Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Saga notării la Cartea Funciară a patrimoniului de afectaţiune cu trecerea de la PFPTVA la PFA
11.07.2018 | Daniel UDRESCU

Secţiuni: Fiscalitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu Udrescu

Daniel Udrescu

PFPTVA este găselniţa ANAF, prin care a înregistrat persoanele fizice plătitoare de TVA, categorie nedefinită/inexistentă în Codul fiscal sau OUG nr. 44/2008, modificată prin Legea nr. 182/2016, de aprobare a OUG nr. 44/2008 (8 ani a funcţionat o ordonanţă neratificată de Parlament???), pentru care s-a eliberat un cod de indentificare fiscală (CIF). PFPTVA a fost o soluţie pentru înregistrare în registrul plătitorilor de TVA.

De ce PFA şi nu PFPTVA? Din cauza art 1.a şi 4.1 din Legea nr. 12/1991, care prevede confiscarea:
1. efectuarea de acte sau fapte de comerţ de natura celor prevăzute în Codul comercial sau în alte legi, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;
şi
(1) Mărfurile sau produsele care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1 lit. a), b), d), e), g) si j), dacă sunt ale contravenientului sau ale operatorului economic, precum şi sumele de bani şi lucrurile dobândite prin săvârşirea contravenţiei se confiscă…

PFPTVA chiar dacă a fost legală între 2009 – ianuarie 2018 (retroactiv legală ar fi iunie 2017), nu mai este pentru că nu plăteşte impozit.  Bineînţeles o altă găselniţă, datorată politicienilor care nu înţeleg industria de construcţii.

PFA este persoana fizică autorizată pentru care Registrul Comerţului emite un cod unic de înregistrare (CUI). PFA a fost o soluţie pentru găselniţa impozitului pe venit, scutit prin lege de către PSD pentru plafonul sub 450.000 lei.

Cu începere de la 01.01.2016, în timpul guvernării Cioloş, ANAF a început al doilea pogrom cel al impozitului pe profit împotriva constructorilor şi a demarat controale fiscale cu următoarea modificare:

„Totuşi, în situaţia în care persoanele fizice construiesc imobile în vederea revânzării, … veniturile din vânzarea bunurilor imobile sunt venituri din activităţi independente pentru care se aplică cota de 16% din profit, la care din 2012 se aplică contribuţiile sociale obligatorii CAS 5,5% şi CASS 10,5%. – adică 32% adăugat costului unui apartament, calculat retroactiv.”

Guvernul Grindeanu a motivat în OUG nr. 3/2017, că promovarea acestui act normativ este determinată în principal de: încurajarea capitalului autohton, necesitatea încurajării vânzării imobilelor, ceea ce permite creşterea industriei de construcţii, orientată spre construcţia de locuinţe, şi, nu în ultimul rând, reducerea migraţiei forţei de muncă în străinătate;

OUG nr. 3/2017 la punctul 9: Alineatul (1) al articolului 111 ce se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

Cu alte cuvinte nu se putea sprijini construcţia de locuinţe dacă constructorii nu puteau folosi art 111, ei fiind încadraţi de ANAF, fără bază legală, la activităţi independente, art 67 pentru persoane fizice platitoare de TVA sau art. 19 CF pentru firme.

Grindeanu şi Ştefan nu au ştiut de acest aspect sau ANAF a ascuns acest lucru? Drept pentru care modificarea art 111 era fără fundament, pentru că se aplica numai pentru prima vânzare de apartamente vechi deţinute de „moşi şi babe” şi nu avea impact pentru constructori.  Cu alte cuvinte ce transmitea OUG nr. 3/2017 este fals, dacă ANAF, pe la spate, reîncadra tranzacţiile imobiliare.  Grindeanu avea un mesaj, ANAF avea alt mesaj.

Bineînţeles că revoluţia fiscală a PSD Dăncilă a reparat găselniţele Cioloş/PSD Grindeanu cu impozitarea de 10% pe „profit,” de fapt venituri minus cheltuieli ale persoanei fizice, în loc de 3% din impozitul pe venit.  Din punctul meu de vedere, la o profitabilitate medie de 15-20%, este cam acelaşi lucru, dacă luăm în calcul şi contribuţiile minime.  Evazioniştii însă plătesc mai mult, deci un lucru bun, declararea tuturor costurilor va reduce impozitul.

Trecerea de la PFPTVA la PFA are la bază Legea nr. 29/2018, care prevede că în cazul tranzacțiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferențele de obligații fiscale principale, respectiv impozitul pe venit și contribuțiile sociale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independentă, obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iunie 2017. Cu alte cuvinte nu se recunosc greşelile legislative, dar se dă un fel de amnistie fiscală. Ce facem insă cu perioada 1 iunie 2017 – 21 ianuarie 2018 data intrării în vigoare a Legii 29/2018? Legea nu prevede nimic, chiar dacă este dată retroactiv pentru o perioadă de aproape 7 luni. Bineînţeles trebuie şi justiţia să-şi aibă numărul de dosare ca să funcţioneze sistemul.

Ce am făcut pentru clienţii mei persoane fizice plătitoare de TVA care  între 2009 – ianuarie 2018 au desfăşurat activităţi economice pentru care au depus declaraţii pentru TVA? Foarte multe adrese, 80+ la număr, trimise peste tot, ANAF, MFP, Parlament, deputaţi, senatori, comisii, Ministrul FP, etc, pentru a dovedi în cazul în care se ajunge în instanţă, demersurile pentru claritatea legii. Apoi, am incercat să-i înregistrez, cu ajutorul unui avocat, ca PFA. Numai că nici ANAF, nici Registrul Comerţului nu aveau o procedură pentru păstrare CIF-ului de la PFPTVA la PFA, ba mai mult, timp de câteva luni au refuzat înscrierea ca PFA celor care nu aveau studii, dar erau dezvoltatori imobiliari cu activitate economică pe PFPTVA. O problemă majoră pentru că un CUI nou, însemna reluarea procedurii de plătitor de TVA, trecerea TVA existent pe noul cod, deci o brambureală cu proceduri complexe. ANAF nu a ştiut să dea o soluţie şi nu am primit răspuns la adresa trimisă.

Avocatul a ”inventat” o soluţie, prin care a arătat că Legea nr. 182/2016 prevede că ”persoană fizică autorizată este întreprinderea economică??? (halal exprimare), fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce foloseşte, în principal, forţa sa de muncă (definiţie incompletă pentru că un dezvoltator imobiliar foloseşte mai mult banii şi mult mai puţin forţa de muncă).  Drept pentru care, Registrul Comerţului a acceptat eliberarea CUI-ului, dar nu vroia să elibereze acelaşi număr ca pe CIF.  Lupte aprige duse pe continuitate, pe faptul că activitatea economică trebuie să păstreze CIF (nu era chiar atât de important pentru că ANAF avea procedură de consolidare a mai multor CIF-uri, mulţumită Dlui Gabriel Biriş). ANAF nu schimbă CIF, ci actualizează datele, deci pentru continuitatea activităţii economice, eventual s-a decis că pagina ANAF rămâne aceiaşi şi Registrul Comerţului preia CIF-ul vechi cu menţiunea pe CUI cu data obţinerii CIF.

În perioada de glorie Blejnar 2009 până în ianuarie 2018, clienţii au cumpărat pe CIF, soţiile dând declaraţii cu privire la patrimoniu că acesta nu le aparţine.  Problema cea mare este că la Cartea Funciară s-au comis erori de înregistrare a bunului pe patrimoniul personal nu pe CIF/ patrimoniul de afectaţiune.  Notarii nu au fost avertizaţi de procedură nici de ANAF, nici de Camera Notarilor şi fiecare a făcut ce l-a dus capul.  O mare eroare a fost dată de Cartea Funciară care a solicitat patrimonii separate pentru soţi, adică costuri.  Notarii nu au văzut. Cartea Funciară nu a văzut, ANAF nu a efectuat încă controale, aşa că avocatul, eroul problemelor legislaţiei ambigue, împreună cu expertul contabil, au arătat că pe facturi este CIF-ul, deci bunul construit, terenul cumpărat, au continuitate cu codul PFPTVA, unicitatea patrimoniului şi lipsa unei personalităţi juridice pentru PFA, denotă că de fapt persoana fizică are continuitate cu CNP-ul, de la PFPTVA la PFA. Aşa că, până la urmă, o simplă declaţie de afectaţiune a patrimoniului este suficientă pentru notarea la Cartea Funciară.

Nu era oare mai simplu o legislaţie clară, cu proceduri, clare? Legea nr. 29/2018 nu le are.

Expert contabil Daniel Udrescu
CABINET UDRESCU

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti