TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea unor acte normative din domeniul forței de muncă
09.07.2018 | Alexandru MATEI


Alexandru Matei

Alexandru Matei

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 577 din data de 09 iulie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă

Prezenta ordonanță de urgență aduce modificări următoarelor acte normative:
1. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă;
2. Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior;
3. Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

1. Se modifică cuantumul primei de activare acordată șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă de cel puțin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de la 500 de lei la 1000 de lei pe lună.

Se modifică și cuantumul sumei pe care angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, de la 900 de lei la 2.250 lei.

2. Se modifică cuantumul sumei pe care angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condițiile legii privind ucenicia la locul de muncă. Astfel, angajatorul beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu de o sumă de 2250 de lei/lună, majorată de la 1350 de lei/lună. Această sumă este acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.

3. De majorări beneficiază și angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condițiile legii privind ucenicia la locul de muncă. Astfel, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, majorată tot de la 1250 lei/lună.

Aceste sume nu se aplică contractelor încheiate anterior întrării în vigoare prezentei ordonanțe de urgență. În această situație se aplică cuantumurile prevăzute de dispozițiile legilor menționate mai sus în forma anterioară intrării în vigoare a modificărilor aduse prin prezenta ordonanță de urgență.

Avocat Alexandru Matei
Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate