
Vineri, 13 iulie 2018, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, procurorul general al PICCJ, i-a conferit prof. univ. dr. H.C., Nicolae Volonciu profesor emerit al Universității din București și reputat specialist în drept procesual penal, Diploma de excelență a Ministerului Public pentru activitatea în slujba Justiției și contribuția la educarea a numeroase generații de studenți ce au devenit ulterior procurori.
În cadrul aceleiași ceremonii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a oferit Diploma pentru întreaga activitate desfășurată în profesia de magistrat Iuliei Petrescu, lui Mircea Petrescu și lui Liviu Popescu, care s-au pensionat de curând.
Totodată, în prezența procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loca lansarea cărții ”Amintiri din patru țări”, apărută la Editura Solomon, un volum de memorii al profesorului Nicolae Volonciu. Aceasta a fost prezentată de procurorul general, Augustin Lazăr, după care autorul a făcut o incursiune în istoria celor ”patru țări” în care a trăit începând cu 1927, anul în care s-a născut: Regatul României, Republica Populară Română, Republica Socialistă România și, în final, România.
Totodată, având în vedere contribuția la redactarea legislației penale în îndelungata sa activitate profesională, profesorul Nicolae Volonciu a punctat aspecte privind legate de istoria și evoluția codurilor penale în România, de la Codul penal din 1864, trecând la codurile din 1938 și 1968, ajungând până la cel în vigoare în prezent.”Am avut norocul să fiu ultimul asistent al profesorului Vintilă Dongoroz, de la care știu istoricul procedurii penale din România. Iar Vintilă Dongoroz știa de la profesorul Ioan Tanoviceanu (născut în 1858) care la rândul său îl știa de la exponenții generației pașoptiste, educate la Paris”, a evocat cu umor profesorul Nicolae Volonciu.
De asemenea, profesorul Nicolae Volonciu s-a referit în prelegerea sa la statutul procurorilor, a căror independență a avut de suferit în anumite contexte istorico-politice.
”Cui aparține acțiunea penală? Statului, conform sistemelor de drept din unele țări, sau societății, conform altora. Toată lumea admite însă că trebuie să ne păzim de infractori”, a concluzionat profesorul Nicolae Volonciu.
Nicolae Volonciu a fost șef de promoție la Facultatea de Drept a Universității din București în anul 1950, an în care și-a început activitatea didactică ca asistent al celebrului profesor Vintilă Dongoroz, creatorul codurilor penale din 1968. De atunci a activat fără întrerupere, în prezent fiind profesor consultant la Facultatea de Drept. A primit numeroase premii și distincții pentru activitatea sa științifică, președintele României conferindu-i, pe 1 decembrie 2017, Ordinul Național ”Steaua României” în grad de cavaler.
:: Sursa : www.mpublic.ro
Aflaţi mai mult despre Augustin Lazăr, Diploma de excelență a Ministerului Public pentru activitatea în slujba Justiției și contribuția la educarea a numeroase generații de studenți ce au devenit ulterior procurori, Ministerul Public, Nicolae VolonciuJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.