Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALS
 
 
Interviuri
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj şi Timiş. 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM.
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Maria-Teodora Codreanu: A fi judecător presupune, în primul rând, o responsabilitate şi o experienţă de viaţă de care eu, la cei aproape 23 de ani, nu mă pot prevala

10.07.2018 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Maria-Teodora Codreanu

Maria-Teodora Codreanu

Alina Matei: Mulțumesc, Maria, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru că ești șefa de promoție 2014-2018 a Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza!!!! Doar note de 10. Ce a însemnat asta pentru tine? Un pariu, un mod de viață, o dorință?

Maria-Teodora Codreanu: Am perceput aceşti ani ca pe o experienţă, ca pe o şansă de a-mi depăşi limitele încă o dată şi încă o dată, învăţând din greşeli. Nu am tratat niciun examen superficial, am decis, încă din primul semestru, să îmi folosesc resursele la maximum şi să îmi dovedesc, în primul rând mie însămi, că sunt capabilă să depăşesc orice obstacol.

Alina Matei: Ce a reprezentat pentru tine Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza?

Maria-Teodora Codreanu: Am considerat mereu că această instituţie reprezintă mediul actualei şi viitoarei mele dezvoltări profesionale. Aici, alături de profesorii mei, am adresat primele întrebări şi am primit primele răspunsuri. În acest spaţiu, animat de prezenţe atât de familiare, am realizat, cu timpul, că juridicul a devenit marea mea pasiune.

Alina Matei: A fost vreun examen la care ai crezut că nu o să iei nota 10?

Maria-Teodora Codreanu: Anul al III-lea de studii a constituit o adevărată provocare pentru mine, mai ales în contextul în care am beneficiat doar de două săptămâni de vacanţă în cursul verii (am susţinut examenele în sesiunea din septembrie, rezervată studenţilor Erasmus). În special, examenul la Drept civil – contracte a necesitat o pregătire temeinică şi un plus de ambiţie din partea mea, care nu au rămas fără rezultat, deşi, cu o zi înainte, cedasem în faţa presiunii, dorindu-mi exclusiv să trec şi să scap de enorma cantitate de stres!

Alina Matei: Ce materie ți s-a potrivit mănușă?

Maria-Teodora Codreanu: Am manifestat încă de la început un real interes pentru dreptul privat, iar plenitudinea domeniilor ce intră sub incidenţa acestuia nu îmi permit nici chiar la finalul anilor de studiu să mă pronunţ exclusiv în favoarea unei anumite materii. Am studiat dreptul comercial atât din prisma normelor juridice autohtone, cât şi din perspectivă europeană; de asemenea, am aprofundat (teoretic şi practic) dreptul proprietăţii intelectuale. Cu toate acestea, dreptul civil, în integralitatea şi prin omniprezenţa sa în cadrul relaţiilor interumane, s-a numărat mereu printre preferinţele mele, constituind, în egală măsură, şi domeniul în care m-am regăsit.

Alina Matei: Ce le datorezi profesorilor tăi?

Maria-Teodora Codreanu: În primul rând, recunoştinţă, pentru orele pe care le-au petrecut alături de noi, influenţând evoluţia noastră ca jurişti, orientându-ne spre acele paliere cu adevărat potrivite personalităţii noastre şi recompensând eforturile noastre de a ne alinia standardelor imperative ale vieţii. În al doilea rând, cu toţii reprezentăm opera îndrumătorilor noştri, astfel încât consider că noi, absolvenţii, le datorăm acestora toate deciziile oportune pe care le vom lua în viitoarea noastră profesie, la baza acestor alegeri stând invariabil preceptele lor, în oarecare măsură, chiar viziunea lor asupra lumii.

Alina Matei: Ce nu ar trebui să ocolească un student la Drept?

Maria-Teodora Codreanu: În principal, munca. Orice aspirant la veritabilul statut de jurist ar trebui să cunoască, încă de la început, faptul că rezultatele dorite pot fi atinse doar cu o doză suficientă de sacrificii personale, iar poate cea mai valoroasă resursă la care un student la Drept este nevoit să renunţe este timpul. Orele nu vor mai fi evaluate în minute, ci în articole învăţate, iar întâlnirile cu prietenii la cafea vor fi înlocuite de frecventele întruniri în sala de lectură.

Alina Matei: Ai fi dorit ca programa să pună un accent altfel pe o anumită materie?

Maria Teodora Codreanu: Da. Cel puţin în viziunea mea, structura ideală a unui program de studii ar trebui să fie alcătuită din două treimi teorie şi o treime practică, indiferent de nivelul la care se află studentul în ceea ce priveşte cunoştinţele asimilate. De asemenea, subiectul pe care facultăţile, în general, nu îl abordează decât tangenţial sau într-o măsură cu totul insignifiantă ori necorespunzătoare, este pregătirea pentru admiterea în profesie. Prin profesie înţeleg orice profesie juridică (avocatură, notariat, consiliere juridică şi altele), nu exclusiv magistratură, dat fiind numărul foarte mare, chiar majoritar, al absolvenţilor care nu doresc să acceadă la statutul de judecător sau de procuror.

Alina Matei: De ce vrei avocat și apoi magistrat?

Maria-Teodora Codreanu: Magistratura a constituit opţiunea mea principală pentru mai bine de trei ani de studii, anul terminal, însă, înclinând balanţa într-un mod oarecum neaşteptat spre avocatură. Am realizat, graţie celor câteva săptămâni de practică obligatorie în cadrul instanţelor, că a fi judecător presupune în primul rând o responsabilitate şi o experienţă de viaţă de care eu, la cei aproape 23 de ani, nu mă pot prevala. Am decis că profesia de avocat îmi poate oferi şansa de a implementa dreptul prin raportare la factorul uman, în încercarea de a ocroti interesele celor demni de protecţie. Doar după o amplă cunoaştere a conexiunilor existente între membrii societăţii şi a motivaţiilor ce stau la baza unui mod de acţiune mă pot declara pregătită pentru accederea în profesia de magistrat.

Alina Matei: Și dacă vei descoperi frumusețea avocaturii?

Maria-Teodora Codreanu: Juridicul a fost şi rămâne pasiunea mea, indiferent de formele concrete în care am decis să-mi aduc contribuţia în acest domeniu. Prin opţiunea mea nu fac decât să suspend, pe perioadă nedeterminată, visul de a deveni judecător, însă numai Dumnezeu ne poate spune dacă, în viitor, această dorinţă va rămâne intactă sau se va estompa gradual.

Alina Matei: Care sunt principiile tale de viață?

Maria-Teodora Codreanu: Mi-am ghidat întotdeauna activitatea după o regulă simplă: învaţă acum şi relaxează-te mai târziu. Astfel, mi-am început fiecare zi studiind cel puţin câteva capitole sau noutăţi legislative, după-amiezile sau serile fiind alocate aproape mereu întâlnirilor în parc sau în ambianţa unui muzeu ori teatru. În egală măsură, am decis ca în viaţă să nu risc nimic, să evit aleatoriul cu orice preţ, anticipând fiecare mişcare a sorţii şi contracarând-o cu succes prin simpla deţinere a controlului asupra jocului. La un moment dat, în cadrul unei evaluări, am tras biletul cu subiectele specifice şi am fost întrebată dacă este un bilet norocos. Voi răspunde întotdeauna că, pentru mine, toate biletele sunt norocoase.

Alina Matei: Citatul favorit și cartea preferată?

Maria-Teodora Codreanu: Cu ceva timp în urmă, am ales un caiet dintr-un raft al unei librării, iar pe copertă am citit: „Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea propriilor vise.” (Eleanor Roosevelt). Acesta a devenit motto-ul meu, felul meu de a-mi contempla propria devenire profesională. În ceea ce priveşte cartea preferată, „Quo vadis”, de Henryk Sienkiewicz, reprezintă prima mea alegere, oferindu-mi prin paginile sale cea mai intensă incursiune în trecut şi, totodată, în prezentul unei expediţii marcate de o singură constantă: interogaţia „Încotro…?”.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Maria-Teodora Codreanu: Dreptul este un prieten dificil. Atunci când simţi că îi poţi accepta capriciile, o nouă lege intră în vigoare. Noi, juriştii, suntem, poate, cel mai bine angrenaţi în realitatea de astăzi, dar adevărata provocare constă în pregătirea pentru ziua de mâine.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Maria Teodora Codreanu: Cu drag şi îţi sunt recunoscătoare pentru că mi-ai oferit ocazia să dau glas câtorva reflecţii personale!


Aflaţi mai mult despre , , ,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan