Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Avizul Comisiei de la Veneția ref. proiectele de modificare a Legilor Justiției. UPDATE: Reacția Președintelui României
16.07.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

16 iulie 2018: Vineri, 13 iulie 2018, Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următoarele, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției. Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi.

Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări,  de către Comisie, indică  impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

În vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european.

Totodată, Președintele României precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.

Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica.”

***

Vineri, 13 iulie 2018, Comisia de la Veneția a publicat avizul asupra proiectelor de modificare a Legilor Justiției.

Printre altele, Comisia a solicitat României:
– să reexamineze dispozițiile privind numirea / revocarea procurorilor de rang înalt
– să elimine sau să definească mai mai bine dispozițiile care permit procurorilor superiori să invalideze soluțiile procurorilor inferiori pentru netemeinicie
– să elimine restricția propusă privind libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor
– să completeze dispozițiile privind răspunderea materială a magistraților prin afirmarea explicită a faptului că, în lipsa de rea-credință și / sau neglijență gravă, magistrații nu sunt răspunzători pentru o soluție care ar putea fi invalidată de o altă instanță
– să abandoneze schema de pensionare anticipată propusă, cu excepția cazului în care se poate constata că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului;
– să se asigure că sistemele de „screening” ale magistraților se bazează pe criterii clar specificate și sunt însoțite cu garanții procedurale adecvate.

:: Avizul

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Avizul Comisiei de la Veneția ref. proiectele de modificare a Legilor Justiției. UPDATE: Reacția Președintelui României”

  1. Modificarile propuse de Comisie sunt MINORE, cu o exceptie.

    Comisia solicita Romaniei sa isi schimbe Constitutia.
    O nimica toata.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate