Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Controlul statului în privința spălării banilor


15 iulie 2018 | Cristian BĂLAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, Drept penal, Dreptul penal al afacerilor, SELECTED
Cristian Bălan

Cristian Bălan

Pentru a controla fenomenul spălării banilor, statul ar trebui să aibă posibilitatea de a verifica fiecare tranzacție. Dar cum nu poate face acest lucru, pentru că nu cunoaște fiecare tranzacție și cred că nu are nici resursele necesare pentru a le verifica pe toate, legea s-a raportat la două elemente. O dată a ales ce fel de tranzacții trebuie să fie selectate dintre toate tranzacțiile existente pe piață, și pentru a indica grupul de tranzacții, s-a raportat la noțiunea de tranzacție suspectă despre care vom vorbi. Și, în al doilea rând, pentru a putea primi informațiile cu privire la posibilile tranzacții suspecte a reglementat obligația de informare. La art. 10 din legea specială, legiuitorul insistă foarte mult pe persoanele care au această obligație în specialitățile de credit. Până la urmă, bănuiesc că și de când s-a adoptat norma aceea că nici măcar între persoanele fizice plățile de peste 5000 lei nu pot fi făcute în cash, trebuie făcută prin bancă. Majoritatea tranzațiilor care ne interesază sunt făcute prin intermediul băncilor, de aceea ele sunt primele care ar trebui să informeze Oficiul.

Referitor la tranzacția suspectă, spuneam că legiuitorul ne dă o definiție în care poate prin puține cuvinte spune puține lucruri. De multe ori, prin multe cuvinte ne spune puține lucruri, dar în cazul tranzației suspecte prin aceasta se înțelege operațiunea care aparent nu are un scop economic sau legal, ori care prin natura ei sau caracterul neobișnuit în raport cu activitățile clientului trezește suspiciunea de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. Practic, în cadrul fixării elementelor tranzacției suspecte, legiuitorul pare să se raporteze la tranzacția care nu are aparent un scop legal sau economic, și la caracterul neobișnuit al acesteia în raport cu activitatea clientului.

Jud. drd. Cristian Bălan
Judecătoria Buftea

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Episodul 1: Prevenirea spălării banilor, ediția 195, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică