birou cadastru în cadrul Primăriei municipiului Petroșani, județul Hunedoara, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată
participație improprie în formă continuată la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente inexacte dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

D. L. O. la data faptelor șef birou cadastru în cadrul Primăriei municipiului Petroșani, județul Hunedoara, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată
complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpații N. A., V. D. A. și D. L. O., în calitățile menționate mai sus, au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false în scopul obținerii pe nedrept de sume de bani din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta, în cadrul schemelor unice de plată pentru o suprafață de 693,90 ha.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Această finanțare nu a fost obținută deoarece A.P.I.A. – Centrul Județean Hunedoara a respins cererea Primăriei Petroșani din cauza supradeclarării (cererea se suprapunea peste cea formulată de o asociație composesorală, îndreptățită să beneficieze de fondurile nerambursabile pentru suprafața de cca. 200 ha).

În perioada 2013-2015, inculpații N. A. și V. D. A. au închiriat unei persoane fizice aceeași suprafață de cca. 200 ha, în condițiile în care, așa cum am arătat mai sus, cunoșteau faptul că Primăria Petroșani nu avea asupra terenului respectiv decât un drept de nudă proprietate, asociația composesorală fiind cea îndreptățită să beneficieze de fondurile nerambursabile. Ulterior, persoana respectivă, acționând fără vinovăție, a depus documentele la A.P.I.A. și a obținut pe nedrept fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană în cuantum de 954.155 lei.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 954.155 lei.

De asemenea, asociația composesorală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.683.962 lei reprezentând beneficiul nerealizat, ca urmare a excluderii de la plată de A.P.I.A. – Centrul Județean Hunedoara, ca urmare a situației de supradeclarare.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților N. A. și V. D. A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

I. N., la data faptelor administrator al SC R. SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală
SC R. SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală
I. A., la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna decembrie 2012, inculpatul I. N., în calitatea menționată mai sus, a înregistrat în contabilitatea SC R. SRL achiziții fictive de materiale de construcții în sumă totală de 58.921.812 lei, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit și al deducerii nelegale de TVA.

Facturile respective au fost emise de două societăți administrate de inculpatul I. A.

Prin aceste demersuri inculpatul a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 23.568.725 lei, din care s-a recuperat suma de 14.141.235 lei prin regularizarea taxei pe valoare adăugată aferentă facturilor respective.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.427.490 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 2.362.057 acțiuni în valoare totală de 23.620.570 lei deținute de SC Romstrade SRL la o altă societate comercială.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

*

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– S. A., la data faptelor și în prezent director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din europene
îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit

B. V. S. și R. A. N., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În cursul anului 2013, inculpatul S. A., în calitatea menționată mai sus, și în scopul de a obține pentru sine, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile l-a determinat și ajutat pe inculpatul B. V. S., să depună în numele unui membru al familiei, la Grupul de Acțiune Locală “Colinele Tutovei”, înscrisuri false și inexacte în vederea obținerii, în cadrul Măsurii 112, a unui sprijin financiar nerambursabil. Înscrisurile respective atestau în mod inexact și nereal că persoana respectivă ar fi beneficiara proiectului și că ar îndeplini condițiile de eligibilitate.

Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei, ce a fost parțial însușită de inculpații S. A., B. V. S. și persoana în numele căreia s-au depus documentele.

Deoarece inculpatul B. V. S. a renunțat la administrarea fermei înființată în condițiile de mai sus, în perioada martie 2015 – 7 iulie 2016, de această firmă s-a ocupat inculpatul S. A., deși funcția pe care o deținea nu-i permitea acest lucru (achiziții de furaje, coordonarea activităților desfășurate de persoana care îngrijea animalele, efectuarea de tratamente veterinare, etc.).

2. La data de 6 decembrie 2013, inculpata R. A. N. a depus la Grupul de Acțiune Locală “Colinele Tutovei” înscrisuri false în vederea obținerii în cadrul Măsurii 112 a unui sprijin financiar nerambursabil prin care crea aparența că îndeplinește condițiile minime de acordare a sprijinului.

În realitate, inculpata nu îndeplinea aceste condiții, întrucât nu era membră a familiei de fermieri, nu a prestat activități agricole anterior depunerii cererii de finanțare și nici nu a urmat cursurile de calificare profesională menționate în certificatul de calificare.

Ulterior, ca urmare a acestor demersuri, inculpata R. A. N. a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 178.840 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 357.680 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților B. L. L. și R. A. N.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei A. N. G., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La 2 decembrie 2014, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – „Amenajare drumuri de exploatare agricolă”, inculpata A. N. G. a depus în cadrul procedurii de achiziție publică privind execuția de lucrări mai multe documente false (scrisoare de confort, certificat de participare la licitație cu ofertă independentă, etc. ) în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

Aceste demersuri nu au avut rezultatul scontat respectiv câștigarea licitației de către societatea administrată de inculpată, întrucât în urma verificărilor efectuate de comisia de evaluare a ofertei s-a constatat caracterul fals al documentelor mai sus precizate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

*

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
A. C. și A. F. I. pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– A. L. C., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– B. I., la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile – „Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răucești, județul Neamț”, inculpații A. C. și A. F. I., beneficiind de ajutorul inculpatului A. L. C., au folosit în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea nedrept a sumei totale de 537.300,42 lei.

O parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de inculpatul B. I. care, deși câștigase licitația de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările contractate, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză urmând ca pe parcursul procesului penal să precizeze în concret suma solicitată.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților A. C., A. F. I. și A. L. C..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

–  B. I. pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de evaziune fiscală
Ș. M. M. și Z. T. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, inculpatul B. I., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, prin metoda clasică de fraudare de tip „carusel”, a stabilit cu rea credință taxe sau contribuții în cadrul unui circuit economic, în care au fost implicate mai multe firme fantomă, demersuri ce ar fi avut ca rezultat obținerea fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de TVA, în valoare totală de 14.788.174,76 lei.

Cererea de rambursare a TVA, întocmită în acest context de către societatea administrată de inculpatul B. I, a fost respinsă de către organele financiare din cadrul Direcției Județene a Finanțelor Publice Maramureș.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

B. C., la data faptei reprezentant al unei asociații de crescători de animale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată

M. I., la data faptei primar al comunei Stoenești, județul Vâlcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2011, inculpatul B. C. a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le utiliza în realitate.

În același context, la data de 17 martie 2008, fără aprobarea Consiliului local și cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul M. I., în calitatea menționată mai sus, a procedat la încheierea cu inculpatul B. C. a unui contract de arendare a suprafeței de 478 ha pășune, înscris pe care acesta din urmă l-a folosit în relația cu A.P.I.A.

Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul B. C. a beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.980.729 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului B. C.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu 1.765.788 lei sumă la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului F. C. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2012 – octombrie 2013, inculpatul F. C, a determinat și a ajutat patru persoane să obțină de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) fonduri nerambursabile în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” prin întocmirea în numele acestora a mai multor documente false pe care le-a depus ulterior în scopul menționat mai sus.

Fondurile nerambursabile obținute de cele patru persoane în maniera de mai sus au fost utilizate în realitate de inculpatul F. C., realul beneficiar al celor patru contracte de finanțare.

Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul F. C. a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 227.981 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului G. V., la data faptei președinte al unui composesorat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2014 inculpatul G. V., în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte care conțineau mențiuni referitoare la proprietari de animale care nu aveau calitatea de membri composesori și care nu au avut înțelegeri scrise / verbale cu Composesoratul pentru pășunarea animalelor. 

Prin aceste demersuri, inculpatul G. V. a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 880.843,02 lei.  

A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 1.038.487 lei.

În cauză s-a dispus înființarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente în conturile composesoratului reprezentat de inculpat, în calitate de parte responsabilă civilmente.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

*

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului I. C. C., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La 20 decembrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – “Căi de formare și ocupare în sectorul turismului alternativ – ALTER TOUR”, inculpatul I. C. C. a depus în cadrul procedurii de achiziție servicii de management de proiect cinci adeverințe false, prin care se atesta în mod nereal că persoanele în numele cărora fuseseră emise documentele respective participaseră la implementarea unor proiecte similare.

Acest demers a avut ca urmare câștigarea de către societatea administrată de inculpat a licitației respective.

Ulterior, întreaga documentație a fost înaintată de beneficiarul proiectului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Olt, care nu cunoștea caracterul fals al adeverințelor, la autoritatea contractantă, AM POSDRU, care a decontat suma de 1.032.720,76 lei. Mai departe, banii respectivi au fost virați de A.J.O.F.M. Olt către societatea administrată de inculpat.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă cu suma totală de 1.032.720,76 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului I. C. C.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului I. L. pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 10 mai 2018, inculpatul I. L. a acceptat să primească de la o persoană (martor în cauză) o sumă de bani cuprinsă între 50.000 – 60.000 euro, în schimbul influenței pe care a afirmat că o are asupra unui judecător din cadrul Curții de Apel București, membru al unui complet învestit cu soluționarea cauzei în care martorul avea calitatea de apelant-inculpat.

În același context, inculpatul a promis că-l va determina pe magistrat să dispună o pedeapsă cu suspendare a executării față de martor.

La data de 4 iunie 2018, inculpatul I. L. a primit o primă tranșă de bani, în sumă 30.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

*

12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. L. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2012, inculpatul M. L. a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul obținerii sprijinului financiar pe suprafață, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate. Concret, inculpatul a declarat necorespunzător adevărului că utilizează întregul teren menționat în documentele depuse la A.P.I.A. (24,92 ha pășune) deși 16,40 ha din această suprafață erau acoperite cu vegetație forestieră. De asemenea, inculpatul nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin cererile unice de plată referitoare la întreaga suprafața declarată.

Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul M. L. a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 129.176,11 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor bancare aparținând inculpatului M. L. și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aparținând aceluiași inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S. V. D. pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2009 – noiembrie 2011, în contextul executării unor lucrări în cadrul obiectivului ”Înființare fabrică de procesare primară a lemnului, (….) prin schema de ajutor de stat XS28/123F/2008”, inculpatul S. V. D., în calitatea sa de administrator al unei societăți comerciale, cu intenție, a pus la dispoziția beneficiarului proiectului mai multe înscrisuri false (declarații de conformitate, de performanță, rapoarte de încercare, etc.) prin care a atestat în mod nereal proveniența și calitatea materialelor, materiilor prime și a altor produse folosite în cadrul lucrărilor respective.

Ulterior, fără a ști că sunt false, beneficiarul proiectului a depus documentele respective la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

Acest demers infracțional a avut ca rezultat obținerea de către beneficiar a sumei de 1.676.036,76 lei, reprezentând finanțarea nerambursabilă în cadrul proiectului respectiv, aferentă lucrărilor facturate de societatea administrată de inculpatul S. V. D.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 3.193.025,26 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

*

14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
V. Z. A., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită
– C. F. S. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2016, în contextul unui control pe care inspectorii antifraudă îl efectuau la firma sa, inculpatul V. Z. A. le-a promis acestora, prin intermediul inculpatei C. F. S., suma de 7.000 euro, în schimbul aplicării unei sancțiuni mai blânde comparativ cu neregulile constatate.

În același context și prin același intermediar, la data de 5 mai 2016, inculpatul V. Z. A. i-a remis unuia dintre inspectorii antifraudă suma de 3.000 euro. 
Cu aceiași ocazie, inculpata C. F. S. i-a transmis inspectorului că restul banilor, în cuantum de 4.000 euro, îi vor fi înmânați la finalizarea controlului.

Suma de 3.000 euro primită în condițiile de mai sus a fost predată în aceeași zi procurorilor anticorupție.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 3.000 euro, ridicată de organele de urmărire penală de la inspectorul antifraudă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

*

15. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei V. A. M., la data faptei președinte al Asociației Județene Sportul pentru Toți Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Talk and will be listened to”, inculpata V. A. M., în calitatea menționată mai sus, a depus la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.) mai multe documente false din care rezulta că proiectul s-a derulat în bune condiții.

În realitate, nu s-a desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în proiectul respectiv.

Prin aceste demersuri, inculpata a obținut pe nedrept suma de 16.939 euro, provenită din fonduri comunitare.

A.N.P.C.D.E.F.P. a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză întrucât sumele de bani plătite în cadrul proiectului au fost restituite.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

***

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership