Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență

CJUE. C-25/17. O comunitate religioasă, precum cea a Martorilor lui Iehova, este operator, împreună cu membrii săi predicatori, în ceea priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal colectate în cadrul unei activităţi de predicare din casă în casă

10 iulie 2018 | JURIDICE.ro

Trimitere preliminară – Protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal – Directiva 95/46/CE – Domeniu de aplicare – Noțiunea de activitate exclusiv personală sau domestică – Date colectate și prelucrate de membrii unei colectivități religioase în cadrul activității lor de predicare din casă în casă – Libertate religioasă – Articolul 10 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Noțiunea de sistem de evidență – Noțiunea de operator de date cu caracter personal

O comunitate religioasă, precum cea a Martorilor lui Iehova, este operator, împreună cu membrii săi predicatori, în ceea priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal colectate în cadrul unei activităţi de predicare din casă în casă. Prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată în cadrul unei astfel de activităţi trebuie să respecte normele dreptului Uniunii în materie de protecţie a datelor cu caracter personal.

La 17 septembrie 2013, Tietosuojalautakunta (Comisia finlandeză pentru protecția datelor) a interzis Jehovan todistajat – uskonnollinen yhdyskunta (Comunitatea religioasă a Martorilor lui Iehova din Finlanda) să colecteze sau să prelucreze date cu caracter personal în cadrul activităţii de predicare din casă în casă efectuate de membrii săi fără respectarea condițiilor legale privind prelucrarea unor astfel de date.

Membrii acestei comunități, în cadrul activității lor de predicare în casă în casă, iau note privind vizitele efectuate la persoane pe care nici ei şi nici comunitatea nu le cunosc. Datele colectate pot să includă numele și adresele persoanelor abordate, precum și informații referitoare la convingerile religioase ale acestora și la situația lor familială. Acestea sunt colectate pentru a servi drept aide-mémoire și pentru a putea fi recuperate în scopul unei eventuale vizite ulterioare, fără ca persoanele vizate să fi consimțit la aceasta sau să fi fost informate despre colectarea lor. Comunitatea Martorilor lui Iehova și congregaţiile care depind de ea ar organiza și ar coordona activitatea de predicare din casă în casă a membrilor lor, printre altele prin întocmirea unor hărţi pe baza cărora sectoarele ar fi repartizate între membrii predicatori şi prin păstrarea unor fișe referitoare la predicatorii și la numărul de publicații ale comunităţii difuzate de aceştia. În plus, congregaţiile Comunităţii Martorilor lui Iehova ar administra o listă a persoanelor care și-au exprimat dorința de a nu mai fi vizitate de membrii predicatori; datele cu caracter personal care figurează în această listă ar fi utilizate de membrii comunității.

Cererea de decizie preliminară formulată de Korkein hallinto-oikeus (Curtea Administrativă Supremă, Finlanda) urmăreşte, în esenţă, să se stabilească dacă comunitatea este supusă respectării normelor dreptului Uniunii în materie de protecţie a datelor cu caracter personal[1], ca urmare a faptului că membrii săi, atunci când îşi desfăşoară activitatea de predicare din casă în casă, pot fi determinaţi să ia note care transcriu conţinutul discuţiei lor şi, în special, orientarea religioasă a persoanelor pe care le-au vizitat.

În hotărârea pronunţată astăzi, Curtea de Justiţie consideră mai întâi că activitatea de predicare din casă în casă a membrilor Comunității Martorilor lui Iehova nu intră sub incidenţa excepţiilor prevăzute de dreptul Uniunii în materie de protecţie a datelor cu caracter personal. În special, activitatea menţionată nu este o activitate exclusiv personală sau domestică cu privire la care acest drept nu se aplică. Împrejurarea că activitatea de predicare din casă în casă este protejată de dreptul fundamental la libertatea de conştiinţă şi de religie, consacrat la articolul 10 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nu are ca efect să îi confere un caracter exclusiv personal sau domestic, ca urmare a faptului că aceasta depăşeşte sfera privată a unui membru predicator al unei comunități religioase.

În continuare, Curtea aminteşte că normele dreptului Uniunii în materie de protecţie a datelor cu caracter personal se aplică, totuşi, prelucrării manuale a datelor numai atunci când acestea din urmă sunt cuprinse sau sunt destinate să facă parte dintr-un sistem de evidență. În speţă, întrucât prelucrarea datelor cu caracter personal este efectuată într-un mod care nu este automatizat, se ridică problema dacă datele prelucrate astfel sunt cuprinse sau sunt destinate să facă parte dintr-un astfel de sistem de evidență. În această privinţă, Curtea concluzionează că noțiunea „sistem de evidență” acoperă orice serie de date cu caracter personal colectate în cadrul unei activităţi de predicare din casă în casă şi care include numele și adresele, precum și alte informații privind persoanele abordate, din moment ce aceste date sunt structurate potrivit unor criterii specifice care permit, în practică, să fie recuperate cu uşurinţă în scopul unei utilizări ulterioare. Pentru ca o astfel de serie de date să intre în sfera acestei noţiuni, nu este necesar ca ea să cuprindă fişe, liste specifice sau alte sisteme de căutare. Prelucrarea de date cu caracter personal efectuată în cadrul activităţii de predicare din casă în casă trebuie, prin urmare, să respecte normele dreptului Uniunii în materie de protecţie a datelor cu caracter personal.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

În ceea ce priveşte aspectul de a şti cine poate fi considerat operator de date cu caracter personal, Curtea aminteşte că noţiunea „operator” poate privi mai mulți actori care participă la această prelucrare, fiecare dintre ei fiind în acest caz supus normelor dreptului Uniunii în materie de protecție a datelor cu caracter personal. Acești actori pot fi implicați în diferite stadii ale prelucrării și în diferite grade, astfel încât nivelul de răspundere al fiecăruia dintre ei trebuie să fie evaluat ținând seama de toate împrejurările pertinente ale speței. Curtea constată de asemenea că nicio dispoziție din dreptul Uniunii nu permite să se considere că stabilirea scopurilor și a mijloacelor de prelucrare trebuie să se efectueze prin orientări scrise sau prin instrucțiuni din partea operatorului.În schimb, o persoană fizică sau juridică care influențează, în scopuri proprii, prelucrarea datelor cu caracter personal și care participă, ca urmare a acestui fapt, la stabilirea scopurilor și a mijloacelor prelucrării respective poate fi considerată ca fiind operator. În plus, responsabilitatea comună a mai multor actori nu presupune ca fiecare dintre aceştia să aibă acces la datele cu caracter personal.

În speţă, reiese că Comunitatea Martorilor lui Iehova, prin faptul că organizează, coordonează și promovează activitatea de predicare a membrilor săi, participă, împreună cu membrii săi predicatori, la stabilirea scopului și a mijloacelor de prelucrare a datelor cu caracter personal ale persoanelor abordate, aspect a cărui stabilire este însă de competenţa instanței finlandeze având în vedere ansamblul împrejurărilor speței. Această constatare nu este repusă în discuție de principiul autonomiei organizaționale a comunităților religioase, garantat la articolul 17 TFUE.

Curtea concluzionează că dreptul Uniunii în materie de protecţie a datelor cu caracter personal permite ca o comunitate religioasă să fie considerată operator, împreună cu membrii săi predicatori, în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată de aceştia din urmă în cadrul unei activităţi de predicare din casă în casă organizate, coordonate și încurajate de această comunitate, fără să fie necesar ca respectiva comunitate să aibă acces la date şi fără să fie necesar să se fi stabilit că ea a dat membrilor săi orientări scrise sau instrucțiuni referitoare la o astfel de prelucrare.


[1] Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (JO 1995, L 281, p. 31, Ediție specială, 13/vol. 17, p. 10), interpretată în lumina articolului 10 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.


:: Comunicatul CJUE
:: Cauza

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

 

© 2003-2024  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri