Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-șef interimar al DNA
12.07.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 12 iulie 2018, la sediul Direcției Naționale Anticorupție a avut loc ceremonia de preluare a mandatului de procuror-șef interimar al instituției, pentru o perioadă de 6 luni, de către Anca Jurma, potrivit unui comunicat.

La eveniment au participat Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al DNA, precum și alți procurori.

În acest context, Augustin Lazăr a făcut următoarele declarații:

Ref. prioritățile DNA“Prima dintre ele, în România lupta anticorupție va continua cu fermitate.

A doua prioritate, aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare în conformitate cu normele și standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale.”

Ref. argumentele care au determinat desemnarea Ancăi Jurma ca procuror-șef interimar al DNA“Direcția Națională Anticorupție va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu.

Doamna procuror-șef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă, faptul că Direcția Națională Anticorupție are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public. Este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională și care, în acest context, al devenirii direcției ca un furnizor de expertiză europeană și internațională, a reprezentat tocmai momentul și punctul cheie al acestei expertize. Și-a desfășurat activitatea în calitate de procuror șef al Serviciului de relații internaționale, două mandate, iar anterior a lucrat și în Parchetul General în acest domeniu. Are o experiență în calitate de consilier și am apreciat că, este persoana potrivită care să vină cu contribuția personală, de încredere, în Ministerul Public și, în special, în Direcția Națională Anticorupție. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional este exact ceea ce ne trebuie în acest moment.”

Mulțumiri adresate Laurei Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA“pentru activitatea desfășurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obținute în aplicarea legislației anticorupție”. (….) Nu putem uita faptul că, motivele revocării generează îngrijorare printre magistrații Ministerului Public. O îngrijorare cu referire la independența lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public, sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție de a reprezenta interesele generale ale societății în domeniul judiciar, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”

Anca Jurma, procuror-șef al DNA: „DNA este atât o parte a sistemului judiciar romanesc, cât și o autoritate națională anticorupție în sensul Convenției ONU împotriva corupției.

Prin urmare, DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă și anume combaterea corupției la nivel înalt.

În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției.

În ceea ce mă privește, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putință sa asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o cu 15 ani în urmă.

Acordam o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.”

:: Comunicatul Ministerului Public ref. ceremonia de instalare în funcție
:: CV Anca Jurma

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti