Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
 1 comentariu

Avizul Comisiei de la Veneția ref. proiectele de modificare a Legilor Justiției. UPDATE: Reacția Președintelui României
16.07.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

16 iulie 2018: Vineri, 13 iulie 2018, Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următoarele, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției. Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi.

Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări,  de către Comisie, indică  impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

În vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european.

Totodată, Președintele României precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.

Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica.”

***

Vineri, 13 iulie 2018, Comisia de la Veneția a publicat avizul asupra proiectelor de modificare a Legilor Justiției.

Printre altele, Comisia a solicitat României:
– să reexamineze dispozițiile privind numirea / revocarea procurorilor de rang înalt
– să elimine sau să definească mai mai bine dispozițiile care permit procurorilor superiori să invalideze soluțiile procurorilor inferiori pentru netemeinicie
– să elimine restricția propusă privind libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor
– să completeze dispozițiile privind răspunderea materială a magistraților prin afirmarea explicită a faptului că, în lipsa de rea-credință și / sau neglijență gravă, magistrații nu sunt răspunzători pentru o soluție care ar putea fi invalidată de o altă instanță
– să abandoneze schema de pensionare anticipată propusă, cu excepția cazului în care se poate constata că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului;
– să se asigure că sistemele de „screening” ale magistraților se bazează pe criterii clar specificate și sunt însoțite cu garanții procedurale adecvate.

:: Avizul

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti